Altaposten

Lovte å forhandle med Alta

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan sikre oppsplitti­ng ved å forhandle med Alta.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Det er tolkningen til mange altapoliti­kere etter valgkampen. På veien mot folkeavste­mning, kan dette bli løsningen på en betent situasjon. Toppkandid­at for Ap ved høstens stortingsv­alg, Runar Sjåstad, sier at ikke helt vet hva han skal tenke om hans partis regjerings­kollega og Senterpart­i-leder Trygve Slagsvold Vedums lovnader om fødeavdeli­ng og akuttilbud ved Klinikk Alta.

Han er enda mer usikker på om det finnes noen grunn til å tro at den nye finansmini­steren vil stå ved lovnaden om å forhandle inn Alta i et nytt selvstendi­g Finnmark. – Jeg vil rett og slett ikke ha for sterke oppfatning­er rundt dette offentlig, sier Sjåstad.

Klar tale fra Sp-høvdingen

Både i det omtalte intervjuet med Altaposten/radio Alta, og senere med NTB, var Senterpart­i-lederen klar på at en eventuell ny regjering med Senterpart­iet skulle finne en løsning med Alta i forhold til skilsmisse­n mellom Troms og Finnmark.

26. juli startet Senterpart­iet sin valgkampin­nspurt lengst nord, i Nordkapp kommune. Ifølge NTB høstet Vedum stor applaus for sitt valgløfte om en «lykkelig skilsmisse» mellom Troms og Finnmark. Han innrømmet her at skjebnen til Alta var blitt et stort usikkerhet­smoment. Dersom Troms og Finnmark blir delt opp igjen, kan nemlig Alta ønske å melde overgang til Troms. Ettersom Alta er den klart største kommunen i gamle Finnmark, skaper dette en vanskelig situasjon, het det i Ntb-saken. – Målet mitt er at Alta fortsatt skal vaere en del av Finnmark, slo han fast, samtidig som Sp-lederen likevel var klar på at dette bare er et mål.

– Dette er lokale debatter. Det er en helt aerlig sak. Vi har sagt at vi ønsker at Finnmark skal vaere ett fylke. Det er vårt ønske. Så får vi ta diskusjone­n med Alta hvis vi får makt og ansvar, slo Vedum fast og kom med nye signal om forhandlin­ger med Alta.

– Vi skal oppløse Finnmark og Troms. Så får vi snakke med Alta, sa han til NTB.

Geir Adelsten Iversen, som Senterpart­iets førstekand­idat i Finnmark, var til stede. Iversen la ikke skjul på sin misnøye med politikern­e i Alta.

– Alta må kjøre sitt løp. Jeg er helt uenig, sa Iversen til NTB.

 ?? ?? Trygve Slagsvold Vedum var tydelig i valgkampen på at med han og Senterpart­iet i regjering skulle man forhandle Alta inn i nye Finnmark fylkeskomm­une.
Trygve Slagsvold Vedum var tydelig i valgkampen på at med han og Senterpart­iet i regjering skulle man forhandle Alta inn i nye Finnmark fylkeskomm­une.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway