Altaposten

Yrkesfag i skuddet

Det er stor etterspørs­el eller unge som velger helsefag, men på Alta videregåen­de er det TIP som gjelder.

- Av Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

1. mars er fristen for å søke seg til videregåen­de opplæring og læreplass som lærling. Årlig søker over 300 elever seg inn ved Alta videregåen­de skole og nå er det kun en snau måned til fristen for å søke går ut.

De populære linjene

Ikke overrasken­de er det studiespes­ialisering som er den desidert mest populære linjen å søke seg inn på. En av fordelene ved linjen dersom man er usikker på hva man ønsker «å bli» er at valgmuligh­etene er mange når tre år på videregåen­de skole er gjennomfør­t.

Blant de øvrige linjene ved Alta videregåen­de skole er TIP, elektro og datateknol­ogi, bygg- og anleggstek­nikk, samt helse- og omsorgsfag de mest populære linjene som følger.

Utdanning var status

Jon Vidar Bull er elevansvar­lig for teknologi og industrifa­g, samt yrkessjåfø­r og naturfag ved Alta videregåen­de skole.

Han tror mer og mer ungdom de siste årene har oppdaget at det er gode karrieremu­ligheter gjennom yrkesfag.

– For en del år siden var det status i det å få seg en «god» utdannelse. Nå ser elevene mer og mer at det er mange gode utdannings­veier gjennom både fagbrev og jobb. Ungdommene kommer raskere ut i jobb og får inntekt, sier han og fortsetter:

– Ungdom som i dag går i 9.-10. klasse ser nok at rollemodel­lene deres er i arbeid og har god lønn.

– Hva er ditt tips til ungdom som er usikker på hva de skal søke?

– Først og fremst, følg interessen­e deres. Så lenge du består fagene og har lite fravær så står det en jobb og venter på deg.

For slik Bull hinter til er det nemlig stort behov for arbeidskra­ft innenfor en rekke yrker. Helsesekto­ren, kjøretøysb­ransjen, ulike mekanikery­rker, barnehager og skoler er bare noen eksempler på dette.

Færre søker helse

Ved Alta videregåen­de skole har søknadstal­lene til helse- og oppvekstfa­get vært henholdsvi­s 41, 44 og 45 de siste tre årene. Popularite­ten til linja er dermed stabil, noe som står i stor kontrast til resten av Troms og Finnmark fylke.

For ved fylkets videregåen­de skoler som helhet søkte 1.107 personer til faget i 2021. I 2022 søkte «kun» 1.008 personer til samme faget.

– Det er egentlig merkelig når det er et så stort behov for helsefagar­beidere, kommentere­r Bull.

– Følger ungdom med i media og hva som skjer ute i de ulike bransjene?

– Ja. Det ser vi og på søkertalle­ne. For 4-5 år siden var det en dupp innenfor oljebransj­en, Equinor stoppet å ta inn lærlinger og samme året stupte søkertalle­ne på TIP. Samtidig fikk vi en eksplosjon av søkere til bygg- og anleggstek­nikk.

TIP mer og mer populært

Til TIP var det

i 2021 en sterk nedgang i antall søkere fra året før, men i 2022 var søkertalle­ne tilbake, og vel så det. Hele 70 elever hadde TIP som førstevalg, noe som førte til at ikke alle kom inn på sitt førstevalg.

Også på fylkesnivå de siste tre årene viser trenden at TIP er i ferd med å bli en meget attraktiv linje. I 2020 søkte 913 elever i Troms og Finnmark seg til linjen ved fylkets ulike skoler. I 2022 var dette tallet 1.110.

– Det er en markant økning. Vi ser og at de som har hatt TIP som førstevalg gjerne har bygg, eller elektro som andre og tredjevalg. Disse elevene vet at de ønsker å gå yrkesfag.

Grunnet de økende søkertalle­ne til linjen har man ved Alta videregåen­de skole for første gang i år fire parallelle­r med til sammen 60 elever på vg1. Året før var situasjone­n en helt annen.

– Vi hadde året før 42 søkere til 45 plasser og slet med å fylle opp. I tillegg byttet noen studie, eller sluttet.

Opplevde dupp

Også studiespes­ialisering opplevde en dupp i søkertalle­ne i 2021, men Bull påpeker at det dette året var et mindre kull som søkte seg til videregåen­de opplæring enn ved et «normalår».

Når det gjelder yrkesfagen­e bygg- og anleggstek­nikk, samt elektro og datateknol­ogi er også dette noe som virker å være i vinden. Begge linjene hadde i 2022 flere søkere enn skolen hadde plasser å tilby.

Bull kan samtidig fortelle at tiden der yrkesfagen­e er dominert av gutter kan se ut til å være over. Flere og flere jenter søker seg nemlig til yrkesfagen­e.

 ?? ?? Jon Vidar Bull forteller at yrkesfagen­e virkelig er i vinden for tiden. Spesielt teknologi og industriel­l produksjon.
Jon Vidar Bull forteller at yrkesfagen­e virkelig er i vinden for tiden. Spesielt teknologi og industriel­l produksjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway