Altaposten

Verdiskapi­ng på to hjul

- Frukter av godt samarbeid

Etter to år med pandemi og unntakstil­stand var Arctic Race of Norway tilbake i full blomst i 2022. Siden første utgave for ti år siden har sykkelritt­et som er skapt i, av og for Nord-norge, bygd seg opp til å bli et arrangemen­t som skaper varige verdier. I 2022 var de lokale ringvirkni­ngene på nær 140 millioner kroner.

Tilhørighe­t

Effektene kan selvsagt ikke utelukkend­e måles i kroner og øre. Sykkelritt­et har også stor betydning for samhørighe­t og tilhørighe­t, og bidrar til å skape stolthet i lokalsamfu­nnene.

Spesielt gledelig er det så mange som 68 prosent i aldersgrup­pen 18 til 29 år mener at Arctic Race of Norway gjør den nordlige delen av landet mer attraktivt å besøke eller bo i. De unge er fremtida, og vi vet at det er sterk konkurrans­e om både kloke hoder og flinke hender.

I tillegg kommer kraften i å stå sammen langs løypa og kjenne tilhørighe­t, og være del av et fellesskap.

Også helsegevin­stene av at mange lar seg inspirere til mer fysisk aktivitet når de ser på proffene sykle mil etter mil i vakkert landskap, er betydelige.

Tre milliarder på 10 år

Ambisjonen med Arctic Race of Norway har siden begynnelse­n vært å skape noe som er mer enn et sykkelritt. De økonomiske analysene slår fast at arrangemen­tet er en økonomisk suksess, ikke bare for de nordlige landsdelen­e, men for hele Norge.

Verdiskapi­ng på to hjul, rett og slett.

Analysen som er utarbeidet av Sponsor Insight viser at i overkant av 133 millioner kroner kom Nord-norge og Trøndelag til gode, mens mer enn 6 millioner kroner ble lagt igjen i resten av Norge.

De samlede økonomiske ringvirkni­ngene av Arctic Race of Norway siden starten i 2013 er nå oppe i rundt 800 millioner kroner. I tillegg kommer en samlet internasjo­nal markedsfør­ingsverdi på opp imot 2 milliarder kroner. Dette fordi millioner av mennesker over hele verden hvert år får tilgang til de spektakulæ­re Tv-bildene. I fjor satte rittet ny rekord, med direktesen­ding i 189 land. Det gjorde også at sykkelritt­et satte ny rekord for markedsfør­ingsverdi. Verdien av Tv-bildene i 2022 er av det internasjo­nale analysesel­skapet Nielsen Sport, alene anslått til 330 millioner kroner.

Totalt sett har dermed Arctic Race of Norway bidratt til å skape verdier for nær 3 milliarder kroner på 10 år. Oppå dette kommer også andre verdier som ikke kan måles i penger, som for eksempel at Bufetat bruker arrangemen­tet til å rekruttere fosterhjem for barn som har det vanskelig.

Alle de positive ringvirkni­ngene av Arctic Race of Norway kommer ikke av seg selv. Resultaten­e kommer fordi mange utnytter kraften i sykkelritt­et til å skape verdier for sine lokalsamfu­nn. Her er det mange gode krefter som virker sammen. Kommuner, næringsliv, frivillige organisasj­oner og tilskuerne. Alle som en er de avgjørende bidragsyte­re for at Arctic Race of Norway har blitt mer enn et sykkelritt.

I år fortsetter eventyret når arrangemen­tet skal tilbake til Finnmark for å feire sitt 10-årsjubileu­m. Vi ser fram til et nytt tiår med fantastisk­e idrettspre­stasjoner. Og vi skal legge til rette for at vi gjennom fortsatt godt samarbeid mellom alle gode krefter, kan bidra til at verdiskapi­ngen holder samme tempo som utøverne.

Knut-eirik Dybdal Daglig leder, ARN

 ?? ?? Gründer Knut-eirik Dybdahl tar for seg den samfunnsme­ssige betydninge­n av sykkelritt­et. Bildet er fra innkomsten i 2018. (Foto: Karl Eirik Steffensen)
Gründer Knut-eirik Dybdahl tar for seg den samfunnsme­ssige betydninge­n av sykkelritt­et. Bildet er fra innkomsten i 2018. (Foto: Karl Eirik Steffensen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway