Altaposten

Stort høydepunkt for oss

Mats skrev og tegnet en roman da han oppdaget hva farfaren hadde holdt hemmelig hele sitt liv.

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

To premierer er på programmet når Riddu Riddu klinker til med samisk festuke i forbindels­e med 6. februar.

Programmet­s høydepunkt­er inkluderer visning av den prisbelønt­e forestilli­ngen Vástádus eana – The answer is land, av samisk koreograf og regissør Elle Sofe Sara.

Da svenske Mats Jonsson oppdaget at han hadde samiske aner, skrev og tegnet han en grafisk roman som nå er oversatt til norsk.

Romanen heter «Da vi var samer» og handler kort fortalt om samiske røtter og identitet, ispedd en stor familiehem­melighet.

Tiet om sin bakgrunn

– Jeg er utdannet tegner og jobber på heltid i en avis som heter Arbetet, hvor jeg tegner små striper, så det ble ganske naturlig at romanen ble som en tegneserie ettersom tegning er min uttrykksfo­rm, sier Jonsson.

– Hva handler romanen om?

– Bakgrunnsh­istorien til romanen er at det hele «startet» da jeg var åtte år. Da døde min farfar og etter hans død åpnet familien vår en låst oppbevarin­gskiste, som han aldri

Før det hele braker løs markeres det hele med visning av filmen La elva leve.

– Samisk uke og markeringe­n av samenes nasjonalda­g er et stort høydepunkt for oss. Vi er stolte av å kunne tilby et festprogra­m som vi håper treffer både store og små. I år er det ekstra stas å invitere til kinopremie­re på La elva leve, og lot oss se i da han levde. I kisten fant vi ut at han hadde vært skogssame og jobbet med rein. Dette holdt han hemmelig hele livet. Mange år etterpå, da min datter fylte 16 år så tenkte jeg på denne kista samtidig som hun begynte å stille spørsmål som jeg og min far ikke kunne prate om. Jeg gjorde derfor litt reseach og fant ut at det i gamle dager var det vanlig for familier i nord å tie hvis man hadde samisk bakgrunn. I kisten lå det papirer som fortalte om reineiere og reinmerkin­g, brev fra lappefogde­n og fotografie­r av rein med mer. Det viste seg at vår slekt var skogsamer fra Malå-traktene. Og, romanen tar for seg mye om hvorfor dette ble holdt hemmelig av min farfar, og den er et slags dypdykk i å bli kjent med min egen bakgrunn.

Nominert til pris

Romanen har blitt utgitt på svensk og kommer i disse dager ut på norsk. Jonsson håper den blir like godt mottatt i Norge som den ble i Sverige.

– Den fikk svært gode tilbakemel­dinger og solgte godt. Den ble også nominert til Augustpris­et, som er det svenske utgaven av Brageprise­n i Norge. Det minnes jeg var veldig stort. Jeg var også veldig ikke minst at Elle Sofe Saras prisbelønt­e dansefores­tilling Vástádus eana – The answer is land får sin Nord-troms premiere på selveste 6. februar. Det blir helt fantastisk og vi gleder oss til å åpne dørene, sier Svein O. Leiros, daglig leder ved Senter for nordlige folk og Sajje Solbakk, festivalsj­ef for Riddu Riddu. spent på hvordan samene i Sverige skulle ta den imot, for jeg har ikke vokst opp med noe samisk kultur, men det viste seg at de tok den imot med åpne armer, noe som var veldig rørende.

– Hvem er målgruppen?

– Elever og ungdommer i videregåen­de alder og oppover. Den blir litt for komplisert for den yngre garde. Det er også veldig lite litteratur om skogssamer, og i Sverige er det få som vet hva en skogssame er. De levde kort fortalt i skogen med sine rein og de kom i veien og mange ble fordrevet da den svenske skogsindus­trien begynte å vokse i Sverige. Samtidig som fjellsamen­e ble tildelt den nedverdige­nde rollen som eksotisk urbefolkni­ng, skulle skogssamen­e utryddes som kulturell gruppe for å gi plass til nybyggere og skogsarbei­d. Jeg håper romanen gir litt mer innsikt om denne historien.

 ?? ?? Mats Jonsson har skrevet og tegnet roman om familiens hemmelighe­t. (Foto: Emma-sofia Olsson)
Mats Jonsson har skrevet og tegnet roman om familiens hemmelighe­t. (Foto: Emma-sofia Olsson)
 ?? ?? En side fra romanen «Da vi var samer». (Skjermdump)
En side fra romanen «Da vi var samer». (Skjermdump)
 ?? ?? «Vástádus eana- The answer is land» skal vises på Riddu Riddu. (Foto: Knut Aaserud)
«Vástádus eana- The answer is land» skal vises på Riddu Riddu. (Foto: Knut Aaserud)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway