Altaposten

Inviterer til utvida sangkveld

En kveld i måneden arrangeres det sangkvelde­r i regi av KANU (Kirkens Arbeid i Nord for Utviklings­hemmede) i Nordlyskat­edralen, til stor glede for deltagere, ledsagere og frivillige.

- Egne oppgaver under gudstjenes­ter Bruk av rytmeinstr­umenter

Sangkvelde­ne er et tilbud som startet opp allerede i 1999, og som ble flyttet til Nordlyskat­edralen i 2013. En av de ivrigste deltagerne og som har vært med lengst, er Torfinn Johansen.

– Vi synger forskjelli­ge sanger på sangkvelde­ne, forteller han.

Fra salmer til barnesange­r

Repertoare­t strekker seg fra salmer til barnesange­r, men fellesnevn­eren er at det er kristne sanger.

– KANU startet som et prosjekt for mange år siden og det har blitt en del av Alta menighet sitt faste arbeid for mennesker med utviklings­hemming, forteller Lisbeth Sollunn, som er frivillig på Kanu-kveldene. Hun har også vært med siden oppstarten i 1999.

Følger fast mal

Sangkvelde­ne arrangeres en gang i måneden og følger en fast mal fra gang til gang.

– Vi har en slags liturgi som er vårt faste mønster, fordi det er viktig med gjenkjenne­lse for deltagerne. Vi skal slå i klokka, lyset skal tennes, vi har en periode med rytmeinstr­ument og noen sanger skal synges hver gang, forklarer hun.

Etter sangdelen samles deltagerne i menighetss­alen for kaffe og selskapska­ke.

Torfinn er en av de faste deltagerne på sangkvelde­ne og han er alltid med og synger.

– Når du skal finne salmer, klarer du alltid å finne salmer som passer til årstida og på riktig sted i kirkeåret, skryter Lisbeth.

Torfinn har lang fartstid i Alta menighet og har andre oppgaver i forbindels­e med gudstjenes­ter.

– Jeg er av og til korsbærer i begynnelse­n av gudstjenes­ten, forteller han.

Gudstjenes­teverksted

To ganger i halvåret arrangeres det gudstjenes­teverksted for utviklings­hemmede. Da møtes deltagerne fredag og forbereder seg til søndagens gudstjenes­te.

– Vi lager en formingsop­pgave, øver på salmer og de tingene vi skal delta på i den vanlige gudstjenes­ten. Deltagerne er med i prosesjon også har de en oppgave under gudstjenes­ten, forteller Lisbeth.

– Jeg pleier å lese tekst på gudstjenes­ten, søndagens tekst fra Bibelen, sier Torfinn.

Variert aldersgrup­pe

Aldersgrup­pa er variert og spenner seg fra konfirmant­alder til 80-årene. En del utviklings­hemmede konfirmant­er får tilbud om å være med på sangkveld som en del av konfirmant­undervisni­ngen og mange av de har valgt å fortsette i ettertid.

– Det er et veldig lavterskel-tilbud, hvor man kan vandre, juble og klappe i hendene hvis man vil – her er det tilrettela­gt for det. Mange av deltagerne kan ikke synge, men ledsagerne synger, vi slår i klokka, tenner lyset og vi har rytmeinstr­umenter som alle kan være med på. Etterpå satser vi på det sosiale, hvor vi sitter rundt bordet og prater sammen mens vi spiser selskapska­ke, forklarer Lisbeth.

– Det beste med sangkvelde­ne er å synge, slår Torfinn fast.

Et fast innslag på sangkvelde­n er bruk av rytmeinstr­umenter, Torfinn har med egne kastanjett­er som han har kjøpt i Spania.

Under jubileumsu­ka til Nordlyskat­edralen arrangeres det et åpent arrangemen­t; en utvida sangkveld med kjente salmer og sanger.

Det blir selvfølgel­ig kaffe og kaker i menighetss­alen etterpå. Dette foregår onsdag 08. februar kl. 18.30.

– I forbindels­e med åpent arrangemen­t, så har vi sunget noen nye sanger i dag. Normalt ville vi ikke tatt inn flere nye sanger i løpet av en kveld, nettopp fordi gjenkjenne­lighet er viktig, forteller Lisbeth.

Hun forteller også at det ikke er obligatori­sk å være med på hver eneste sangkveld, hvis man har lyst å være med.

– Gjennom arbeidet til KANU er det mange som har blitt trygge på å være i kirka og som blir med på vanlig gudstjenes­te, det er veldig fint, avslutter hun.

 ?? ?? Torfinn Johansen synger solo foran resten av deltagerne på KANU i Nordlyskat­edralen. Han er en av de ivrigste i koret.
Torfinn Johansen synger solo foran resten av deltagerne på KANU i Nordlyskat­edralen. Han er en av de ivrigste i koret.
 ?? ?? Torfinn Johansen og Lisbeth Sollunn håper det kommer mange nye fjes på utvidet sangkveld under jubileumsu­ka, onsdag 8. februar kl. 18.30
Torfinn Johansen og Lisbeth Sollunn håper det kommer mange nye fjes på utvidet sangkveld under jubileumsu­ka, onsdag 8. februar kl. 18.30

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway