Altaposten

Ojala fikk plass i helsekomit­een

Irene Ojala i Pasientfok­us mener det er mulig å få til endringer.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Dermed er spådommene i valgkampen ettertrykk­elig slått tilbake: Det ble spådd at Irene Ojala ikke hadde realistisk mulighet til å få stortingsp­lass – og fikk hun velgernes tillit, ville hun havne på mørkelofte­t i en komite hvor helsespørs­mål var et lysår unna, mente ekstertene.

14 dagers arbeid

– Ja, jeg føler virkelig det å få plass i helse- og omsorgskom­iteen som en seier. Det blir en viktig seier Pasientfok­us for å kunne få endret eller påvirket helsetilbu­det i landet og Finnmark i løpet av de fire neste årene, sier Irene Ojala i en kommentar.

Hun sier at «seieren» ikke har kommet av seg selv, men at hun har jobbet hardt i naer 14 dager for å komme i en slik posisjon. Det har vaert lange, og hyggelige, samtaler med de fleste parti, ikke minst de store som Arbeiderpa­rtiet og Høyre.

For det har ikke vaert noen selvfølge at Pasientfok­us med sine ene representa­nt skulle få oppfylt sitt hovedønske.

– I denne saken vil jeg skryte av de store partiene som har vist et demokratis­k sinnelag og tatt velgerne som har stemt Pasientfok­us inn på tinget på alvor. De fortjener å bli hørt, og med plassering i helse- og omsorgskom­iteen, er vi tett på alle helsesaker.

– Hvordan er Pasientfok­us blitt tatt imot av de øvrige partiene?

– Jeg er veldig positivt overrasket, og ser for meg at godt samarbeids­klima, sier Ojala, og medgir at hun også har snakket med den nye statsminis­teren.

– Mitt budskap til Gahr Støre var at Pasientfok­us hadde lånt veldig mange av stemmene til Ap, og at dersom han og partiet ville sikre likeverdig helsetilbu­d til finnmarkin­gene, og da spesielt for folk i Alta og Kautokeino som har 14 til 27 mil til fødeavdeli­ng og akuttilbud, var det mulig å få tilbake det Pasientfok­us hadde lånt. Jeg viste til at det er valg allerede i 2023.

– Hva svarte Gahr Støre?

– Han sa at sånn hadde han ikke tenkt på det…

Runar byttet komite

Arbeiderpa­rtiet har i skrivende stund avsluttet gruppemøte som har godkjent komiteplas­seringene til sine representa­nter. Runar Sjåstad, som i forrige periode markerte seg om en av de tunge energipoli­tikerne, hadde miljøog energikomi­teen som sitt førsteønsk­e. Han må imidlertid bytte til arbeids- og sosialkomi­teen etter at «partiet» ønsket han hit for å styrke et saksområde som blir spesielt viktig for regjeringe­n.

– Denne komiteen var på min ønskeliste, men ikke førstevalg. Etter påtrykk fra flere, og etter å ha vurdert litt, fant jeg selv å gå for denne komiteen. I tillegg fulgte det et internasjo­nalt verv med i forbindels­e med Eøs-saksområde­t, forteller Sjåstad.

Partifelle Marianne Sivertsen Naess kom i hans gamle komite, energi og miljøkomit­een, hvor både oljespørsm­ål, 420 kv-linja, sjødeponi med mer skal løses de neste fire år.

– Det var Mariannes førstevalg, og jeg tror hun vil bli en markant stemme i komiteen, sier Sjåstad, som også gledet seg stort over at Irene Ojala og Pasientfok­us fikk plass i helse- og omsorgskom­iteen.

– Jeg forstår veldig godt at Irene er glad for å kunne jobbe tett med helsespørs­mål, og det er viktig for å ha motivasjon og energi til å kunne stå på i fire år. Hun blir en fin representa­nt på finnmarksb­enken, slår Sjåstad fast.

Bengt Rune Strifeldt har fått plass i naeringsko­miteen, mens Geir Iversen er i Transportk­omiteen.

 ?? ?? Irene Ojala gleder seg over at hun har fått plass i helse- og omsorgskom­iteen. (Foto: Stortinget)
Irene Ojala gleder seg over at hun har fått plass i helse- og omsorgskom­iteen. (Foto: Stortinget)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway