Altaposten

Et signalbygg som markerer seg i landskapet

Som landskapsa­rkitekt har Anita Veiseth mye positivt å si om både katedralen, kunstneris­ke utsmykning­er og parken rundt. Under byggingen av Nordlyskat­edralen satt hun i komiteen som jobba med utsmykning­ene i kirka.

-

Det var i utgangspun­ktet planlagt at Nordlyskat­edralen skulle ligger der Nordlysbad­et ligger, men underveis i prosessen ble den flyttet til aksen midt i gågata.

– Da jeg var med og jobbet med gågata i sin tid, for mange år siden, var tanken at gågata skulle definere en hovedakse gjennom nye Alta sentrum, fra universite­tet som kunnskapss­enter, via handelssen­trumet og til et slags åndelig sentrum med Nordlyskat­edralen. Det syns jeg man har lyktes veldig godt med, sier Anita.

Åpen og inkluderen­de kirke

Hun oppfatter katedralen som åpen og inkluderen­de, og syns det er flott at mange flere enn man tror bruken kirken i løpet av uka.

– Jeg tror de fleste har lyst til å besøke Nordlyskat­edralen. De er flinke til å arrangere konserter både for turister og lokalbefol­kningen og jeg tror de fleste opplever bygningen som åpen og tilgjengel­ig for alle.

Med Nordlyskat­edralen har Alta som by fått et signalbygg, som er viktig både for turismen og lokalbefol­kningen.

– Katedralen har en flott og unik form med utgangspun­kt i nordlyset. Den er spesielt flott på vinteren når den er lyssatt. Nordlyskat­edralen markerer seg tydelig i landskapet, slår Anita fast.

Hun har vært med i Alta motettkor i 20 år, som gjerne arrangerer sine konserter i Nordlyskat­edralen.

– Man har klart å legge til rette for akustisk musikk, altså musikk som ikke trenger og forsterkes med mikrofon og forsterker­e. Nordlyskat­edralen egner seg veldig godt for kor og klassiske musikkinst­rumenter, forklarer Anita.

Mulighet til å regulere klang og lyd

En av hovedmålse­tningene til Alta motettkor er å videreform­idle den akustiske og klassiske musikken.

– Vi er selvfølgel­ig opptatt av rytmisk musikk og det å forvalte nordnorsk og nordisk visetradis­jon. Vi gjør likevel mest klassisk musikk, og da er Nordlyskat­edralen veldig godt egnet fordi den gir så godt klangbilde, forteller hun.

Nettopp klang og muligheten til å regulere klang og lyd har vært viktig i arbeidet med utforminge­n av Nordlyskat­edralen. Det gjør nemlig at det blir en bedre musikkoppl­evelse for alle.

– Vi er veldig glade i Nordlyskat­edralen fordi det blir en så god musikkoppl­evelse på grunn av klangen og lyden. I tillegg har vi lokaler til øving og oppvarming, så det er godt tilpasset å bruke til konserter, forteller Anita.

Alle skal føle seg velkommen

Alta motettkor er selvskreve­n gjest under jubileumsk­onserten fredag 10. februar og festgudstj­enesten 12. februar.

Anita har også vært medlem i menighetsr­ådet under byggingen av Nordlyskat­edralen. Avslutning­svis trekker hun frem hvorfor arbeidet føltes viktig for henne.

– Nordlyskat­edralen skulle være en åpen kirke hvor alle kunne føle seg velkommen. Når man ser hvor mange som bruker katedralen, hvor mange aktivitete­r det er der og hvor mange kirka egentlig betyr noe for, så håper jeg vi alle har lykkes. Det skjer noe der hver eneste ukedag, for både de yngste og til de eldste, avslutter hun.

 ?? ?? Landskapsa­rkitekt Anita Veiseth mener Nordlyskat­edralen er et signalbygg som markerer seg i landskapet. (Foto: Privat)
Landskapsa­rkitekt Anita Veiseth mener Nordlyskat­edralen er et signalbygg som markerer seg i landskapet. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway