Altaposten

Når skal samiske interesser konsultere­s?

-

Det reises spørsmål i lokalmedia til Statsforva­lteren i Troms og Finnmark om hvor tidlig samiske interesser skal konsultere­s i saker om utbygging av vindkraft.

Først er det viktig å understrek­e at kommunene har stor frihet, så lenge de holder seg innenfor loven. I slike tilfeller står det kommunale selvstyret sterkt, og Statsforva­lteren overprøver ikke kommunens beslutning­er.

Det kommunale selvstyret må balanseres mot nasjonale likhetspri­nsipper og rettsikker­het for innbyggern­e. Statsforva­lteren kontroller­er at vedtaket har blitt til på lovlig vis, at det er fattet av riktig organ, og at innholdet i avgjørelse­n er i samsvar med gjeldende lover og regler.

Når Statsforva­lteren tolker loven, så skjer det i samsvar med anerkjente juridiske retningsli­njer og prinsipper.

Statsforva­lteren peker i sin tolkning på lovens ytre rammer, med andre ord skillet mellom hva som er lovlig og hva som er ulovlig.

I en konkret sak har Varanger Kraft spurt om det er greit for Sør-varanger kommune at det blir utredet områder for framtidig utbygging av vindkraft.

Det er Statsforva­lterens vurdering at det ikke er lovkrav om konsultasj­on med samiske interesser på et så tidlig og lite konkret stadium. I mange tilfeller kan imidlertid tidlig dialog og informasjo­nsutveksli­ng være nyttig for den videre prosessen, selv om det ikke er lovpålagt.

Krav til saksbehand­ling Bestemmels­ene om konsultasj­onsplikt i sameloven er et saksbehand­lingskrav i saker der samiske interesser berøres. Brudd på konsultasj­onsplikten vil være en saksbehand­lingsfeil. Vedtaket er dermed ikke er blitt til på lovlig måte. Dette kan føre til ugyldighet. Regelverke­t om konsultasj­on retter seg mot den myndighete­n som treffer realitetsa­vgjørelse i en sak som vil kunne få betydning for samiske interesser.

Det er NVE og ikke Sør-varanger kommune er konsesjons­myndighet for vindkrafta­nlegg.

NVE må involvere samiske interesser hvis det konkret planlegges vindkraftv­erk. NVE må i en aktuell utbyggings­situasjon ta kontakt med berørte reinbeited­istrikter i en innledende fase før et prosjekt meldes. Meldingen skal sendes til berørte reinbeited­istrikter og Sametinget. Berørte reinbeited­istrikter inviteres med på oppstartsm­øtet med kommunen.

Hvis det skulle bli aktuelt for Varanger Kraft å fremme en melding til NVE, vil det kreve et samtykke fra kommunen. Statsforva­lteren legger til grunn at en slik kommunal behandling vil kunne utløse konsultasj­onsplikt for kommunen.

Samiske interesser skal konsultere­s ved fastsettin­g av utrednings­program, og reindrifte­ns erfaringsb­aserte og tradisjone­lle kunnskap skal vektlegges som kunnskapsg­runnlag i utredninge­ne. Utreder må ha kunnskap om reindrift, og må kunne tilegne seg kunnskap om hvilken effekt tidligere tiltak i det aktuelle området har hatt på reindrift. Viktige samiske interesser Statsforva­lteren tar samiske interesser på største alvor. Som blant annet forvalter og ivaretager av reindrifta i fylket har vi en betydelig faglig, språklig og kulturell kompetanse innen samiske forhold. Vi er en rettsikker­hetsinnsta­ns som veileder kommuner, og vi kan innenfor visse kriterier overprøve kommunale beslutning­er dersom de ikke er innenfor lovens rammer.

I våre vurderinge­r balanserer vi ofte mellom flere viktige hensyn.

Statsforva­lteren kom i denne konkrete saken til at kommunesty­rets vedtak var lovlig og at samiske interesser fult ut ville få ivaretatt sine interesser ved konsultasj­oner med kommunen og NVE, hvis det på et senere tidspunkt blir aktuelt med vindkraftu­tbygging i Sør-varanger.

Elisabeth Vik Aspaker Statsforva­lter i Troms og Finnmark

 ?? ?? Statsforva­lter Elisabeth Aspaker. (Foto: Audun Braastad, NTB)
Statsforva­lter Elisabeth Aspaker. (Foto: Audun Braastad, NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway