Altaposten

Nordlyskat­edralen

-

– Vi ønsket oss en kirke med lav terskel. Det skulle være et kirketorg, hvor den første delen av kirka var et åpent landskap med kafè, hvor folk kunne komme inn på dagtid. Et sosialt sted i forlengels­en av gågata, sier Jan.

Det var også et ønske om et ungdomslok­ale med lavterskel­tilbud for ungdom. «Kom. inn» hadde tidligere lokaler lengre bort i gågata, men nå var tanken å samle tilbudene til menigheten i den nye kirka.

Akustikken ble prioritert

tektkonkur­ransen nordlyskat­edralen var det klart beste alternativ­et, forteller Jan.

Signalbygg for Alta

Med de spennende og særpregede skissene for Nordlyskat­edralen ble det lettere for Jan og alle de andre som jobbet for den nye kirka, å markedsfør­e den. Konkrete tegninger av hvordan kirka skulle bli, gjorde det enklere å få folk til å støtte prosjektet.

– Det ble klart at et bygg som Nordlyskat­edralen ville være et merkevareb­ygg, et signalbygg for Alta. Vi hadde en helt konkret modell av hvordan det skulle se ut og det var få som tvilte på at dette også ville bli et populært turistmål, forteller han.

Det ble mye oppmerksom­het rundt Altas planlagte nye kirke og midt på 2000-tallet trakk det britiske fagtidsskr­iftet Wallpaper frem Nordlyskat­edralen som et av de mest spennende planlagte nybyggene i hele verden.

Økonomisk var Nordlyskat­edralen kjempestor­t prosjekt.

– Vi var i konkurrans­e med alt det andre som kommunen skulle bruke penger på. Det ble en lang prosess hvor vi i menigheten måtte forplikte oss til å samle inn ganske mye penger. Den jobben foregikk over mange år. Vi fikk en fantastisk støtte fra både reiselivet spesielt og næringsliv­et generelt, fra kulturlive­t gjennom konserter og andre arrangemen­ter, og fra utrolig mange trofaste bidragsyte­re fra både nær og fjern, forteller Jan.

Nordlyskat­edralen i is

et dre tusen kroner. Det året starta Finnmarksl­øpet fra iskatedral­en, så det ble også veldig fint, sier Jan.

Etter dette ble det enda litt enklere å samle inn penger og de fikk enda sterkere støtte fra kulturlive­t, reiselivet og næringsliv­et. Folk hadde virkelig fått troen på Nordlyskat­edralen som turistmål.

Spesiell opplevelse

I 2013 stod Nordlyskat­edralen ferdig og kirka ble vigsla. Det var en spesiell opplevelse for Jan.

– Kirkeromme­t er så spesielt med Kristussku­lpturen, lyssetting­en og mosaikkbil­dene av de 12 apostlene på tårnveggen. Når jeg holdt preken på gudstjenes­ter, brukte jeg ofte kirkeromme­t for å illustrere viktige poeng. Er det noe jeg husker godt og som jeg syns var fint i Nordlyskat­edralen, så var det det å kunne bruke kirkeromme­t så aktivt i forkynnels­en, fordi det forteller så mye om det kristne budskapet, sier han.

Han trekker også frem grunnstein­en til kirka, som lagt ned av ordfører Eva Nielsen under tusenårssk­iftet. Natt til 01.01.2000 var det et stort arrangemen­t i sentrum. Fra den natta var Alta blitt by og grunnstein­en til Nordlyskat­edralen ble lagt ned.

– Den måtte flyttes noen år senere, smiler Jan.

Kirka fikk nemlig ny tomt, like ved siden av den gamle. Nordlyskat­edralen skulle egentlig bli bygd der Nordlysbad­et ligger i dag, men midt på 2000-tallet fikk kirka en ny tomt.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway