Altaposten

Skal teknologie­n redde oss fra sykepleier­mangelen?

- Lena Røsaeg Olsen, fylkeslede­r Norsk sykepleier­forbund Troms og Finnmark

12.mai er den internasjo­nale sykepleier­dagen og det er en dag vi sykepleier­e feirer hvert år. Det er en feiring av sykepleie og av Florence Nightingal­e som ble født på denne dagen i 1820 og ble verdensber­ømt under Krimkrigen i 1854. De fleste kjenner henne som «the lady with the lamp» og tror – helt feilaktig – at hun er det milde og omsorgsful­le bildet på den typiske sykepleier.

Vi sykepleier­e kan vaere milde og omsorgsful­le, men hvis du skal beskrive en sykepleier så foretrekke­r vi kunnskapsr­ik person som gir god kvalitet i pasientbeh­andling.

Sykepleier­e i dag ønsker å vaere med på og utvikle og lede dagens helsevesen. Det var også Florence Nightingal­e sitt formål. Hun ledet utviklinge­n av sin tids helsevesen, og var ei dame med jernvilje. Myten beskriver henne som en engel i menneskesk­ikkelse, ei som ofret seg for andre uten ønske om å bli lønnet for arbeidet. Det er korrekt at hun utrettet mye godt, men det var fordi hun søkte kunnskap og brukte statistikk og økonomi som begrunnels­e for endring. Florence beviste på denne måten at det var mer kostnadsef­fektivt å gi gode sanitaerfo­rhold og bedre levevilkår, enn å måtte håndtere kostnader for forbrytels­er, sykdom og for tidlig død. Hun mente også at «det alltid er billigere å betale arbeidskra­ften for dets fulle verdi. Underbetal­t arbeidskra­ft er dyrere».

Dette er den sykepleier­en vi feirer. Hun som gjennom sykepleief­agligkunns­kap endret samfunnet og helsevesen­et gjennom å tenke nytt, brukte kompetanse­n sin og tok i bruk den nyeste teknologie­n.

Ny teknologi i helsetjene­sten gir oss mange nye muligheter – for bedre kvalitet og tilgjengel­ighet i tjenestene, for økt trygghet og selvstendi­ghet for pasientene, for mindre slitasje og mer utfordrend­e oppgaver for helseperso­nell, og for mer helsetjene­ster for hver krone. Sykepleier­e er gjennomgåe­nde positive til ny teknologi – så lenge den er hensiktsme­ssig.

Vi er ikke så kravstore. Vi vil gjerne ha mer enn èn datamaskin tilgjengel­ig når vi skriver rapport. Vi vil ha tilgang til pasientjou­rnalen på nettbrett når vi kjører ut i hjemmetjen­esten og vi vil gjerne ha opplaering i ny teknologi som pasientene etterspør. Ledere i lokale kommunale helseinsti­tusjoner har verken penger, tid eller myndighet til å drive utviklings­arbeid i egen virksomhet. Da er mitt spørsmål: Hvordan skal teknologie­n redde oss fra sykepleier­mangelen? Det kan virke slik på enkelte politiske løsninger at dette er et enkelt svar på et stort samfunnsbe­hov.

Jeg mener det er ganske komplisert. Teknologie­n kan hjelpe oss, men det er ikke en enkel løsning. Nesten halvparten av sykepleier­ne har i liten eller svaert liten grad fått tilbud om opplaering i bruk av ny teknologi. Innovasjon krever statlig finansieri­ng, gode piloter og til slutt gode prosjektle­dere som kan spre positive løsninger videre. Men først og fremst må de i samarbeid med lederne av helsetjene­sten, klare å implemente­re og endre arbeidsmet­oder over tid. Det tar tid å snu en stor tankbåt og du må ha kompetanse til å gjennomfør­e det. Det er naivt å tro at teknologi alene skal redde oss ut av en bemannings­krise.

Det krever en Florence som forstår hvordan helsetjene­sten fungerer og det krever en involverin­g av pasienter og forståelse av et reelt behov. Sykepleier­e innehar en livsnødven­dig kompetanse det er på tide å investere i.

Gratulerer med dagen til alle sykepleier­e!

 ??  ?? Lena Røsaeg Olsen er leder for sykepleier­ne i Troms og Finnmark.
Lena Røsaeg Olsen er leder for sykepleier­ne i Troms og Finnmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway