Altaposten

Rock’n’roll

-

kommune har vært forut for sin tid, synes Lund-lyngmo.

Etter hvert sluttet hun helt på videregåen­de, og startet selskapet Musikk & Mestring. Hun har blant annet holdt foredrag for Kulturskol­erådet, deltatt på pårørendes­kolen og jobbet mye med musikkbase­rt miljøbehan­dling.

– Det viktige med koret er at vi møtes, og er ilag. Vi snakker ikke om sykdom, for det er ikke viktig. Vi gjør det for å styrke hjernen og det som er bra. Det skal være gode aktivitete­r, forteller hun.

Lund-lyngmo har selv opplevd demenssykd­om i egen, nær familie. Farmoren (Asbjørg Lyngmo) fikk alzheimer i 80-årene. Hun hadde vært helsesøste­r og en stor ressurs, også etter at hun ble pensjonist.

– Det var så trist å se hvordan hun ble redusert. At hun glemte, det gikk ikke an å prate ilag lenger. Jeg var ganske ung da, og ble veldig frustrert. På slutten av livet hennes, da vi ikke kunne prate, kjente jeg at det eneste riktige var å synge. Jeg sang de samme sangene som hun sang for meg da jeg var liten. Og det kjentes så utrolig givende da, synes hun.

Senere har hun opplevd hva musikk kan bety for personer med demenssykd­ommer. Hun skulle ønske hun visste det da hennes farmor ble syk. Da ville hun sunget mye mer for henne.

Pausen er over

Kaffepause­n og småpraten er over. Koret fortsetter å synge gode, gamle sanger.

– Nå har vi vært her en stund og danset oss varme, så nå kan vi ha litt raskere sanger enn før pausen, forteller hun.

– Hva er din favorittsa­ng her?

– Jeg liker De nære ting, Lys og varme, og i dag skal vi faktisk prøve for første gang – La det swinge, la det rock’n’roll, røper hun.

Så synger de: La det swinge, la det rock’n’roll. Og da våkner også rockefoten hos noen. Kjennskap til sangen kommer sakte men sikkert frem, selv om det merkes at det er første gang de har den.

Sangstunde­n går mot slutten. Jeg har blitt rørt mange ganger. Har sunget med, Nidelven stille, så vakker du er...

Tanja er et fyrverkeri av en kordirigen­t, som det er umulig å ikke la seg glede av. Kanskje alle skulle hatt en slik vitamininn­sprøyting iblant? En vet ikke hvor mye det gjør for de enkelte med sine ulike demensdiag­noser, men de koser seg i hvert fall max mens de er der. Innimellom kommer det muntre kommentare­r. En har stålkontro­ll på hva som er neste sang, og noen kan fortelle en historie om sin egen bakgrunn fra korps eller kor, mens andre aldri har sunget før. Det gjør de nå, av hele sitt hjerte. Med sanghefte med tekstene dukker kanskje minner frem fra glemselen også.

Det hele starta i 2016

Initiative­t til oppstarten da kom fra Helsedirek­toratet, og primus motor var Ann Connie Strifeldt i Alta Demensfore­ning. Alta kulturskol­e var raskt på pletten. Stig Esjeholm ble sentral, og opplegget lagde de sjøl. Det har vært litt prøving og feiling også. – Demenssykd­ommene hadde økt veldi i samfunnet. Alta kommune fikk noen midler og vi skulle finne aktivitete­r for hjemmeboen­de demente med dagtilbud. Starten ble dette pilotprosj­ektet, forteller kulturskol­erektor Bjørn Roald Mikkelsen.

Han synes det er artig at det nå har blitt så stort fokus på det, og er stolt over at tilbudet i Alta nylig ble nevnt i Kommunal Rapport.

– Det er mye fokus nå, men for oss har det vært fokus helt siden vi startet opp, sier han.

Etter at prosjektpe­rioden var over, har kommunen brukt av egne midler.

– Kan vi klare å gi så gode tilbud at flere kan bo hjemme en uke eller noen måneder lengre, vil det også bety mye penger spart på omsorgspla­sser. Og ikke minst gir det dem en meningsfyl­t tid den timen de er her. Når de går herifra, ser jeg at de smiler og er glade, sier han.

Det nye demenskore­t

Etter at serien «Demenskore­t» startet på NRK, ble Lund-lyngmo nedringt av folk som ønsket mer kor i Alta. Derfor bestemte hun seg nokså sporenstre­ks for å starte opp «Demenskore­t», også for hjemmeboen­de og deres pårørende, med kafé og kveldsmat. Tanken er å skape en møteplass også for de pårørende, et sted å ha det sosialt og dele erfaringer.

Det nye «Demenskore­t Alta» er et samarbeid mellom Musikk&mestring, Alta Demensfore­ning, Alta kulturskol­e og frivillige. Pengene strømmet til gjennom Spleis-aksjon, og kormedlemm­ene og frivillige hjelpere det samme. Koret hadde sitt første møte denne uka. Pågangen har vært enorm, så akkurat nå er det faktisk venteliste. Målet er å ha plass til alle.

– Jeg tenker at demenskore­t kan gi glede, mestring og noe å se frem mot. For de pårørende kan det også gi håp. Meningsfyl­te aktivitete­r kan bidra at man kan bo hjemme lenger, tror Lund-lyngmo og oppfordrer interesser­te i å ta kontakt, enten det gjelder demenskore­t, et musikkoppd­rag eller om de vil ha råd, for eksempel om hvordan man kan bruke musikk hjemme.

Men en ting er hun litt usikker på, hvor mye koret vil opptre for andre.

– Kanskje det kan bli en konsert for pårørende og familie med tid og stunder. Det er ikke sikkert store konserter er det beste, sier hun.

Sanggruppe ved Alta kulturskol­e siden 2016 Et tilbud fra Alta kommune

Viktig for å beholde og styrke kognitive ressurser

Viktig å ha gode aktivitete­r slik at man kan bo hjemme lengst mulig

For personer med ulike demensdiag­noser Startet som pilotprosj­ekt i 2016, etter initiativ fra Helsedirek­toratet og Alta demensfore­ning

Det nye Demenskore­t Alta, for hjemmeboen­de med demens og pårørende, i regi av Musikk & Mestring, Alta Demensfore­ning, Alta kulturskol­e og frivillige.

 ?? ?? – La oss leve for hverandre, og ta vare på det liv vi har, synger de for full hals og med mye glede. Korleder Tanja Elina Lund-lyngmo er ivrig og får alle med. (Foto: Kita Eilertsen)
– La oss leve for hverandre, og ta vare på det liv vi har, synger de for full hals og med mye glede. Korleder Tanja Elina Lund-lyngmo er ivrig og får alle med. (Foto: Kita Eilertsen)
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway