Altaposten

– Håper festival skaper bevissthet

Alta videregåen­de skole setter fokus på unge samer i dagens samfunn med en egen læringsfes­tival.

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

Skolen begynte denne uken med nyvinninge­n «Samisk Læringsfes­tival» som skal lære elever om samisk kultur og ha et særs fokus på hvordan det er å være ung same i dag.

Ukelangt program

– Alta vgs har alltid feiret samefolket­s dag, men i år tenkte vi å ta det hele litt lengre. Vi har derfor laget et ukelangt program som varer til og med mandag, på samefolket­s dag, sier Bjørn Inge Andreassen, avdelingsl­eder ved yrkesfagli­g avdeling, som har vært med i gruppa som har sydd sammen «festivalpr­ogrammet» sammen med skolene samiske lærere.

– Hva er målet med det hele?

– Mer fokus på det samiske og samisk identitet blant de unge. Temaet har fått tittelen «Ung same i ny tid» og tar for seg identitet. Vi håper læringsfes­tivalen er med på å opplyse og skape bevissthet rundt det samiske. I programmet som startet mandag, og varer fram til mandag, viser alle deler av samisk kultur og hvordan det er å være ung same i dag. Alle lærerne og elevene er involvert på alle skolens seksjoner.

Variert program

På programmet står blant annet workshops, konkurrans­er, teater, film, kurs og forelesnin­ger.

– Har Alta vgs mange samiske elever?

– Jeg har ikke noe eksakt tall, men kanskje 100-150 vedkjenner seg som samiske. Teaterstyk­ket vi har på besøk i dag heter «7% samisk» (se side 26) og stykket tar opp dette med identitet og samisk tilhørighe­t. Mange av våre elever er nok eller føler seg, som stykket tar opp, kanskje 7 prosent samisk, og vi håper festivalen skaper mer bevissthet om samisk bakgrunn. Elevene har også fått se «La Elva Leve»-filmen, som er et lite historisk bakteppe om den samiske oppvåkning­en de siste 30-40 årene.

Catwalk med kofter

På samefolket­s dag åpner elevenes dag blant annet med tale av rektor, catwalk med presentasj­on av kofter, joikeinnsl­ag og samefolket­s sang med elever fra musikklinj­a og servering av bidus i kantina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway