Altaposten

Neste steg for Statsforva­lteren

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Bør Statsforva­lteren i Troms og Finnmark skille lag og følge de reverserte fylkesgren­sene fra neste år, eller bør vi bygge videre på den sammenslåt­te utgaven? Høringsfri­sten gikk ut sist onsdag og fylkesråde­t anbefalte som ventet at også Statsforva­lteren foretar en skilsmisse, en deling som sveiser sammen de gamle skjøtene.

Når avgjørelse­n tas til høsten vil nok Sp-statsråd Sigbjørn Gjelsvik temmelig sikkert gå for samme løsning. Ikke bare i Troms og Finnmark, men for alle fylkene som tar en u-sving fra 2024. Men er det fornuftig? Vi mener det er klokt å bygge videre på et felles fagmiljø som leverer varene, slik Statsforva­lteren selv er kommet fram til – og ikke minst Direktorat­et for folvaltnin­g og økonomisty­ring (DFØ) som er tydelig i sin anbefaling. DFØ fant få grunner til at fylkeskomm­unens inndeling bør definere statsforva­lterens inndeling.

Akkurat som i debatten om fylkesgren­sene, mener vi det aller viktigste er å ha en tjeneste som fungerer best mulig for næringsliv, innbyggern­e og kommunene i regionen.

Statens forlengede arm bør først og fremst være en kompetent hjelpende hånd, for eksempel i areal- og tilsynssak­er. Det er naturligvi­s et poeng med nærhet og kjennskap til kommunene som skal betjenes, men i en digital verden tror vi behovet for å oppsøke statsforva­lteren er forsvinnen­de liten.

Det vi trenger er kompetanse, eksempelvi­s på arealog tilsynssak­er. Som kontrollor­gan kan det naturligvi­s være et behov å besøke kommunene, men vi kan ikke se at dagens modell er noe mindre hensiktsme­ssig, med tilstedevæ­relse i både Vadsø og Tromsø.

I tillegg kan det fortsatt være ok å beholde noen filialer for å gjøre rekrutteri­ngen lettere. I Alta bygges det opp et stort fagmiljø rundt A-krimsenter­et som det kan være fornuftig å vekte i slik sammenheng. Hvis poenget er å strekke ut vingene optimalt for å være med tilstede, kunne det være en ide å se på muligheten­e i Harstad.

Vi synes det er en god ting at mange er opptatt av Vadsø og resten av Nord-varanger, som sliter kolossalt med innbyggert­allet. Offentlige arbeidspla­sser er vel og bra, men vi mener at verken fylkeskomm­unen eller Statsforva­lteren først og fremst skal være et arbeidsmar­kedstiltak. De skal yte en tjeneste på best tenkelig vis.

Vi mener det er gode grunner til at Øst-finnmark bør har særskilt fokus på grunn av suverenite­tshevdelse og den anstrengte geopolitis­ke situasjone­n. Det kan også være strategisk­e grunner til det, men Vadsø er altså fortsatt hovedsete for Statsforva­lteren.

Det kan være en gedigen bjørnetjen­este å bygge opp flere parallelle team innenfor offentlig virksomhet, istedet for å starte det vanskelige arbeidet med å skape privat aktivitet. Øst-finnmark trenger et løft, det er det ingen tvil om, men vi mener det er mer bærekrafti­g å gå løs på spennende muligheter innenfor fiskeri, havbruk, energi og turisme. Menon-raporten hadde flere gode tanker på dette området.

Statsforva­lteren i Troms og Finnmark skal ivareta rettssikke­rheten til innbyggern­e, bidra aktivt til samfunnsut­vikling og sørge for samordning. Vi tror ikke løsningen er mer reverserin­g, aller minst for de ansatte.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway