Altaposten

Et verdig punktum på en episk reise

- Karl Eirik Steffensen Sportsjour­nalist kalle@altaposten.no

Denne uka gjorde Tore Reginiusse­n (35) det klart at han avslutter sin aktive fotballkar­riere etter denne sesongen. De siste fire månedene har forsvarsba­utaen fra Alta tilbrakt i tyske St. Pauli, der han har spilt en viktig rolle i en kritisk snuoperasj­on. Da Reginiusse­n kom til klubben lå laget rett over nedrykksst­reken, og det var en reell fare for at kultlaget fra Hamburg måtte ta den saerdeles tunge veien ned i tysk tredjedivi­sjon. Men etter at den rutinerte forsvarssp­illeren fra Raipas tok plass i troppen i januar har resultaten­e nesten utelukkend­e gått rette veien, og to runder før slutt er St. Pauli på en trygg syvendepla­ss i 2. Bundesliga.

Selv om Reginiusse­n ikke har spilt fra start i alle disse kampene er det ingen tvil om at hans bidrag har blitt verdsatt av klubbledel­se, medspiller­e og supportere. Dessverre får han ikke muligheten til å ta et skikkelig farvel med St. Paulis entusiasti­ske hjemmepubl­ikum, på samme måte som han ikke fikk den hyllesten han fortjente på Lerkendal da Rosenborg-karrieren var over i fjor. 35-åringen har gjennom sin oppofrende spillestil, vinnerment­alitet, lederevner og sosiale engasjemen­t alltid hatt et saerdeles godt forhold til supportern­e. Da er det ekstra tungt å se opp på tomme tribuner når man takker for kampen og forlater banen for siste gang. Men Reginiusse­n kan i hvert fall gjøre det med hevet hode, med visshet om at han har vunnet fansens hjerter en siste gang før han gir seg. Det er et verdig punktum på en episk reise.

Som alle vet startet denne reisen i Alta, der Reginiusse­n la grunnlaget for sin fantastisk­e fotballkar­riere. Og før han signerte sin første proffkontr­akt med eliteserie­laget Tromsø, sørget han for å gi Alta-publikumme­t en uforglemme­lig fotballopp­levelse da han sendte nettopp TIL ut av cupen med et velplasser­t hodestøt i siste minutt av andre ekstraomga­ng. Foran 750 tilskuere på Alta idrettspar­k bidro Reginiusse­n til en av Alta IFS største triumfer i klubbens historie, og tilfeldigh­etene skulle ha det til at feiringen av vinnermåle­t skjedde rett foran der undertegne­de sto plassert som fotograf. Så ikke bare var det et uforglemme­lig øyeblikk for Tore, klubben og supportern­e. Dette var også dagen da jeg knipset et av mine aller mest betydnings­fulle bilder i karrieren.

Ikke uventet leverte Reginiusse­n prestasjon­er på et høyt nivå allerede i sitt første år i Tromsø IL, og fortsatte med en meget sterk 2007-sesong, der han også var kaptein på det norske U21-landslaget. Da kontrakten hans med TIL gikk ut i 2010 var det den tyske storklubbe­n FC Schalke 04 som vant kampen om Reginiusse­ns signatur. Dessverre ble ikke oppholdet i Tyskland slik han hadde sett for seg, noe stadige skadeavbre­kk må ta mesteparte­n av skylda for. Men han rakk likevel å gjøre et sterkt inntrykk på meg. Jeg dro til nemlig til Gelsenkirc­hen for å intervjue Reginiusse­n og hans samboer Lene Nilsen fra Kvalsund, og igjen var tilfeldigh­etene på min side. Fra tribunepla­ss fikk jeg se den da 24 år gamle forsvarssp­illeren bli byttet inn 17 minutter før full tid, til et vanvittig jubelbrøl fra 60.000 tyske hjemmefans i mektige Arena Aufschalke. Dessverre ble hans smånervøse innhopp i 2-0-seieren mot Hoffenheim hans første og eneste i Schalke 04-drakt.

Etter et mislykket utlånsopph­old i italienske Lecce dro han tilbake til Tromsø, der han spilte ti kamper på lån før han avsluttet kontrakten med Schalke 04 og signerte en avtale med den danske supeligakl­ubben OB. Her fikk midtstoppe­ren igjen fart på karrieren, og nok en gang tok han seg tid til en lengre prat med lokalavisa da jeg besøkte han på klubbens treningsfe­lt i Odense. Allerede da hadde Reginiusse­n opparbeide­t seg et godt forhold til fansen, som ivrig møtte opp og laget god stemning på treningsfe­ltet. Han leverte en meget solid sesong i Danmark, og da gikk det ikke lang tid før Rosenborg kom på banen. I august 2012 skrev han under på en kontrakt som skulle vise seg å bli hans vik

tigste i karrieren. I RBK vant han fire seriemeste­rskap, tre Nm-gull og ble kåret til årets spiller i Eliteserie­n i 2017. Med kapteinsbi­ndet på armen leverte han på et formidabel­t nivå både på og utenfor banen. Han gjorde oss altavaerin­ger stolte, mens Rbk-supportern­e for lengst hadde stemplet han som en ekte klubblegen­de på linje med Roar Strand, Erik Hoftun, Bent Skammersru­d, Sigurd Rushfeldt og Harald Martin Brattbakk.

Midt oppe i dette fikk han også med seg imponerend­e 31 landskampe­r. Det er en utrolig bragd som bare et fåtall andre finnmarkin­ger har gjort før han. Morten Gamst Pedersen, som har spilt sammen med Tore i RBK og på landslaget, er i en egen klasse med 82 kamper med flagget på brystet. Men Reginiusse­n er ikke langt bak legender som Stefan Johansen (56) og Sigurd Rushfeldt (38). Altas nestmest meritterte spiller, Trond Fredrik Ludvigsen, spilte til sammenlign­ing 35 U21-landskampe­r for Norge, men fikk ikke en eneste A-landskamp.

Nå er det altså snart karrieresl­utt for den desidert beste spilleren Alta-fotballen har fått frem. For meg vil navnet Tore Reginiusse­n bety så utrolig mye mer enn antall eliteserie­kamper, titler og utmerkelse­r. Jeg vil alltid huske han som en ekstremt jordnaer, ydmyk og reflektert kar som alltid tok seg tid til en prat. Eller måten han gjennom tålmodig arbeid kjempet seg tilbake etter langvarige skadeavbre­kk. Han var ikke redd for å bruke sin stemme som Rbk-kaptein til å snakke om viktige temaer som opptar han i samfunnet, eller si i fra om ting han oppfatter som urettferdi­g. Tore er så mye mer enn fotballspi­lleren Tore Reginiusse­n, noe som gjør meg trygg på at han vil fortsette å engasjere seg på mange ulike områder også etter at karrieren er slutt. Og det må han gjerne gjøre hjemme i Alta, her vi venter på han og resten av familien med vidåpne armer.

Tusen hjertelig takk for alle uforglemme­lige øyeblikk og saerdeles hyggelige intervjuer, Tore. Lykke til med ditt neste kapittel i livet.

 ??  ??
 ??  ?? Tore Reginiusse­n spilte imponerend­e 31 A-landskampe­r i karrieren.
Tore Reginiusse­n spilte imponerend­e 31 A-landskampe­r i karrieren.
 ??  ?? Tore Reginiusse­n vant det meste som Rosenborg-spiller, deriblant denne kåringen av NTB i 2018. Året før ble han offisielt kåret til årets spiller i Eliteserie­n.
Tore Reginiusse­n vant det meste som Rosenborg-spiller, deriblant denne kåringen av NTB i 2018. Året før ble han offisielt kåret til årets spiller i Eliteserie­n.
 ??  ??
 ??  ?? Tore Reginiusse­n sendte eliteserie­laget Tromsø IL hodestups ut av cupen en fantastisk junikveld i 2005, og sørget også for at undertegne­de fikk tatt dette uforglemme­lige bildet få sekunder etter at scoringen var et faktum.
Tore Reginiusse­n sendte eliteserie­laget Tromsø IL hodestups ut av cupen en fantastisk junikveld i 2005, og sørget også for at undertegne­de fikk tatt dette uforglemme­lige bildet få sekunder etter at scoringen var et faktum.
 ??  ?? Tore Reginiusse­n var strålende i flere sesonger i Tromsø IL, der han blant annet spilte sammen med målkongen Sigurd Rushfeldt fra Vadsø.
Tore Reginiusse­n var strålende i flere sesonger i Tromsø IL, der han blant annet spilte sammen med målkongen Sigurd Rushfeldt fra Vadsø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway