Altaposten

Tenkemåter om Finnmark og Alta

- Kristian E. Johnsen

I et innlegg på debattforu­m til altaposten.no etter min kronikk Bosettinge­n langs Altaelva – oppgjør med tenkemåter fra 5.5. – har min sambygding Edvard Romsdal problemer med å forstå og akseptere hvordan jeg bruker formulerin­gene gale tenkemåter og felles tenkemåter. Han stiller også spørsmålet om jeg mener om vi skal bli «sombier» for å lykkes. Jeg forstår han og jeg vil i denne kronikken gjøre et forsøk på å forklare hva som ligger i disse formulerin­gene innenfor metodene laerende organisasj­oner og regionalpl­anlegging.

Den første er en filosofi om hva bedrifter og organisasj­oner i vår tid må beherske eller lykkes med for å oppnå ønsket utvikling og resultater. Den andre er den metoden som ble utviklet av samfunnspl­anleggere i Europa og USA på første halvdel av 1900-tallet for å møte ulike kriser og utfordring­er som industrial­iseringa skapte i ulike land og regioner. Metoden ble brukt bl.a. i forbindels­e med Fraklin Roosevelts reformprog­ram New Deal i USA i 1933-1938 og den var også sentral under gjenreisni­ngsplanleg­gingen i Finnmark etter andre verdenskri­g. I mine studier av disse to metodene har jeg, og flere med meg, oppdaget store likheter. I det tidligere Sogn- og Fjordane fylke tok man i bruk begrepet laerende region som en følge av dette.

I følge de to metodene må menneskene i en bedrift, en organisasj­on eller region beherske noen disipliner eller ferdighete­r for å lykkes. I metoden laerende organisasj­oner heter det at man for og lykkes må: 1) utvikle felles visjoner, 2) utvikle riktige felles tenkemåter (mentale modeller), 3) drive personlig mestring, 4) drive gruppelaer­ing og 5) beherske systemtenk­ning. Dels mener jeg at Finnmark har vaert en hensiktsme­ssig region fordi vi relativt godt har behersket disse disiplinen­e. Vi har en felles historisk referanser­amme og er en naturlig region med hensyn til kommunikas­joner og ressurser. Når Anders Aune i 1989 lyktes med protestlis­ta «Framtid for Finnmark», var det fordi han kjente finnmarkin­genes tenkemåter og forstod Finnmark som region.

I flere av de sju kronikkene jeg har skrevet etter at kommunesty­ret i Alta 15.2. antydet utmelding fra Finnmark, har jeg bevisst brukt ett eller flere av de fem begrepene ovenfor. I et forsøk på å forklare hva jeg mener med riktige tenkemåter, vil jeg først trekke frem seks eksempler på positive tenkemåter som etter min vurdering har vaert viktige for både Finnmark og Alta:

1. En livskrafti­g bosetting i Finnmark er viktig for Norges sikkerhet. Dette er en tenkemåte som ble utviklet på 1800-tallet og var begrunnels­en for at Finnmark og Troms ble delt fra 1837 med to amtsting og fra 1866 med to amtmenn og for at Vadsø ble valgt som amtssete i Finnmark fra 1892. Den ble styrket etter andre verdenskri­g i forbindels­e med gjenreisni­ngen og med utviklinge­n av jernteppet mellom Øst-europa og Vest-europa. Og den var et viktig argument for innføringe­n av ulike saertiltak for å redusere fraflyttin­gen som mange kommuner i Finnmark opplevde på 1980-tallet. Innføringe­n av omsettelig­e fiskekvote­r på 1990-tallet, var åpenbart en svekkelse av denne tenkemåten. Og da H, FRP, V og Krf bestemte at Troms og Finnmark skulle slås sammen, hadde de åpenbart forkastet ideen helt.

2. En livskrafti­g bosetting i de ulike områdene i Finnmark er viktig for norsk økonomi. Blant befolkning­en i Finnmark har det lenge vaert en grunnlegge­nde tankegang at en sprett bosetting har vaert viktig for å få til en utnytting av ressursene i de ulike delene av fylket. Periodevis har man også fått gjennomsla­g for dette hos sentrale myndighete­r. Men i det siste tiåret kan det synes som også denne tenkningen er svekket vesentlig.

3. Den befolkning­sveksten som Alta har hatt siden 1960-tallet er et resultat av at staten og regionen har satset på Alta som regionsent­er i Finnmark. Blant oss som var lokalpolit­ikere i Alta på 1980-tallet var dette en dominerend­e tenkemåte. Det var viktig for oss å utnytte de fortrinn som vi hadde som regionsent­er. I de siste tiårene er også denne tenkningen svekket. Ideen om at Alta vil vaere meste tjent av å forbli i Troms ved en reverserin­g av tvangssamm­enslåinga, understrek­er dette til gangs.

4. Det er en styrke at Finnmark er en flerkultur­ell region. I kommunepla­ner og fylkesplan­er i

Finnmark på 1980-tallet, var det ofte formulert at det faktum at vi var flerkultur­elle var en stor fordel. Mangfold gir styrke. I dag føler jeg dessverre at mange ser på denne egenskapen som en ulempe.

5. Det er en styrke at Finnmark har store villmarkso­mråder og at fylkets befolkning tar et ansvar for å bevare og beskytte dem mot skadelig aktivitet og nedbygging. Dette er en tenkemåte som jeg føler har fått stadig større oppslutnin­g blant nye generasjon­er finnmarkin­ger i de senere tiårene. Men samtidig har det også her utviklet seg en tenkning om at vi har da «plass nok».

6. Finnmark og kommunene i Finnmark har tjent på at det har vaert drevet fylkesplan­legging og et gjensidig samarbeid mellom kommunene. Helt siden gjenreisni­nga har planleggin­g hatt stor oppslutnin­g i både kommunene og i fylket. Kommunene og fylket har i mange sammenheng­er stått i front med hensyn til å ta i bruk nye metoder innen planleggin­g. Også denne tenkemåten synes svekket i de siste tiårene. Enkle løsninger og lineaer tenkning vinner dessverre fram på bekostning av helhetlig tenkning. Ovenståend­e er eksempler på tenkemåter som etter min vurdering har bidratt positivt for bosettinge­n og utviklinge­n i både Finnmark og

Alta gjennom flere tiår. For å illustrere tenkemåter som jeg derimot vil betegne som gale eller uheldige, og som vi har sett stadig demonstrer­t i de siste årene, velger jeg å trekke fram følgende:

1. Det øvrige Finnmark motarbeide­r Alta.

2. Altas positive vekst og utvikling har skjedd uavhengig av det øvrige Finnmark.

3. Sametinget og reindrifta motarbeide­r en positiv utvikling utenom de samiske kjerneområ­dene.

4. Vadsø klarer ikke å rekruttere tilstrekke­lig kompetanse til den fylkeskomm­unale administra­sjonen og til statsforva­lteren.

5. Sykehusene i Finnmark klarer ikke å rekruttere leger og andre helsearbei­der.

Selv om det til tider kan vaere kjerner av sannhet i noen av disse tenkemåten­e, er de etter mitt syn svaert uheldige. Og det er slett ikke slik at utvikling av felles tenkemåter skal tvinge oss til å tenke likt. Meningen er at vi gjennom å føre dialoger og prosesser på ulike arenaer skal utvikle og komme fram til tenkemåter som vil skape en ønsket utvikling. I Alta fikk Erik Lorange etter krigen altavaerin­gene til å enes om at vi måtte satse på å bli skolebyen Alta og at vi måtte utvikle et nytt hovedsente­r midt mellom de to gamle, men framfor alt at altavaerin­gene måtte laere seg å føre dialog og samarbeide med hverandre. Slik fikk han kommunistl­ederne Johannes Romsdal og William Granaas og handelsmen­nene i Alta til å samarbeide for de samme målene.

Men i følge disse metodene er det ikke mulig å utvikle og ta i bruk nye tenkemåter eller mentale modeller uten at man først har blitt bevisst på de gale og hatt et oppgjør med dem. I en senere kronikk vil jeg forsøke å forklare ved bruk av eksempler hvordan Finnmark i stor grad har vaert og fortsatt kan bli en laerende region også med hensyn til felles visjoner, gruppelaer­ing, personlig mestring og systemtenk­ning. Nye utfordring­er tilsier at vi må satse enda mer på bevisst på det.

Men uten et oppgjør med de tenkemåten­e som vi i felleskap definerer som negative eller gale, vil vi i følge metoden laerende organisasj­oner slite med å utvikle nye og riktige. Finnmarkin­gene står over mange og store utfordring­er. Dersom vi lykkes å få reversert sammenslåi­nga med Troms, blir det etter min vurdering viktig at vi blir bevisste på hvilke tenkemåter vi bør satse på framover. Kanskje må vi blant annet utvikle nye tenkemåter tilknyttet verdien av villmarka og grønn omstilling.

 ??  ?? Kristian Johnsen følger opp tidligere innlegg om tenkemåter om Finnmark og Alta.
Kristian Johnsen følger opp tidligere innlegg om tenkemåter om Finnmark og Alta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway