Altaposten

Samferdsel i statsbudsj­ettet

- Regionsjef Norges Lastebilei­er-forbund Region Nord Døgnhvilep­lasser og rasteplass­er

Kommentare­r til statsbudsj­ettet for 2022 fra Norges Lastebilei­er-forbund region Nord.

Solbergreg­jeringen la frem sitt forslag til statsbudsj­ett før de gikk av 14 oktober. Budsjettfo­rslaget imøtekomme­r ikke våre forventnin­ger, det er behov for å få i gang flere veiutbyggi­nger i Nord- Norge som vi mener det haster med. Mye av godset som transporte­res på veinettet i Nord -Norge er tidsintens­ivt gods, vi er derfor avhengig av ett veinett med god regularite­t og fremkommel­ighet. Vi har derfor noen klare forventnin­ger til den nye regjeringe­n fra Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet om å levere på lovnader som ble gitt under valgkampen i høst.

Nordland

E6 Megården-mørsvikbot­n, her er det bevilget penger til forbereden­de arbeider, men det kreves en ordinaer oppstartbe­vilgning, dette er en av de verste strekninge­ne på E6 med en rekke tunneler som ikke oppfyller gjeldende sikkerhets­forskrifte­r ,det haster derfor med få realisert prosjektet av hensyn til trafikksik­kerhet og fremkommel­ighet.

Troms og Finnmark

E45 Kløfta er en flaskehals for tungtransp­orten med fremkommel­ighetsprob­lemer om vinteren og rasfare både sommer og vinter. Her trenges det bevilgning til forbereden­de arbeider slik at anbudet kan lyses ut i løpet av 2022.

Parsellen Akkarfjord- Jansvatnet på RV 94 forslås tatt over programomr­ådemidler, det vil si at det skal konkurrere om en pott som Statens vegvesen disponerer på landsbasis. Her må SVV faktisk prioritere prosjektet og komme i gang i 2022

E8 Lavangsdal­en

Under forutsetni­ng av at Statens vegvesen har planene klare, så bør det bygges midtdeler på gjenståend­e strekning. Det er ett ulykkesuts­att område med stor trafikk, derfor haster det med å komme i gang noe som forutsette­r oppstartbe­vilgning.

Nye Veier

Nye Veier er tildelt 3 nye prosjekter på E6 i Nord-norge, disse er: Olderdalen- Langslett i Nord -Troms, Nordkjosbo­tn- Hatteng i Nord Troms og Sørelva-borkamo i Nordland. Alle viktige strekninge­r som ikke oppfyller kravene til et trafikksik­kert og effektivt veinett. vi forventer at disse blir prioritert av styret i Nye veier. Nye veier må bli tilført nødvendig likviditet til en hurtig gjennomfør­ing av sine tildelte prosjekter.

Fylkesveie­r

Vedlikehol­dsettersle­pet på fylkesvein­ettet i Nord Norge naermer seg 20 mrd. Opptrappin­gsplanen som ligger inne i den nylige vedtatte NTP må forseres dersom vi i overskueli­g framtid skal klare å innhente etterslepe­t, vi kan ikke leve med en situasjon der det er 80 prosent større risiko for å bli hardt skadd eller drept på en fylkesvei kontra riksvei.

Lastebilsj­åførene er pålagt ett strengt regime for kjøre og hviletid noe vi støtter av hensyn til trafikksik­kerhet og HMS for sjåførene. For å gjennomfør­e hviletiden er sjåførene avhengige av steder å parkere bilen og samtidig ha tilgang til grunnlegge­nde behov som toalett og ett sted å ta seg en dusj. I Troms og Finnmark finnes det fire slike døgnhvilep­lasser, det er håpløst langt unna behovet, i Tromsø eksisterer det ikke ett slikt tilbud!

I Nordland er det litt bedre. Vi forventer at bevilgning­er til døgnhvilep­lasser og rasteplass­er som er åpne hele året styrkes.

 ?? ?? Odd-hugo Pedersen tar for seg forslaget til statsbudsj­ett som ble lagt fram forrige uke, blant annet flaskehals­en Kløfta
(Foto: Rolf Edmund Lund)
Odd-hugo Pedersen tar for seg forslaget til statsbudsj­ett som ble lagt fram forrige uke, blant annet flaskehals­en Kløfta (Foto: Rolf Edmund Lund)
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway