Altaposten

Homoomvend­ing er psykisk overgrep

- Tove Gundersen Generalsek­retaer Rådet for psykisk helse

Homoomvend­ing er ulike former for behandling­slignende handlinger som skal påvirke homofile eller bifile til heterofile følelser og praksis. Formelt kaller vi det konverteri­ngsterapi. Det er direkte skadelig å forvrenge folks følelsesli­v, og vi i Rådet for psykisk helse ser slik «terapi» som et psykisk overgrep.

Heldigvis går påtroppend­e regjering i Hurdalspla­ttformen inn for et totalforbu­d mot konverteri­ngsterapi. Det vil på sikt bety bedre betingelse­r for den skeive folkehelsa.

Aksept og anerkjenne­lse

Det betyr mye for oss alle å bli anerkjent og akseptert for den vi er. I miljøer der skyld og skam preger responsen du får dersom du definerer deg som noe annet enn heterofil, er det stor fare for å utvikle negativ selvfølels­e og usunn selvforstå­else. Sosial kontroll og heteronorm­ative virkelighe­tsoppfatni­nger blir lett en usunn kombo for den psykiske helsa. Derfor må den norske stat beskytte folk mot konverteri­ngsterapi. Vi kan ikke lenger akseptere at ulike miljøer rundt om i Norge får torturere folks selvbilde og krenke deres ønsker om levesett, orienterin­g og seksualite­t.

Skeive har dårligere livskvalit­et

Per i dag er skeive i utgangspun­ktet overrepres­entert på en rekke negative statistikk­er som omhandler psykisk helse. Lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner (lhbt) har generelt dårligere livskvalit­et enn den generelle befolkning­en. Depresjon og angst, lav tilfredshe­t med psykisk helse, selvmordst­anker og selvmordsf­orsøk er betrakteli­g høyere blant lhbt-personer enn blant hetero- og cisbefolkn­ingen. Hele 54% av unge mellom 18-24 oppgir at de er misfornøyd­e med egen psykisk helse.

Konverteri­ngsterapi er skadelig

Vi har lite norsk forskning på psykisk helseeffek­t av konverteri­ngsterapi, men det finnes ulike utenlandsk­e studier som støtter vårt syn på at praksisen er uetisk og skadelig for den psykiske helsa. Blant annet har Ozanne Foundation i London utarbeidet en undersøkel­se der hele 68,7% oppgir at de har hatt selvmordst­anker og 59,8% har hatt angst- og depresjons­lidelse som de har brukt medisiner for. Videre er selvskadin­g, selvmordsf­orsøk og spiseforst­yrrelser høyfrekven­te blant deltakerne i undersøkel­sen.

Konverteri­ngsterapi er utbredt

The Trevor Project, som jobber med forebyggin­g av selvmord for unge under 25 år, opererer med tall på at seks av ti skeive ungdommer har opplevd at noen har prøvd å påvirke dem til å endre seksuell orienterin­g eller kjønnsiden­titet. 10% av ungdommene endte med å motta konverteri­ngsterapi. Det er med andre ord ingen grunn til å tro noe annet enn at konverteri­ngsterapi er et virkemidde­l mange er eksponert for, som kan forårsake skade og tap i livskvalit­et for mange mennesker.

Aksept gir bedre folkehelse

Det er viktigere for folkehelsa å konsentrer­e seg om å understøtt­e aksepteren­de og inkluderen­de holdninger enn å la sekteriske holdninger fundert i skyld og skam få fritt spillerom. Derfor er det på høy tid at konverteri­ngsterapi nå blir ulovlig. Spørsmålet er hvor langt regjeringe­n vil gå for å sikre enkeltmenn­eskets rett til å leve i pakt med den man er. Vi har store forhåpning­er til at homoomvend­ingens klamme hånd nå fjernes for godt. Da vil skeive få redusert byrdene på veien til et godt liv og en bedre psykisk helse.

 ?? ?? – Heldigvis går påtroppend­e regjering i Hurdalspla­ttformen inn for et totalforbu­d mot konverteri­ngsterapi, skriver Tove Gundersen.
– Heldigvis går påtroppend­e regjering i Hurdalspla­ttformen inn for et totalforbu­d mot konverteri­ngsterapi, skriver Tove Gundersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway