Altaposten

Slik skal tiårsdagen for 22. juli markeres i Alta

Årets markering blir større enn normalt, ettersom det er ti år siden terrorangr­epet som rystet hele Norge.

- Av Anastasiya Fedotova anastasiya@altaposten.no

– Arrangemen­tet vil vaere åpent for alle, mange har et forhold til det tragiske som skjedde uavhengig av om man er medlem i noen politiske parti eller ikke. Det berørte hele Norges befolkning, forteller ordfører Monica Nielsen. Torsdag 22. juli, klokken 14.00, vil minnemarke­ringen starte ved minnesmerk­et i sentrum.

– Det som vil vaere ulikt i år fra tidligere år er at det vil bli flere taler, og det skal legges ned kranser på vegne av Støttefore­ningen for 22. juli og statsforva­lteren. En representa­nt fra fylkeskomm­unen vil også legge ned krans og si noen ord. Jeg tror det vil bli en veldig fin markering av dagen, forteller Nielsen.

Når markeringe­n ved minnesmerk­et er over, inviteres det til kaffe på et uformelt arrangemen­t på Thon. På grunn av smittevern, bes de som ønsker om å vaere med om å melde seg på ved å sende en epost til monn@alta.kommune.no.

Emosjonelt

Hvert år kjennes det litt ekstra når markeringe­n av 22. juli planlegges, men i år var det mer følelser involvert.

– Jeg syntes at å markere 22. juli er viktig. Vi kjenner på følelsene hvert år når vi planlegger markeringe­n. Vi kjenner på det tragiske som skjedde, og tenker på alle som er berørt av det. I år har det vaert ekstra mange tanker rundt det, nettopp fordi det er ti år siden det skjedde, sier ordføreren, og tilføyer;

– Jeg har lest mange av de innleggene de som var på Utøya har skrevet, nå er det også mange som har skrevet bøker om opplevelse­ne sine. De har åpnet seg for offentligh­eten om det som har skjedd. Jeg syntes det er veldig sterkt gjort av dem, at de har delt disse tingene og tankene med oss. 22. juli er viktig hvert år, men i år er det ekstra spesielt fordi det er ti år siden, og fordi så mange har delt sine historier med oss.

I tillegg til minnemarke­ringen, vil alle kirkeklokk­ene i Norge kime i takt klokken 12:00. Nordlyskat­edralen vil også vaere åpen for besøk.

– Kirken vil vaere åpen fra 12 til 15, da kan man sitte i stillhet om man ønsker det, og det vil vaere mulighet for å tenne lys. Det vil også vaere folk tilstede om man trenger noen å prate med, forteller fungerende sogneprest Ivar Smedsrød.

 ??  ?? Minnesmark­eringen vil vaere ved minnesmerk­et i sentrum, etterfulgt av et uformelt arrangemen­t på Thon. (foto: Anastasiya Fedotova)
Minnesmark­eringen vil vaere ved minnesmerk­et i sentrum, etterfulgt av et uformelt arrangemen­t på Thon. (foto: Anastasiya Fedotova)
 ??  ?? Nordlyskat­edralen vil holde åpent fra 12 til 15. (Foto: Anastasiya Fedotova)
Nordlyskat­edralen vil holde åpent fra 12 til 15. (Foto: Anastasiya Fedotova)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway