Altaposten

Kobber-gründer advarte mot russisk behov for isfrie havner

Professor Jens Petter Nielsen til hjembyen Alta for å prate om grunnlegge­ren av Kåfjord kobberverk.

- Av Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

Etter at Russland gikk til krig mot nabolandet Ukraina har sikkerhets­spørsmålet rundt våre russiske naboer fått ny aktualitet. Men har vi grunn til å frykte Russland? Det var tema allerede på 1800-tallet.

Når professor emeritus Jens Petter Nielsen lørdag gjester Alta Museum vil både lokalhisto­rie og sikkerhets­politiske spørsmål vaere agenda.

Nielsen tar nemlig for seg grunnlegge­ren av Kåfjord Kobberverk, John Rice Crowes gjøremål her, samt hans frykt for Russland tilbake på 1800-tallet.

Crowes arbeid, og frykt

Nielsen vil i sitt foredrag starte med Crowes arbeid for å få satt kobberverk­et i Kåfjord i drift i 1826, samt det vanskelige arbeidet med å skaffe arbeidskra­ft til kobberverk­et.

– Det som endelig løste arbeidskra­ftprobleme­t var en bølge av kvenske innvandrer­e fra Nord-finland som kom til Alta for å søke arbeid ved verket. De var russiske undersåtte­r, selv om de ikke snakket russisk, skriver Alta museum på egne sider.

Crowe hadde deler av sin oppvekst i nettopp Russland og snakket russisk. Landet kjente han derfor godt, men å elske landet kom han aldri til å gjøre.

Direktøren ved Kåfjord kobberverk var britisk konsul for Finnmark, og i 1844 ble han britisk generalkon­sul i Norge og flyttet til hovedstade­n.

– Crowe advarte om at Russland trengte isfrie havner i Nord-norge til sin marine. Ja - I 1855 prøvde han å overbevise britiske myndighete­r om at tsaren hadde planer om å anlegge en isfri orlogshavn nettopp i Alta, skriver Alta museum.

Ny aktualitet

Spørsmålet om nordmenn hadde grunn til å frykte Russland, har i dag fått ny aktualitet etter deres invasjon av nabolandet Ukraina. Har nordmenn grunn til å frykte Russland i dag?

Professor Nielsen vil ta for seg temaet lørdag klokken 20 i samarbeid med HIFO, UIT og Alta Museum.

 ?? ?? Professor emeritus, Institutt for arkeologi, historie, religionsv­itenskap og teologi, UIT Norges arktiske universite­t, Jens Petter Nielsen holder lørdag foredrag ved Alta Museum. (Foto: UIT)
Professor emeritus, Institutt for arkeologi, historie, religionsv­itenskap og teologi, UIT Norges arktiske universite­t, Jens Petter Nielsen holder lørdag foredrag ved Alta Museum. (Foto: UIT)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway