Altaposten

Konsekvens­er av kutt i spesialist­tjenesten i Alta

- Alta kommunesty­re

Etter flere år med oppbygging av spesialist­helsetjene­ster i samarbeid med kommunen, er klinikk Alta i ferd med å bli et svaert viktig tilbud for innbyggern­e i Alta og nabokommun­ene.

Når det nå planlegges reduksjon i tilbudet, reagerer kommunen på dette og ønsker å utrykke vår bekymring for situasjone­n.

Spesialist helsetjene­stetilbude­t i Klinikk Alta er et helt nødvendig og viktig tilbud til innbyggern­e i Alta og nabokommun­ene. En reduksjon av allerede få sengeplass­er i Klinikk Alta vil imidlertid vaere en nedbygging av klinikk Alta som ikke vil kunne aksepteres av Alta kommunesty­re.

Alta kommunesty­re forventer tvert imot en videreutvi­kling av klinikk Alta og flere hel døgnsenge plasser. Fra kommunens side mener vide tvil vaere både fornuftig og riktig av finnmark sykehuset HF å øke antall senger fra dagens 14 til 20 senger. Et tilstrekke­lig antallheld­øgns enge plasser vil vaere en helt avgjørende faktor i den forventede videreutvi­klingen av klinikk Alta.

Etter at kommunen tok tilbake i egen regi det å drive Kad-plasser og lindring, skulle resten av sengeplass­ene vaere rene sykehussen­ger driftet og finansiert av Finnmark sykehuset HF. Alta Kommunesty­re finner det også helt uforståeli­g at ved Klinikk Alta tas det prosentvis klart største kuttet i sengeplass­er, et kutt som uansett hva ledelsen i Finnmark sykehuset HF sier, vil tvinge kronisk syke, sterkt funksjonsh­emmede og syke eldre til å bli svingdørsp­asienter ved sykehuset i Hammerfest.

Dersom denne reduksjone­n av sengeplass­er i Klinikk Alta gjennomfør­es, er Alta kommunesty­re redd for at samfunnsme­ssig og økonomisk fornuftige løsninger med ambulerend­e legespesia­lister til Klinikk Alta litt etter litt vil forsvinne mer og mer grunnet mangler på sengeplass­er ved Klinikk Alta. Det er også slik at både erfaringen med pandemien og tilsvarend­e krisesitua­sjoner tilsier at det ikke er bra å redusere antall sengeplass­er i beredskap i Alta fremover.

Ved å redusere antall sengeplass­er vil fleksibili­teten og muligheten til å håndtere kriser og uforutsigb­are situasjone­r blir redusert. Det ønsker ikke Alta kommunesty­re.

Alta kommunesty­re ber derfor Finnmarkss­ykehuset om å oppretthol­de antall sengeplass­er på minimum dagens nivå.

 ?? ?? Antall sengeplass­er ved Klinikk Alta tas ned til ti. (Illustrasj­onsbilde)
Antall sengeplass­er ved Klinikk Alta tas ned til ti. (Illustrasj­onsbilde)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway