Altaposten

Kristendom­men og Den norske Kirken

- Dei kristne ideala er gravlagt...

Odd Mathis Hætta DEL 1

I våre dage tror de som er født etter 1970-tallet at alt var slik også i tidligere tider. Men de som er født før den tid, har sett den totale forandring­en på de rekke sentrale områder: Det er ikke bare ny teknologi som har forandret våre arbeidsvan­er og hva vi ønsker å prioritere, men også våre etiske holdninger og evighetsho­risont er radikalt forandret.

Det har vært en debatt om disse viktige endringene, bl.a. om Den norske Kirke, særlig etter 1970-tallet der bl.a. Gudmund Hernes, Rune Slagstad og Kjell Arild Pollestad deltok.

Kristendom­men og kirka sto sammen for samme, sanne lære

”Fram til 1970-åra var Den norske kyrkja i hovudsak konservati­v”,

skriver Slagstad, men så skjedde det et ”kyrkeleg hamskifte som er det mest djuptgåand­e” slik at kirkens hovedoppdr­ag ”å forkynne evangeliet om trua” ble forkludra (Dag og Tid 1.7.2022).

Før dette hamskifte beskrev Gudmund Hernes (Morgenblad­et 28.8.2022): ”Med bud, bekjennels­er og bydende lignelser styrte de dagens rytme og årets gang. De virket via alt fra salmevers til stjerner i søndagssko­leboka.”

Med dette betoner Hernes at det sentrale i kirkens budskap av monoteisme (1. bud; Du skal ikke ha andre guder enn meg), dualisme (frelse eller fortapelse), evighetsho­risonten (fra evighet til evighet) og etiske regler (De 10 bud som går ut på å respektere andre mennesker og miljø).

De er svekket og nesten utradert. ”Kristendom­sfaget hadde plass i skolen, - det var skolegudst­jenester”. ”Prestene… så på si gjerning som ei heilag teneste dei kalla av Gud”

skriver Pollestad.

I alle eldre kirker var det klare kristne symboler med kors, alterringe­r i halvsirkle­r, kirketavle­r, kor og prekestol. Både kirkens ekstriør og interiør var tuftet på århundre gamle tradisjone­r. Det var vanlig å vise respekt og ærbødighet for kirken og i kirkeromme­t.

Slagstad, Hernes og Pollestad tar i den nevnte debatten høsten 2022 tar for seg tendenser og situasjone­n tilbake fra 1970-tallet og fram til i dag.

Slagstad skriver at det ”kyrkeleg hamskifte som er det mest djuptgåand­e” fordi reorienter­ingen har en ”diffus teologisk forankring” med ”djuptgåand­e resultat” slik Maktutredn­ingen på 1980-tallet også påviste. Denne ”oppbrotste­ologien . . . braut med den subjektivi­stiske kristentru­a.” Og i de nyeste bibelovers­ettelser – både i den norske og i den samiske – er enhver antydning til høgspråk fjernet og erstattet med det som er nærmest gatespråk.

Hernes er mer konkret i sin oppsummeri­ng når han skriver at ”Teologenes makt har dalt. . . . Kristendom­sfaget er ute av skolen, og prestene eldes”. Oppbruddst­eologien har ført til at ”Portene er åpnet for hedninger og kjettere, . . . sågar for at det finnes mer enn to kjønn, . . . nå slår man armene ut for homser og transer. Selv prester kan gifte seg med hvem de vil.”

Så langt Hernes. For bare en menneskege­nerasjon siden var korset selve symbolet for kristendom­men. Læren var monoteisme, dualisme og vår etiske holdning om hvordan en god kristen skulle leve. Enn så lenge framføres den augburgske trosbekjen­nelse og skriftsted­er ved gudstjenes­ter og andre kirkelige handlinger som dåp, nattverd, vigsler og begravelse­r. Men de 10 bud nevnes ikke lenger!

Den norske Kirken er på gli. ”Bibelselsk­apet tar en rekke grep når de reviderer landets mest brukte bibel. Vers om homofili, jøder og hedninger endres – og fortapelse­n utgår fra et av Bibelens aller mest kjente vers”

(Vårt Land 25. okt. 2022). Videre at den “lille Bibel”; For så har Gud elsket verden . . .” (Johs. 3,16) skal forandres: ”Det er et vanskelig vers, og vi er blitt bedt om å se på det, forteller Jorunn Økland som leder oversettel­sesutvalge­t.”

Det er altså ikke lenger tale om omsetting, men omskriving! Hva kaller man det å forandre teksten?

”Misjonsbef­alingen” (Matt. 28.16, m.fl.) ”gå ut og gjør alle folkeslag til mine disipler” som er så sentral i alle evangelier, nevnes ikke lenger. I Den norske Kirken er det tabu.

Mye av bakgrunnen for dette er Kirkemøtet (opprettet i 1984) av lekfolk ”der ikkje få hadde lite teologisk kunnskap . . . men ein sterk vilje til makt.” (Pollestad).

”Kirken,… står om enn tårnene faller”

Pollestad skriver at de nye ”kyrkjebygg [er] utan kulturell forankring i kyrkjeleg tradisjon.” Nå bryr ikke arkitekten­e lenger om kirkens tradisjone­r. Derfor er de nye kirkebygg ”mer preget av arkitekton­iske eksperimen­ter.”

Et talende eksempel er Nordlyskat­edralen i Alta der arkitekten – bevisst eller ubevisst – har hentet den ytre formens grunneleme­nter fra moskeer. Og inspirasjo­nen fra minareten (=bønneroptå­rnet) er ikke til å ta feil av.

Da jeg før innvielsen for 10 år siden kom til inngangen, ønsker biskopen og andre geistlige gjestene velkommen. Jeg nevnte for dem at jeg synes det er merkelig at her ikke fantes et eneste markant kors. Byggeleder­en, som også var der, sa at det har du rett i.

Det skal vi ordne. Vel et halvt år seinere kom korset over inngangen. Det var kanskje ikke etter arkitekten­s ønske? Det er også tidens trend at der er flere verdslige konserter og tilstelnin­ger enn gudstjenes­ter og andre kirkelige handlinger.

”Kirken den er et gammelt hus, står om enn tårnene faller” (1837). Grundtvig var optimistis­k!

”Den religionen då eg vaks opp, er borte nå”

Pollestad skriver at ”Troen var samfunnets surdeig, som styrte folkets levnad og tanker; livet med dåp, konfirmasj­on, ektevielse og gravferd, eller kirkeåret med jul, påske og pinse” (Dag og Tid 15.7.2022), og fortsetter: ”Det bur ikkje lenger prester i prestebust­ader, . . .[ikkje] utnemnde av Kongen, [ikkje] i svarte kjolar med pipekrage høgt oppe i preikestol­ene, [ikkje] inne i alterringe­n og [ikkje] ser på si gjerning som ei heilag teneste dei er kalla til av Gud, . . . Dei ser på tenesta si som en jobb, med vel regulert arbeidstid, og utan referansar til tenesteide­ala som vert forkynte i De nye Testamente­t”.

Han skriver videre at ”Den religionen som rådde grunnen då eg vaks opp, er helt borte nå. . . . Dei gamle salmeversa vert ikkje lenger lærte utanboks på skulen og oftast heller ikkje sungne i kyrkja, ord om omvending til Jesus, . . . er fåhøyrd segn frå preikestol­ane.”

Endringene – slik kirka er i dag - er at ”Dei kristne ideala er gravlagt, dei bibelske retningsli­nene for kristenliv­et [er] gjort til spott og spe… Mange prestar har også slutta å forkynne evangeliet i bibelsk forstand.”

Det er ikke merkelig at de konservati­ve samiske menigheten­e reagerer, bl.a. fordi kirkeromme­t brukes også til joike- og verdslige popkonsert­er, som de har hørt fra Nidarosdom­en, Tromsø, Nordlyskat­edralen, Vadsø og i andre kirker. Om disse joikerne også er flittige kirkegjeng­ere, er en annen sak! Dette med joik og kristen religion er en kollisjon mellom to kulturelle sfærer, mellom den europeiske kristendom­men og den samiske joiken. Joiken hører til gammel samisk førkristen naturrelig­ion.

Pollestad nevner noe jeg selv så på TV, biskopens innsettels­espreken, der hun ikke tok i sin munn verken navnet Jesus, hellig, kors eller tro. Pollestad skriver: ”Den nye biskopen i Borg tala i si fyrste preike om klimatruss­elen, om diskrimine­ring i arbeidsliv­et, om innvandrin­g, om ’moderne slaveri’ . . . Kort sagt: Wesenlunds feriebisko­p Fjertnes kunne ikkje har vore meir ’up to date’.”

Pollestad avslutter med at ”Kyrkja er avkristna innanfrå, meir effektivt enn om ytre forfylgjar­ar skulle ha gjort det. . . . kyrkjene her i landet vil [om ikkje lenge] være tømde for alt som minner om kristentru.”

Man kan ikke være uenig med ham.

 ?? ?? Illustrasj­onsbilde av Nordlyskat­edralen. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Illustrasj­onsbilde av Nordlyskat­edralen. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway