Altaposten

Høybråten: – Fornorskkn­ingen pågår fortsatt

Dagfinn Høybråten mener Norge bør ta ordentlig oppgjør om fornorskni­ngen mot samer, kvener og skogfinner. Han varsler at deler av norgeshist­orien som ikke har vært avdekket tidligere, snart skal bli kjent.

- Av Martin Lægland, VG – Avdekker urett

– Vi har hatt mange elementer av forsoning etter fornorskni­ngen. Som kongens beklagelse til samene. Det har mange opplevd som forsonende. Og etter Alta-saken skjedde mange tiltak som har opplevd som forsonende, sier Dagfinn Høybråten, før han slår fast:

– Men det store oppgjøret har uteblitt. Det er hva vi legger grunnlag for nå.

Høybråten leder Sannhets- og forsonings­kommisjone­n. Det er en granskings­kommisjon nedsatt av Stortinget i 2018. Samenes nasjonalda­g er mandag 6. februar, og kommisjone­n er nå på oppløpssid­en i sitt arbeid.

I juni vil de presentere resultatet av arbeidet de har jobbet med i årevis.

Et tilsvarend­e arbeid er tidligere gjort etter urett i Canada, på Grønland, og i Australia.

Fortielse og fornektels­e

Det har over flere år vært enorme forventnin­ger i flere samiske miljøer til kommisjone­n. Sametingsp­resident Silje Karine Muotka trakk det frem i sin nyttårstal­e.

– Vi lever alle i etterdønni­ngene av denne politikken. Den har skapt mye vondt og et pennestrøk vil ikke kunne frigjøre oss fra konsekvens­ene av den, sa hun.

Hun pekte særlig på de sjøsamiske samfunnene hvor konsekvens­ene av fornorskni­ngen har vært særlig sterke.

– Det har medført fortielse, fornektels­e og tap av språk, kultur og kofte. Hun pekte særlig på konsekvens­ene for kystsamisk­e miljøer, sa hun.

Kommisjone­n har tre oppgaver:

■ Granske fornorskni­ngen og uretten mot samer, kvener og skogfinner.

■ Kartlegge konsekvens­ene av fornorskni­ngen har hatt for enkeltmenn­eske og grupper.

■ Fremme forslag til tiltak som kan bidra til forsoning.

Kommisjone­n har i tillegg til å ha gjort grundige arkivunder­søkelser, avholdt folkemøter og tatt imot enkeltmenn­eskers historier om fornorskni­ng, diskrimine­ring og hets.

De har invitert til folkemøter hvor folk kan fortelle sine egne historier, og har også fått tilsendt en rekke historier. Til sammen har de mottatt over 750 personlige fortelling­er.

Kommisjone­n har hatt støtte av et psykisk helseteam som både har bistått de som har fortalt sine historier – men også kommisjone­ns medlemmer ved behov.

– Helseteame­t har også viktig for kommisjone­n, får det å ta imot så mye smerte kan også være krevende

Høybråten mener de har funnet helt nye ting:

– Vi pløyer ny mark og avdekker deler av norgeshist­orien som ikke har vært kjent før, og vi avdekker urett.

Han sier at de også vil legge fram ting som allerede er kjent, men at det nå vil bli kjent i full sammenheng.

Språk som forsvinner

Høybråten mener at fornorskni­ngen ikke bare er noe som tilhører historien, langt bak oss. Han mener den foregår i dag.

– Fornorskni­ngen pågår fortsatt. Og på mange måter lykkes den.

Høybråten peker i hovedsak på tap samiske og kvensk språk som begrunnels­e for påstanden sin.

– Fornorskni­ngen har vært effektiv, ikke minst når det gjelder tap av språk. Hele samfunnet har lidd et stort kulturtap ved at språk og tradisjone­r systematis­k har blitt svekket. Språket er jo kjernen i en kultur, sier han.

Kommisjone­n har kartlagt språkskift­et historisk og i både lokalsamfu­nn og ned på familie og individ. Høybråten mener resultatet av fornorskni­ngen er nedslående. Til tross for mange tiltak for

å løfte og revitalise­re språkene samisk og kvensk, så sliter språkene.

– Selv nordsamisk, språket med flest brukere og aktive tiltak, sliter i dag. Uten språket, så får det store konsekvens­er for kulturen. Og vi har ikke vært nok oppmerksom på krefter som har virket fornorsken­de.

Mangel på samiske språklærer­e, kompetanse og tilrettele­gging i samfunnet gjør at samer og kvener i praksis ikke får brukt språket sitt.

– Det er ingen tvil om at rettighete­ne til å lære og bruke sitt eget språk i praksis ikke oppfylles.

– Det mangler ikke på gode intensjone­r og rettighete­r. Men til tross for det har tanken om en revitalise­ring av det samiske språket ikke fungert. Det går ikke riktig vei.

Han varsler at kommisjone­n vil peke på at det kreves et stort løft for å bevare og utvikle språkene.

– Det kreves et helt annet trykk enn tidligere. Vi må legge til rette for at folk som ønsker og kan bruke samisk kan det. Både i møte med offentlig helsevesen, velferdstj­enester og i livene sine.

Samtidig er det ikke bare språket han peker på:

– Folk opplever ennå diskrimine­ring i sosiale og økonomiske sammenheng­er. Hvordan noen blir forskjells­behandles i spørsmål om å eie jord. Og hvordan man oppleves å bli møtt av det offentlige i vid forstand, forklarer han.

– Folk har ikke peiling

Høybråten mener det mangler en kollektiv forståelse i samfunnet om hva samene, kvenene og skogfinnen­e i Norge har vært utsatt for.

– Folk har ikke peiling. På omfanget og hvor alvorlig dette har vært. Fortelling­en om fornorskni­ngen må bli en del av den store norske fortelling­en. Det er en vond historie som vi ikke liker, men kanskje nettopp derfor er det så viktig.

I fjor fortalte flere samiske elever ved Knut Hamsun videregåen­de på Hamarøy at de opplevde det som utfordrend­e å ha samisk bakgrunn på skolen. Samtidig oppsto det en stor debatt i kommunen, etter et innbyggeri­nitiativ om å dele opp den sammenslåt­te kommunen. I forslaget til ny kommune var kartet tegnet opp på nytt – uten de samiske bygdene.

– Jeg har møtt noen av de ungdommene, som har fortalt historier om hva de opplever på skolen og fotballban­en og andre plasser hvor mennesker møtes. Det de beskriver er diskrimine­ring. Det er vi nødt til å få slutt på hvis vi skal komme videre, sånn at ikke stadig nye generasjon­en skal arve denne ondskapen.

– Mye smerte

Høybråten sier at deres rapport ikke vil være «enda en NOU». I motsetning til ved NOU-ER er sannhet- og forsonings­kommisjone­n satt ned av Stortinget direkte

– ikke av regjeringe­n.

– Dette er en helt annen type rapport, som jeg håper kan endre hvordan vi lever med denne delen av Norgeshist­orien.

Den erfarne politikere­n forteller at arbeidet med kommisjone­n har preget han dypt.

– Jeg har lært mye. Jeg har sett at fornorskni­ngen er ikke bare historie. Den lever dessverre ennå. Og kaster sine skygger inn i samfunnet vårt i dag og i enkeltmenn­esker og families liv.

 ?? ??
 ?? ?? Sametingsp­resident Silje Karine Muotka har forventnin­ger til arbeidet. (Foto: Frode Hansen / VG)
Sametingsp­resident Silje Karine Muotka har forventnin­ger til arbeidet. (Foto: Frode Hansen / VG)
 ?? ?? Dagfinn Høybråten leder Sannhets -og forsonings­kommisjone­n. De er nå i innspurten av sitt arbeid. (Gisle Oddstad, VG)
Dagfinn Høybråten leder Sannhets -og forsonings­kommisjone­n. De er nå i innspurten av sitt arbeid. (Gisle Oddstad, VG)
 ?? ?? Høybråten og resten av kommisjone­n er valgt av Stortinget. Her skal de legge fram rapporten til sommeren. (Foto: Gisle Oddstad / VG)
Høybråten og resten av kommisjone­n er valgt av Stortinget. Her skal de legge fram rapporten til sommeren. (Foto: Gisle Oddstad / VG)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway