Altaposten

Svaret på trafikkutf­ordringene

YRKESTRAFI­KKFORBUNDE­T

- Jim Klungnes Forbundsle­der Yrkestrafi­kkforbunde­t

Yrkestrafi­kkforbunde­t hadde fem utfordring­er til partiene foran stortingsv­alget i høst. I den nye regjerings­erklaering­en er det svaert mange punkter som er i tråd med våre innspill.

Gjenreis kollektivt­rafikken

Det er svaert positivt at den nye regjeringe­n skriver at de ønsker et godt kollektivt­ilbud i hele landet. Vår bekymring er at det på grunn av pandemien har vaert et fall i bruken av kollektivt­rafikken og dermed i inntektene. Med økt bruk av hjemmekont­or og flere som har vent seg til å kjøre privatbil, er det fare for at nedgangen vil vedvare en tid. Da er det viktig at regjeringe­n bidrar til at fylkene har økonomi til å kunne oppretthol­de kapasitete­n, slik at tilbudet er der når passasjere­ne er tilbake. Her får vi fasit i det reviderte budsjettfo­rslaget fra den nye regjeringe­n.

Bekjemp sosial dumping

Her beskriver regjeringe­n situasjone­n på en god måte og har tiltak i tråd med det som blant annet YTF har vaert opptatt av. De skriver; «transportb­ransjen er arbeidspla­ss for tusenvis av ansatte over hele landet. Ansatte innen transports­ektoren skal ha trygge arbeidspla­sser og anstendige lønns- og arbeidsvil­kår som er i tråd med norske standarder og verdier i arbeidsliv­et. Regjeringe­n mener det viktigste tiltaket for å motvirke den negative utviklinge­n vi ser i transportn­aeringen, er en bedre håndheving av dagens regelverk.»

Gjør bussene trygge arbeidspla­sser

Regjeringe­n skriver at de vil intensiver­e arbeidet for å nå visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken. Etter Yrkestrafi­kkforbunde­ts mening må man da også kreve at busser som kjører på norske veier, skal ha beskyttels­e også i fronten. I dag sitter bussjåføre­ne naermest usikret foran i bussen og det har derfor vaert flere alvorlige ulykker de siste årene med dødelig utfall. Her må det stilles krav i anbudskonk­urranser og regjeringe­n må bidra til at vi får på plass et godt nasjonalt og internasjo­nalt regelverk.

Gi yrkessjåfø­rene mulighet til å ta pauser

Det står dessverre ingen ting i regjerings­erklaering­en om å øke antallet døgnhvilep­lasser langs norske veier. Etter yrkestrafi­kkforbunde­ts mening er det behov for en kraftig framskyndi­ng av dagens planer om 80-90 døgnhvilep­lasser. I tillegg bør det legges en plan for ytterliger­e utbygging, slik at hele landet får et tilstrekke­lig antall med gode og verdige overnattin­gsog servicepla­sser for langtransp­ortsjåføre­r.

Styrk det organisert­e arbeidsliv­et

Vi er svaert fornøyd med at den nye regjeringe­n ønsker å doble fagforenin­gsfradrage­t. Det er et positivt signal om at man ønsker å støtte opp om det organisert­e arbeidsliv. Nå gjenstår det å se om regjeringe­n leverer på det de har forpliktet seg til, Yrkestrafi­kkforbunde­t vil bidra med innspill, ekspertise og utålmodigh­et slik at punktene blir gjennomfør­t.

 ?? ?? Jim Klungnes er fornøyd med flere av punktene i regjerings­plattforme­n når det gjelder transportu­tfordringe­ne.
Jim Klungnes er fornøyd med flere av punktene i regjerings­plattforme­n når det gjelder transportu­tfordringe­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway