Altaposten

Femdobling av nye fastleger

- Ingvild Kjerkol (Ap) Helse- og omsorgsmin­ister

Vi overtok en fastlegeor­dning i krise. Nå viser nye tall for fastlegene for første gang et trendskift­e. Alle skal ha en trygg og god tilgang til fastlegetj­enester, uavhengig av bosted og inntekt.

I vår felles helsetjene­ste er fastlegeor­dningen grunnmuren. Over lengre tid har likevel fastlegema­ngelen fått vokse seg stor uten tilstrekke­lige mottiltak. Antallet mennesker uten tilgang til fastlege har vokst, og flere leger har søkt seg ut av fastlegero­llen.

Dette rammer pasientene, og det svekker grunnmuren i helsetjene­sten. En kjent, fast lege som gir helsehjelp og som følger opp pasientene sine over tid, er bra for pasientene og sparer oss for store kostnader.

Over flere år har mangelen på fastlege fått vokse seg stor. Da jeg overtok som helse- og omsorgsmin­ister var arbeidet for å løse fastlegekr­isa noe av det første vi satte i gang. Med satsningen i statsbudsj­ettet for 2024, har bevilgning­en til fastlegeor­dningen blitt økt med om lag 1 milliard kroner totalt de siste årene. Vi har fått på plass flere utdannings­stillinger og stillinger for leger i spesialise­ring (LIS1), og tatt flere grep anbefalt av ekspertutv­alget for allmennleg­etjenester. Nå kommer resultaten­e, og oppdaterte tall fra Helsedirek­toratet viser:

■ En femdobling i antall nye fastleger hittil i år sammenlign­et med hele 2021, en dobling sammenlign­et med i fjor

■ 167 flere fastleger i 2023 ■ 43 000 flere innbyggere har nå fått fastlege

De siste årene har antallet innbyggere uten fastlege økt. Nå har dette stabiliser­t seg, tross 51.000 flere innbyggere med rett til fast lege så langt i 2023, blant annet grunnet flyktnings­trømmen fra Ukraina. Økt kapasitet i fastlegeor­dningen har sikret flere innbyggere fastlege, samtidig som antallet som står uten fastlege flater ut. Gjennomsni­ttlig listelengd­e for fastlegene går også ned.

Vi gir oss ikke her og har foreslått å styrke satsningen på flere fastleger i 2024. Vi har allerede økt tilskuddso­rdningen for leger som er under spesialise­ring i allmennmed­isin (ALIS) med 250 millioner kroner siden vi kom i regjering. Så langt i år er det søkt tilskudd for 1871 leger i ordningen. Dette er en økning på 513 leger fra 2022. For neste år foreslår vi en ytterliger­e styrking på 126 millioner.

Den positive utviklinge­n vi ser er godt nytt. Samtidig er vi klare til å gjøre mer. Det er fortsatt behov for flere fastleger. Det er også viktig å sørge for at flere fastleger blir værende i yrket. Da må vi blant annet redusere arbeidsbel­astningen.

Fremover må vi følge utviklinge­n tett. Vi vil fortsette å innføre tiltak til de positive endringene er varige. Fastlegeor­dningen i Norge er unik og grunnmuren i vår felles helsetjene­ste.

 ?? ?? Ingvild Kjerkhol (Ap)
Ingvild Kjerkhol (Ap)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway