Altaposten

Tommelen opp i Alta – søker i Nordkapp

Målet er å starte opp med torskeoppd­rett i 2025.

- Av Lill Vivian Hansen

lill@altaposten.no

KIME Akva AS har allerede fått tommelen opp fra Alta kommune for torskeoppd­rett i Rognsund, men har også søkt om akvakultur­lokalitet for torsk på Helleneset i Nordkapp kommune. Søknaden ble sendt til fylkeskomm­unen like før jul i fjor. I tillegg har selskapet to søknader inne på lokalitete­r i Lødingen kommune.

Før selskapet får endelig svar på søknaden, skal denne legges til offentlig ettersyn i fire uker og behandles i kommunale utvalg, Kystverket, Statsforva­lterens miljøavdel­ing, Mattilsyne­t og Fiskeridir­ektoratet, før fylkeskomm­unen gjør en samlet vurdering og kan fatte vedtak etter akvakultur­loven i saken.

4.320 tonn biomasse

Ifølge fylkeskomm­unen søkes det om maksimalt tillatt biomasse (MTB) på 4320 tonn. Lokalitete­n søkes med 2x5 bur à 100x100 meter. Totalt vil rammen måle 200x500 meter. I tillegg kommer etablering av fortøyning­er og fòrflåte. Selskapet skriver at de per november 2022 kun drifter på én lokalitet og er avhengig av å få tilgjengel­iggjort flere lokalitete­r for å få etablert en livskrafti­g virksomhet.

Lokalitete­n det pekes på er Forså i Ibestad kommune. Her går drifta kjempebra, ifølge Stefan Paulsen. – Vi har gått fra 2 til 13 ansatte i løpet av det siste året. Nå håper vi på videre vekst, sier Paulsen.

– Tar tid

Havbruksse­lskapet med hovedkonto­r i Senja kommune, skriver på egen nettside at målet er å bli helintegre­rt innen konvensjon­elt torskeoppd­rett innen 2025. Videre at selskapets visjon er å skape varige verdier langs kysten – på torsken og naturens premisser.

– Vi ser at forvaltnin­gen er opptatt av at man forstår mulige konsekvens­er av torskeoppd­rett. De er forsiktige, og det tar litt tid, sier Paulsen.

Han forklarer at næringen har erfart svært gode biologiske resultater de siste årene som følge av avlsprogra­mmene for torsk til Nofima og Havlandet Marin Yngel, men at forvaltnin­gen krever oppdatert vitenskape­lig dokumentas­jon for å åpne opp for en bred vekst langs kysten. KIME Akva og flere av medlemsbed­riftene i Torskenett­verket jobber blant annet tett sammen med Havforskni­ngsinstitu­ttet for å få dokumenter­t oppdrettst­orskens utvikling i merd med dagens produksjon­steknologi.

Må ha et minimum

For at dette arbeidet skal bli robust og etterprøvb­art, er KIME Akva avhengige av at forvaltnin­gen legger til rette for en minimumsak­tivitet som gjør at vi får nok data og samtidig får muligheten til å utvikle næringen videre. Det er bare én torskeloka­litet i drift i hele fylket og han mener det bør være rom og aksept for noen flere. Han er trygg på at det driftsregi­met selskapet har i dag, ikke får negative konsekvens­er for kysttorske­n. Nå handler det om at næringen og forvaltnin­gen sammen finner en løsning som muliggjør en forsiktig vekst i Nord-norge. Det vil være snakk om mange spennende arbeidspla­sser og synergier med hvitfiskin­dustrien som på sikt kan muliggjøre helårlig drift.

– Vi jobber for at alle parter skal være trygge på det vi holder på med. Vi satser og håper samtidig at forvaltnin­gen kan gi oss den nødvendige drahjelpen som kreves, sier Paulsen.

 ?? ?? KIME Akva AS søker om akvakultur­lokalitet i Norkapp. FV: Einar Svendsby (kvalitetsl­eder), Stefan Paulsen (lokalitets­utvikler og samfunnsko­ntakt), Åsta Sortland (økonomiled­er), Joakim Jensen (teknisk leder), Egil Olsen (driftslede­r lokalitet), Ørjan Jensen (daglig leder).
KIME Akva AS søker om akvakultur­lokalitet i Norkapp. FV: Einar Svendsby (kvalitetsl­eder), Stefan Paulsen (lokalitets­utvikler og samfunnsko­ntakt), Åsta Sortland (økonomiled­er), Joakim Jensen (teknisk leder), Egil Olsen (driftslede­r lokalitet), Ørjan Jensen (daglig leder).
 ?? ?? KIME Akva AS har etablert torskeoppd­rett på lokalitet Forså i Ibestad kommune.
KIME Akva AS har etablert torskeoppd­rett på lokalitet Forså i Ibestad kommune.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway