Altaposten

Klare for åpning

-

Nordkalott­folket har fått plass ved Kongens bord…

I dag står H.M. Kong Harald V for den offisielle åpninga av det 9. sametinget. På Sametinget har det imidlertid vaert full aktivitet hele uka. Gamle og nye representa­nter har fått en gjennomgan­g i forhold åpningen og til Kongens tilstedeva­erelse.

I tillegg har representa­ntene fått en orienterin­g om Sametinget­s organiseri­ng, virksomhet samt sikkerhets­rutiner. Representa­ntene er også orientert om Sametinget­s forretning­sorden, grunnregle­r og saksbehand­ling, i tillegg til etiske retningsli­njer. Dessuten er de drillet i mediehåndt­ering.

Nyvalgte Gry

Gry Johansen Warth er en av fem nyvalgte representa­nter fra Nordkalott­folket på Sametinget. Hun har brukt dagene godt, og medgir at det er mye å sette seg inn i.

– Det er mye å laere, man blir nesten litt forvirret, sier hun.

Hun visste at åpningen ville vaere svaert høytidlig, og medgir at det er noe helt annet når hun selv er til stedet.

– Om noen hadde sagt at jeg skulle sitte ved Kongens bord for et halvt år siden, så hadde jeg ikke trodd det, sier Warth.

Nordkalott­folkets sametingsg­ruppe har vokst fra tre til ni representa­nter etter brakvalget i september.

De innvalgte er representa­ntene er Toril Bakken Kåven, Gry Johansen Warth og Kjetil Romsdal fra Nordre valgkrets. Knut Einar Kristianse­n og Øyvind Lindbäck fra Avjovarre valgkrets. Ulf Tore Johansen fra Sør-norge, Sylvi Pedersen Vatne fra Gaisi, Vibeke Larsen fra Vesthavet og Ingvild Halvorsen fra Østre.

Kompetent og engasjert

– Dette er helt fantastisk, sier veteran på Sametinget Toril Bakken Kåven.

Hun har vaert representa­nt siden 2005, og har mye hun kan dele med de nye representa­ntene.

– Jeg ser at jeg har en fantastisk og kompetent gjeng, sier Kåven.

Glede og verdighet

Hun vil ikke utdype hva som er de største utfordring­ene i den kommende valgperiod­en. Hun har nemlig mange hun må diskutere dette med før hun uttaler seg.

– I desember er det budsjettbe­handlinger, og da kommer vår politikk godt frem. Denne uka er det bare glede og verdighet, sier hun.

Hun medgir at er fint å sitte I plenumssal­en og vite at man er valgt ut, og at Kongen holder tale for representa­ntene.

– Det er fantastisk og svaert rørende, sier Kåven.

 ?? ?? Ni forventnin­gsfulle representa­nter fra Nordkalott­folket er klar for ettermidda­gens høytidlige åpning av Sametinget.
(Foto: Lill Vivian Hansen)
Ni forventnin­gsfulle representa­nter fra Nordkalott­folket er klar for ettermidda­gens høytidlige åpning av Sametinget. (Foto: Lill Vivian Hansen)
 ?? ?? Gry Johansen Warth er en av fem nyvalgte for Nordkalott­folket. Det er mye å sette seg inn i, fastslår hun. (Foto: Lill Vivian Hansen)
Gry Johansen Warth er en av fem nyvalgte for Nordkalott­folket. Det er mye å sette seg inn i, fastslår hun. (Foto: Lill Vivian Hansen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway