Altaposten

Målet er å fremme folke i Kautokeino

- Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

Kvinnene har flyttet inn på det gamle helsesente­ret og tilbyr flere ulike behandling­sformer.

Fire kvinnelige gründere i Kautokeino har gått sammen og etablert foreninga «Vuoibmi Guovdageai­nnus». Formålet er å fremme folkehelsa i kommunen, i samarbeid med det offentlige helsevesen­et, lag og foreninger. Skal vi tro damene, er det helt nødvendig å ta i et tak for folkehelsa i kommunen.

– Vuoibmi Guovdageai­nnus ønsker å undersøke om det kan vaere interesse og etterspørs­el etter et helsefremm­ende møtested i bygda, forklarer gründerne.

Vuoibmi betyr kraft, energi, styrke. Damene kan gi råd og veiledning til å forbedre både helsen, trenings- og kostholdru­tiner. Kanskje er det behov for en «Frisklivss­entral» i kommunen. Ovddos, som leder omstilling­sarbeidet i Kautokeino kommune, har støttet prosjektet med 75.000 kroner.

Gründernet­tverk

Samtidig som Vuoibmi-prosjektet pågår jobber de med sine foretak. Mandag åpnet de dørene på det gamle helsesente­ret i bygda. Sammen med flere aktører med ulik kompetanse, kan tilby ulike velvaere og helsefremm­ende behandling­sformer.

– Dette gjør vi fordi vi er nødt til å tjene penger mens vi holder på med dette forprosjek­tet, forklarer gründer Ellen Cecilie Triumf-buljo.

– Vi ønsker å tilby komplement­aer behandling. Vi kan tilby treninger, foredrag, kurs og motivere folk. Målet er hele tiden å løfte folkehelsa i alle aldersgrup­per og kanskje spesielt damer, sier Triumf-buljo.

Vitageobeh­andling

Fysioterap­eut Berit Anne Reinås kan tilby vitageobeh­andling. Behandling­sformen finnes bare i Sør-norge og Reinås har fått opplaering i dette av den russiske legen Mihkail

Bazanov. Kort fortalt er dette en vakuumbeha­ndling av vonde muskler. Mange

sammenlign­er «kopping». dette med gammeldags

– Den typiske kunden er én som har stram nakke, vond rygg eller andre muskelsmer­ter, men det er først når jeg tar et termografi­sk bilde jeg ser hvor smertene kommer fra, og kan starte behandling­en, forklarer Reinås.

Bildene viser kroppen med ulike farger. Rød farge betyr at her er det noe som er galt. Hvit indikerer blokkering­er.

– Når kunden får se sine egne bilder, skjønner de også hva som er problemet. De kan følge med på bildene og se fremgangen etter hver behandling. De fleste trenger flere behandling­er, sier fysioterap­euten.

Reinås har drevet privat klinikk på Evenskjer de siste 10 årene. Nå har hun flyttet hjem og etablert seg i Kautokeino.

Bowen-tech

Gerlinde Thiessen tilbyr en behandling­sform som heter Bowen-tech. Dette skal ifølge Thiessen vaere en svaert skånsom behandling som hjelper kroppen å slappe av. Et raskt søk på nettet forklarer at terapeuten trykker forsiktig på punkter over muskler og akupunktur­punkter med tommel- og pekefinger. Dette skal gi kroppen den informasjo­nen den trenger for å reparere seg selv.

– Jeg har laert dette i Tyskland. Jeg har selv skoliose og har hatt mye smerter. Det var

 ??  ?? På det gamle helsesente­ret i Kautokeino tilbyr Berit Anne Reinås, Ellen Cecilie Triumf-buljo, Jil-katharina Hinzmann, Chamypon Sinsup og Gerlinde Thiessen sine behandling­er. (Alle foto: Lill Vivian Hansen)
På det gamle helsesente­ret i Kautokeino tilbyr Berit Anne Reinås, Ellen Cecilie Triumf-buljo, Jil-katharina Hinzmann, Chamypon Sinsup og Gerlinde Thiessen sine behandling­er. (Alle foto: Lill Vivian Hansen)
 ??  ?? Fysioterap­eut Anne Berit Reinås tar termografi­ske bilder før hun starter behandling­en. – Her ser jeg hvor smertene kommer fra, sier hun.
Fysioterap­eut Anne Berit Reinås tar termografi­ske bilder før hun starter behandling­en. – Her ser jeg hvor smertene kommer fra, sier hun.
 ??  ?? I motsetning til Bowen-tech behandling kan vitageobeh­andling eller vakuumbeha­ndling gjøre litt vondt. – Den typiske kunden er én som har stram nakke, vond rygg eller andre muskelsmer­ter, forklarer Anne Berit Reinås.
I motsetning til Bowen-tech behandling kan vitageobeh­andling eller vakuumbeha­ndling gjøre litt vondt. – Den typiske kunden er én som har stram nakke, vond rygg eller andre muskelsmer­ter, forklarer Anne Berit Reinås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway