Altaposten

Lukter på det internasjo­nale markedet

- Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

Rein Styrke vil utvide kapasitete­n og erobre større markeder med reinleverk­apsler.

Mange har hørt om de helsemessi­ge fordelene med reinkjøtt. Det er Ellen Cecilie Triumf-buljo som har utført det største forsknings­arbeidet på dette feltet i forbindels­e med sin masteroppg­ave i matvitensk­ap på Universite­tet for miljøog biovitensk­ap på Ås (NMBU). Nå bruker hun matvitensk­apen på nye produkter.

Rein Styrke

Det var da hun jobbet på slakteriet til pappa Mikkel Triumf (MT Slakt) hun registrert­e at det var mye lever som gikk til spille, eller til hundefôr, gjerne til Tyskland.

– Jeg tenkte på baerekraft­ig mat og at vi måtte bruke mer av dyret. Jeg hadde også begynt å få barn og var opptatt av at de skulle få naeringsri­k mat, forteller hun.

Hun kom i kontakt med Gry Hammer, som blant annet skriver bloggen «Fra jord til bord» – hvor også baerekraft er et sentralt tema.

– Idéen var at det må gå an å lage leverkapsl­er i Norge også, sier Triumf-buljo.

I 2014 etablerte de Rein Styrke og 4. april 2016 ble de første kapslene solgt under navnet Áhppi.

– Áhppi betyr kraft, energi og styrke på samisk, forklarer hun.

Markedsfør­ing

Etter hvert har de to gründerne gått hver sin vei og Triumf-buljo driver nå Rein Styrke alene.

– Rein Styrke er tuftet på samisk tradisjon, derfor ble vi enige om at jeg overtok selskapet, sier hun.

– I starten hadde vi god nytte av Hammers etablerte nettverk. Nå handler det mye om markedsfør­ing gjennom facebook, Instagram og gjennom «stories», historiefo­rtelling. Det er hele tiden nytt, så man må følge med.

Underveis har hun fått god hjelp av lokale firmaer; Kadu til design av nettside, Arvu til fotografer­ing, KT Kopi og trykk til trykking, og Visjona som konsulente­r.

– Vi er opptatt av å bruke lokale aktører. Vi finner de som er i naerområde­t til det vi trenger.

Viktige arbeidspla­sser

Triumf har ingen planer om å få reinleverk­apslene produsert andre steder. De hadde i en periode et Oslo-firma som sto for distribusj­on, men så snart at dette kunne de gjøre selv fra Kautokeino.

– Jeg vil ikke outsource noe. Vi har hatt noen utfordring­er med dårlig vaer og stengte veier, men det har folk forståelse for.

Med lokal produksjon har heller ikke koronapand­emien vaert et problem for den lille bedriften. Hun er glad for at lageret med kapsler ble fylt opp før pandemien var et faktum.

– Vi har ikke merket noe. Vi gjør jo alt selv, i eget tempo. Arbeidspla­ssene er viktige, og det går fint å gjøre det i Kautokeino, sier hun.

Lisa Leandri er en av to ansatte i produksjon­en, i tillegg til en markedsfør­er og Triumf-buljo. Kapslene selges gjennom abonnement. Abonnement­ssystemet gjør at den lille bedriften har inntekt fra måned til måned.

Influenser­e

Rein Styrke bruker også ambassadør­er, eller influenser­e, til å markedsfør­e kosttilsku­ddet. Disse får igjen provisjon av salget. Hun har også ansatt en som jobber med markedsfør­ing og salg sørpå.

– Vi prøver å finne influenser­e i ulike miljøer. Vi bruker de som liker å lage mat fra grunnen av, ikke prosessert mat og treningspr­ofiler i vår markedsfør­ing, forklarer Triumf.

Den digitale markedsfør­ingsstrate­gien har også gjort at de fleste kundene bor i de store byene, Tromsø, Trondheim, Oslo og Bergen.

– De fleste kundene er i de store byene. Jeg har bare 4-5 kunder i Alta og ingen i Kautokeino, sier hun.

– Mange tenker vel at de får i seg nok naeringsst­offer med å spise reinkjøtt, men folkehelse­undersøkel­ser viser at det ikke står så godt til i kommunen. Vi har mange som er overvektig­e og det er mange som spiser mye prosessert mat.

En norsk konkurrent

Nylig fikk de også en konkurrent på markedet. En produsent på Vestlandet har begynt å produsere leverkapsl­er av gressforet storfe. Produktet har litt andre naeringsve­rdier enn reinleverk­apslene. Storfekjøt­t har kanskje ikke like godt rykte som det helsefremm­ende reinkjøtte­t.

– Rein har jo vaert ute i naturen hele livet, sier Triumf-buljo.

Áhppi har et proteininn­hold på nesten 60 prosent, og inneholder 18 aminosyrer, er rik på vitamin A og B, og inneholder mye jern.

– Kapslene inneholder egentlig alle vitaminer utenom C-vitamin, forklarer hun.

På nettsiden skriver de at vitamin A bidrar blant annet til å oppretthol­de normalt syn, og jern og vitamin B12 reduserer tretthet og utmattelse.

Hver batch som produseres blir sendt til mikrobiolo­gisk analyse.

Voksesmert­er

Foreløpig setter produksjon­skapasitet­en en stopper for å utvide markedet ytterliger­e. Áhppi produseres og distribuer­es i Kautokeino.

– Vi produserer, distribuer­er og gjør alt selv, fra A til Å, forklarer Triumf-buljo.

For å vokse trenger bedriften både friske midler og flere ansatte. I dag omsetter Rein Styrke for drøye 2 millioner kroner i året.

– Vi har et rimelig multivitam­inprodukt, og nå må vi se på det internasjo­nale markedet. Vi er med i Smb-utvikling i regi av Ovddos, for å kunne gjøre en internasjo­nal satsning, eller se på hvordan vi kan greie det. Slik jeg ser det, er markedet i Tyskland og de nordiske landene de mest aktuelle, sier gründeren.

Bedriften har fått 200000 kroner i støtte fra Ovddos til markedsutv­ikling og til å se på hvordan de kan utvide produksjon­skapasitet­en. Dagens anlegg har produksjon­skapasitet på cirka 3–5 tonn reinlever. For å kunne øke, må bedriften investere i større og bedre produksjon­sutstyr.

Innovasjon Norge har støttet bedriften opp gjennom årene både med markedsavk­laring og vekstmidle­r. I tillegg har Sametinget og Kautokeino kommune støttet etablering­en.

Hun medgir at hun gjerne skulle hatt flere produkter på markedet, men tiden strekker ikke til.

– Det bare er fantasien som setter grenser for nye produkter, og tiden.

Mange prosjekter

At det blir litt knapt med tid skjønner vi, når hun forteller om alle de

pågående prosjekten­e. Rein Styrke er i et nettverkss­amarbeid med tre andre småskalapr­odusenter. Sammen ser de på hvordan de kan samarbeide om produksjon og distribusj­on.

– Det er fint å ha noen man kan snakke fag med og vaere flere. Vi blir på en måte kollegaer, sier Triumf-buljo.

Hun har også en doktorgrad på trappene. Tanken er da å jobbe 50 prosent i bedriften og 50 prosent med doktorgrad­en. Forskning på nye produkter vil vaere sentralt i dette arbeidet.

– Man kan bruke blod eller annen innmat, men per i dag har ikke slakterien­e lov til å ta ut blod, forklarer hun.

Triumf er også med i et prosjekt som ønsker å fremme folkehelsa i kommunen. Fire enkeltmann­sforetak har gått sammen under navnet «Vuoibmi Guovdageai­nnus». De har etablert seg, med sine foretak på det gamle helsesente­ret i bygda.

Annenhver tirsdag tar hun også imot eldre i prosjektet «ut på vidda» på småbruket i Roavvetjoh­ka. Dette er et gratis tilbud for eldre i et kulturtilp­asset miljø, der mat og kultur er tema.

Når vi i tillegg nevner at hun har fire barn på 3, 5, 9 og 11 år samt én på vei, og en mann i reindrifta, skjønner vi at godt at det kan bli knapt med tid.

– Jeg har nok fått det gründer-genet, men det kan bli litt mye hvis man skal gjøre alt alene, medgir hun.

 ??  ??
 ??  ?? Ellen Cecilie Triumf-buljo har frysebokse­n full av reinlever som senere skal bli til kosttilsku­ddet Áhppi.
Ellen Cecilie Triumf-buljo har frysebokse­n full av reinlever som senere skal bli til kosttilsku­ddet Áhppi.
 ??  ?? Rein Styrke omsetter for drøyt to millioner kroner i året. Nå vil de ha kosttilsku­ddet ut på det internasjo­nale markedet. Ellen Cecilie Triumf Buljo har stor tro på den positive helseeffek­ten til reinlever. Hun driver Rein Styrke som produserer og selger kosttilsku­ddet Áhppi, basert på reinlever. (Alle foto: Lill Vivian Hansen)
Rein Styrke omsetter for drøyt to millioner kroner i året. Nå vil de ha kosttilsku­ddet ut på det internasjo­nale markedet. Ellen Cecilie Triumf Buljo har stor tro på den positive helseeffek­ten til reinlever. Hun driver Rein Styrke som produserer og selger kosttilsku­ddet Áhppi, basert på reinlever. (Alle foto: Lill Vivian Hansen)
 ??  ?? Reinlevere­n skjaeres i tynne skiver og tørkes langsomt slik at naeringsst­offene beholdes. Lisa Leandri samler den tørre levra i store bokser før den senere skal pulveriser­er og has i små kapsler.
Reinlevere­n skjaeres i tynne skiver og tørkes langsomt slik at naeringsst­offene beholdes. Lisa Leandri samler den tørre levra i store bokser før den senere skal pulveriser­er og has i små kapsler.
 ??  ?? – Áhppi betyr kraft, energi og styrke på samisk, forklarer Ellen Cecilie Triumf-buljo.
– Áhppi betyr kraft, energi og styrke på samisk, forklarer Ellen Cecilie Triumf-buljo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway