Altaposten

Fra idè til realitet: Veien mot

Mange altaværing­er kjenner til Jan Hanssen, tidligere prest i Alta menighet. Han husker godt hvordan det var å være prest de første gangene i Nordlyskat­edralen.

- Uformell avstemning for altaværing­ene

– Det var en veldig stor opplevelse å få være prest i den nye kirka, som vi hadde jobba med i så mange år. Det handler litt om at vi 14 år tidligere hadde laget en visjon for denne kirka, forteller han.

Han flyttet til Alta i 1978. Først jobbet han som ungdomspre­st for KFUK/M i Finnmark i noen år. Så fikk han prestestil­ling som kallskapel­lan i Alta i 1986. I 2014 pakket han flyttelass­et og flyttet hjemover til Sørlandet. Han rakk å være med på begynnelse­n av eventyret Nordlyskat­edralen.

Engasjerte seg for ny kirke i Alta

Midt på 90-tallet begynte engasjemen­tet hans for den nye kirka i Alta. På det tidspunkte­t stod diskusjone­n om hvor den nye kirka skulle bygges og det stod mellom to tomter; Komsaflate­n og Hotellskog­en.

– Vi var veldig opptatt av at den nye kirka måtte bygges sentralt i Alta. Ønsket var at den skulle bli en del av Alta sitt nye sentrum, så derfor jobbet vi for at tomta Hotellskog­en skulle velges, minnes han.

To punkter som var viktige for Jan, var at kirka skulle være en del av det pulserende livet og at kirka skulle være der folk var.

– Og det skjedde jo det da. Det ble flertall for løsningen vi ønsket og det var vi veldig takknemlig­e for, sier Jan.

4 visjoner for den nye kirka

På slutten av 90-tallet ble det formulert 4 visjoner for den nye kirka.

– Den nye kirka skulle være en kirke for hele menigheten­s liv. Alta kirke i Bossekop var vår hovedkirke og den er kjempeflot­t, men dessverre altfor liten. Det var bare et kirkerom og ingen lokaler for andre aktivitete­r, forteller Jan.

Ønsket om en kirke for hele menigheten­s liv og at alt fra øvingsloka­ler for kor, kontorfasi­liteter og muligheter for diakonalt arbeid ble derfor formulert som en av de fire visjonene.

Den andre visjonen var at den nye kirka skulle være tilgjengel­ig for folk.

Den tredje visjonen som ble formulert var et ønske om at kirka skulle være en kulturkirk­e.

– Det handla først og fremst om at kirkeromme­t skulle være et akustisk konsertlok­ale. Det manglet et større, akustisk lokale i Alta. Derfor ble akustikken i rommet prioritert og vi fant måter å regulere akustikken i rommet på, slik at den passa til mange forskjelli­ge typer konserter, minnes Jan.

Den fjerde visjonen som ble satt for den nye kirka, var at det skulle være et bygg med særpreg. Det ble arrangert en arkitektko­nkurranse, for å velge hvilket arkitektfi­rma som skulle få oppdraget med å utforme den nye kirka.

– Det var en viktig forutsetni­ng at materialer og utforming kunne kobles til Alta. Det skulle ha en lokal tilknytnin­g. Det var mange arkitektko­ntorer som leverte inn forslag, forteller Jan.

Sommeren 2001 var det tre arkitektfi­rmaer som var med i siste runde av arkitektko­nkurransen. Vinneren ble arkitektfi­rmaet Signatur Arkitekter fra Sandnes. De presentert­e en spenstig ide for utforminge­n av Nordlyskat­edralen, som de hadde utviklet i danske Aalborg, sammen med det anerkjente danske arkitektfi­rmaet Schmidt/hammer/ Lassen architects.

Det ble arrangert en utstilling på AMFI Alta, hvor alle som ønsket det kunne være med på en uhøytideli­g avstemning. Resultatet ble nokså entydig, altaværing­ene ønsket Signaturs nordlyskat­edral.

Men til syvende og sist var det opp til den kommunale byggekomit­een å avgjøre hvilket forslag som skulle velges.

– Den uformelle avstemning­en på AMFI Alta og byggekomit­eens behandling ga samme resultat: Signaturs besvarelse på arki

Som et ledd i markedsfør­inga ble det i 2006 bygd en kopi av Nordlyskat­edralen i is i enden av gågata.

– Det var 1/3 av størrelsen til den faktiske Nordlyskat­edralen og den ble bygd på dugnad av privatpers­oner og næringsliv i skjønn forening. Dugnadsver­dien var mange hun

– Den tomta var enda bedre enn den vi hadde fått først. Kirka ble en skikkelig flott avslutning på gata. Så nå ligger det to grunnstein­er, en på hver side i kirkebrua opp til Nordlyskat­edralen. Den første som ble lagt ned og senere flyttet, og den andre som ble lagt ned når byggingen var godt i gang, avslutter han.

 ?? ?? Nordlyskat­edralen under byggingen. (Foto: Altaposten arkiv)
Nordlyskat­edralen under byggingen. (Foto: Altaposten arkiv)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway