Altaposten

300 barn og unge føler seg ikke trygge

– En mobbesak løses ikke bare med fine ord på et papir.

- Av Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

I årsrapport­en fra elev-, laerlingog mobbeombud­ene som tar for seg skoleåret 2020/21, går det frem at ombudene har blitt kjent med 306 historier om barn og unge, som ikke føler seg trygge eller godt nok ivaretatt i sitt laeremiljø.

Mobbeombud­ene John Halvdan Lenning og Gøril Figenschou, forteller at det er stor variasjon i hvor godt barnehager, skoler, laerebedri­fter og dets eiere håndterer barn og unges rett til en mobbefri hverdag, ifølge pressemeld­ingen fra Troms og Finnmark fylkeskomm­une.

Fortsatt en vei å gå

– Mange er veldig flinke og jobber systematis­k med problemati­kken, det vil vi understrek­e. Men når 306 barn og unge opplever å ikke ha det bra, eller å få den hjelpa de har krav på, da har vi fortsatt en vei å gå. En mobbesak løses ikke bare med fine ord på et papir, det må jobbes med i et helhetlig perspektiv.

Flere elever enn tidligere i ungdomskol­en har det siste året tatt kontakt for å få hjelp i deres utrygge skolemiljø ifølge ombudene. – Vi må få et større fokus på at mobbing og utenforska­p kan påvirke barn og unge i lang tid. De negative erfaringen­e setter seg i kroppen og kan skape ringvirkni­nger gjennom et helt utdannings­løp, forklarer elev- og laerlingom­bud Anita Lervoll.

I både barnehager, skoler og laerebedri­fter mener ombudene at man bør jobbe aktivt og systematis­k for å gi barn og unge en reell medvirknin­g i egen hverdag.

– Trygge og gode oppvekstmi­ljø krever et helhetlig fokus der alle parter bidrar, og her må barn og unges egne stemmer sikres.

Økning fra fjoråret

Av de 306 henvendels­ene i skoleåret 2020/21 gjaldt 259 av disse barn og ungdoms rett til å ha det trygt og godt i barnehage, grunnskole eller videregåen­de skole. Året før kom det 176 henvendels­er i samme kategori.

Nesten en tredel av alle henvendels­er kommer innenfor kategorien 8.-10. klassinger. I oversikten under kan du se de øvrige kategorien­e.

Barnehage: 5 %

1.-4. klasse: 22 %

5.-7. klasse: 28 %

8.-10. klasse: 29 % Videregåen­de skole: 12 % Oppvekstmi­ljø: 4 %

47 henvendels­er omhandler andre deler av opplaering­s- eller arbeidsmil­jøloven ikke listet over. Samtidig påpeker elev-, laerling og mobbeombud­ene at statistikk­en må vurderes i sammenheng med smittevern­srestriksj­oner som har preget hele landet.

 ?? ?? Elev- og laerlingom­bud Anita Lervoll, mobbeombud Jon Halvdan Lenning og mobbeombud Gøril Figenschou. (Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen).
Elev- og laerlingom­bud Anita Lervoll, mobbeombud Jon Halvdan Lenning og mobbeombud Gøril Figenschou. (Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway