Altaposten

En katedral som favner bredt

Menighetsr­ådsleder Bjarne Sætrum og sogneprest Daniel Brändle er samstemte og mener Nordlyskat­edralen har stor betydning for både menighetsa­rbeidet og lokalbefol­kningen.

-

– Det er ingen tvil om at katedralen har vært en suksess, sier menighetsr­ådsleder Bjarne.

I Nordlyskat­edralen er det aktivitet hver dag og dagene fylles av korøvelser, konfirmant­samlinger, babysang, kirkekaffe og gudstjenes­ter. I tillegg er det mange som har arbeidspla­ssen sin her.

– Det er ikke mange kirker som har et hav av muligheter. Vi har kontorer her i katedralen, så det har blitt en sentral plass, som man kanskje ikke helt vet å sette pris hvis man ikke har opplevd andre ting. Det er uvurderlig å ha alt på et sted, sier sogneprest Daniel.

Arbeidskir­ken Nordlyskat­edralen

Med et såpass stort bygg er det ikke noe problem å ha flere arrangemen­t samtidig. På en og samme kveld kan det være både korøvelse, konfirmant­undervisni­ng og juleverkst­ed, før man tilslutt samles oppe og spiser middag sammen.

– Det er ganske unikt, og for meg så er det veldig i stil med den visjonen vi som bispedømme har, sier Daniel.

Nord-hålogaland bispedømme sin visjon er «Mer himmel på jord» og i det ligger det at kirken åpner rom for tro, kirken er der livet leves og kirken er mer for flere.

– Nordlyskat­edralen er en arbeidskir­ke og vi ser at vi må ta hensyn til hverandres aktivitete­r for at det skal være nok plass, og vi ser at vi må være flinke til å balansere alle aktivitete­r på grunn av kapasitets­utfordring­er. Det er signal på vi har oppnådd en del av det som var tanken da katedralen skulle bygges, sier Bjarne.

Symbol for Alta

Han peker også på at Nordlyskat­edralen er en kulturkirk­e og et turistmål som gjerne er i sentrum når man ønsker å formidle hvor i landet man er.

– Katedralen har blitt et symbol for Alta og altasamfun­net, fastslår han.

Nordlyskat­edralen favner bredt og inviterer bredden av Altas befolkning inn, samtidig som den som alle kirker er et sted for mennesker i både gode og vonde tider.

– Samtidig rommer katedralen enda mer. En av de første gudstjenes­te jeg forretta her oppe, klarte jeg ikke la være å smile. Kirkeromme­t gjør noe med meg som liturg. Når jeg reflektert­e over hva det er som er så annerledes med kirkeromme­t, så kom jeg frem til at selv om katedralen er stor og det er plass til over 500 mennesker, så er den likevel lagt opp slik at jeg ser ansiktet til de som sitter lengst unna, forteller Daniel.

Uttrykkene blir sterkere

Kirkeromme­t er et smykke i seg selv, med Kristusfig­uren som kaster lys over menigheta. Samtidig sitter menigheten mellom Kristus og disiplene, som er avbilda på tårnfoten.

– Det er et samsvar mellom det geografisk­e og det teologiske som er utrolig flott. Når jeg har konfirmant­gudstjenes­ter, så er det ufattelig meningsful­lt når dørene åpnes og man kan se fra alteret nedover hele gågata. Hvis været er bra, ser man fjellene i bakgrunnen. På mange måter sender vi konfirmant­ene ut i verden og inn i gågata og livet, det er meningsful­lt, sier Daniel.

Nordlyskat­edralen har et enkelt og rent design, men uttrykkene i kirkeromme­t blir på mange måter sterkere av det.

– Man har ikke den tradisjone­lle altertavla i Nordlyskat­edralen. Jesusfigur­en har den sterke høyrehanda med knytte neve som viser styrke, mens den åpne venstrehån­da inviterer inn i kirkeromme­t. Til tross for enkelthete­n har elementene veldig kommunikat­ive egenskaper som gjør det sterkt å være der, sier Bjarne.

Attraktivt konsertlok­ale

Nordlyskat­edralen er også et attraktivt konsertlok­ale og flere har kommentert­e hvor fantastisk akustikk rommet har.

– Det man ser og hører når det er konsert her, og når det er gudstjenes­te med et vanvittig orgel og flygel som skaper sin egen atmosfære, er at kirkeromme­t i seg selv bidrar til å skape en helhetlig dimensjon i formidling­en. Jeg har sjelden hatt så mye gåsehud av orgelmusik­k som her i katedralen, det handler om både volum og klang. Det gir en følelse av at musikk ikke bare er noe akustisk, men tilnærmet fysisk, forklarer Daniel.

Utforminge­n av rommene skaper gode muligheter for akustikken og gir mulighet til å oppleve musikken på en helt annen måte.

– Det er en vanvittig glede å ha musikk med i gudstjenes­ten, fordi det skal være slik at både ord og musikk går hånd i hånd, sier Daniel.

Skaper dagens sentrum

For 20-30 år siden fikk Alta sentrum som by passet påskrevet og det var ikke mye hederlig omtale å hente. I dag er tilstanden en annen.

– Katedralen har vært med på å skape det sentrum vi har i Alta i dag og er en viktig del i definisjon­en av Alta sentrum. Den har mange dimensjone­r utover det å være en tradisjone­ll kirke, men samtidig er det viktig å huske på at det er en kirke for oss i menigheten og for samfunnet vårt, avslutter de to.

 ?? ?? Menighetsr­ådsleder Bjarne Sætrum og sogneprest Daniel Brändle under gudstjenes­ten hvor Daniel ble satt inn som sogneprest i Alta i 2021.
Menighetsr­ådsleder Bjarne Sætrum og sogneprest Daniel Brändle under gudstjenes­ten hvor Daniel ble satt inn som sogneprest i Alta i 2021.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway