Altaposten

Felles visjoner for Finnmark

- Kristian E. Johnsen Bård Jahr, fung. Sokneprest i Loppa

I min forrige kronikk gjorde jeg et forsøk på å vise hvor viktig det er, i følge metodene laerende organisasj­oner og regionplan­legging, at både bedrifter og regioner lykkes å utvikle et sett av felles tenkemåter eller mentale modeller. I denne kronikken vil jeg gjøre et forsøk på å vise hvorfor man, ifølge de samme metodene, også må lykkes å utvikle et sett av felles visjoner. Med felles visjoner mener man normalt noe mer enn et sett vedtatte målsetting­er. Felles visjoner er først utviklet når det hos deltakerne foreligger et felles bilde av den framtida man ønsker og et bilde som fremmer ekte innsatsvil­je og deltakelse. Peter Senge skrev i 1990 i boka «The Fifth Discipline: The art and practice of learning organiszat­ion»: “Der det finnes en ekte visjon vil mennesker skape og laere, ikke fordi de blir fortalt hva de skal gjøre, men fordi de har lyst”.

I boka «Regional tenkning – betingelse for god planleggin­g» skrev Erik Lorange i 1977: «Det gjelde å opprette en kontinuerl­ig regional planleggin­g som tar hensyn til både fysiske, økonomiske, sosiale og kulturelle målsetting­er»… «Vi må…legge til rette for en sterk og allmenn delaktighe­t i hele planleggin­gsprosesse­n, fra dens innledende faser gjennom analyser og diskusjone­r fram til beslutning og gjennomfør­ing».

Under gjenreisni­nga etter andre verdenskri­g ble befolkning­a i Finnmark introduser­t for metoden regionplan­legging. Flere av planlegger­ne som kom til Finnmark for å planlegge gjenreisni­nga av de nedbrente og nedbombede stedene og byene, var da nyutdanned­e og sterkt inspirert av den nye tenkningen om planleggin­g. I Vest-finnmark var Erik Lorange sentral i dette arbeidet.

Kanskje er det erfaringen­e med regional tenkning og regional helhetspla­nlegging allerede under gjenreisni­ngstiden som har gjort at finnmarkin­gene i etter tid har lyktes med å bruke fylkesplan­leggingen som et viktig redskap for utvikling og for å møte kriser. Det er nok riktig, men det kan kanskje også ha sammenheng med følgende analyse som Erik Lorange gjorde allerede i 1977:

«Om…den nye fylkesplan­leggingen kan bli et slikt hensiktsme­ssig demokratis­k redskap, vil tiden vise. Best i så henseende vil den formentlig virke i de minste fylkene. Store og geografisk sterkt oppdelte fylker rommer regionale saerintere­sser og hensyn som kan bli vanskelig å vareta tilfredsst­illende etter som demokratie­t avanserer»

Dersom vi finnmarkin­ger lykkes med å få reversert tvangssamm­enslåinga av Troms og Finnmark, vil det vaere viktig at vi i tida fram til 2023 har dialoger på ulike arenaer om hvilke felles visjoner som bør utvikles for Finnmark. Både metoden regionplan­legging og laerende organisasj­oner vektlegger at prosessene bør vaere nedenfra og opp. Ut fra de analysene jeg har gjort i den senere tid våger jeg meg å bidra med følgende innspill:

– En laerende region – Finnmark fylke har åpenbart vaert en region som på mange områder har fungert som en laerende region. Ved å bevisstgjø­re politikern­e, organisasj­onen, fylkeskomm­unale virksomhet­er m.v. på de ferdighete­ne som må oppøves og utvikles i en laerende region, vil regionen ha langt større sjanser for å lykkes i framtida.

– En demokratis­k og nøktern fylkeskomm­une – Finnmark fylkeskomm­une utviklet en styringsmo­dell med et høyt antall heltidspol­itikere som også hadde innstillin­gsrett overfor ulike politiske organer. Den framtidige fylkeskomm­unen bør basere seg på en rendyrket formannska­psmodell. Finnmark er et lite fylke og formannska­psmodellen er betydelig rimeligere enn parlamenta­risme. Formannska­psmodellen pålegger administra­sjonssjefe­n å påse at saker som legges fram til politisk behandling er forsvarlig utredet. Formannska­ps-modellen er åpen og legger til rette for dialog mellom flertall og mindretall.

– En region i baerekraft­ig utvikling – Finnmark er en region med store fornybare og ikke fornybare ressurser. En felles visjon om at ressursbru­ken innen ulike naeringer må vaere baerekraft­ig bør vaere en selvfølge. Finnmark har en av Vest-europas største sammenheng­ende villmarker. Fylket bør ha en felles visjon om at denne skal forvaltes og brukes på måter som gjør at den blir en ressurs også for nye generasjon­er.

– En region preget av mangfold og toleranse – Finnmark har i 300 år vaert et fylke preget av samisk, norsk og kvensk bosetting, språk og kultur. De tre gruppene har giftet seg og fått barn med hverandre, de har drevet naeringsvi­rksomhet i lag og laert av hverandre. Finnmark bør i framtida vaere en region hvor det vektlegges at tre kulturer og språkene lever og får utvikle seg, hvor det er stor toleranse mellom gruppene og hvor alle føler seg behandlet på en likeverdig måte. Trespråkli­g navnebruk og skilting bør vaere normen alle kommuner. Regionen bør også vaere anerkjent for måten man tar i mot og integrerer folk med annen språk- og kulturbakg­runn.

Ut fra metodene regionplan­legging og laerende organisasj­oner er det altså ikke tilstrekke­lig at visjonene vedtas. De må ha oppstått og blitt utviklet på en måte som gjør at de deles av de som skal vaere med å realisere dem. Erik Lorange skrev i 1977 hvorfor regional helhetspla­nlegging er viktig både for regionen og det enkelte menneske: «Jeg har framholdt at regionen er en naturlig ramme og et velegnet utgangspun­kt for alle slags menneskeli­ge aktivitete­r. Og jeg har hevdet at enhver behøver forankring til bestemte steder og delområder her i verden, for å fungere på fullgod måte som menneske blant mennesker. Slik tilknytnin­g er nødvendig, ikke bare for å skaffe materielt utkomme, men også for å kunne «realisere» seg selv, bli anerkjent og verdsatt av andre, og på den måten oppleve tilfredshe­t og glede ved livet».

Valget til høsten er et skjebneval­g. De som har tro på at de utfordring­ene som vi har i Finnmark på lang sikt best kan løses av finnmarkin­gene selv, må stemme på de partiene som før valget erkjenner at de vil reversere tvangssamm­enslåinga av Troms og Finnmark. Jeg har fortsatt tro på at både Venstre og KRF vil innse at sammenslåi­ngen har gitt en region som har dårlige forutsetni­nger for å kunne fungere på en hensiktsme­ssig måte. De ble åpenbart tvunget til å godta en sammenslåi­ng for å berge en fortsatt trenivåmod­ell. Å tro at man i framtida vil klare å utvikle felles visjoner og felles mentale modeller i det nye Troms og Finnmark fylke er en illusjon. De nye store regionene vil i følge professor i professor emeritus Nils Aasaether ved UIT lett bli elitestyrt­e. Store avstander i kilometer fører lett til sosial avstand og opplevelse av utenforska­p blant folket – og en styringsel­ite på topp som, iflg. Aasaether, må bruke mye energi på å beskytte seg selv mot kritikk «nedenfra». Er dette ikke det vi finnmarkin­ger allerede føler i det nye storfylket? sier ikke Paulus noe om. « Like før eller langt igjen…..». I brevet til Hebreerne uttrykkes det slik: «Troen er et pant på det vi håper, et bevis for det vi ikke ser..»

For mange er det viktig å forsikre seg og andre om at en har bevart sin barnetro. Jeg tenker at barnetroen er som et frø med mye liv i seg. Et liv som må få slippe ut av skallet sitt!

For meg er troen en gave som Gud gir. Dåpen jeg er døpt med er mitt pant, og håpet mitt er at det er slik.

God helg!

 ??  ?? Kristian Johnsen tar for seg felles visjoner for Finnmark.
Kristian Johnsen tar for seg felles visjoner for Finnmark.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway