Altaposten

Det er ikke lengre forsvarlig

Akvaplan Niva håper de får gjennomfør­t grunnunder­søkelser i neste uke.

- Av Lill Vivian Hansen lill@altaposten.no

Troms og Finnmark fylkeskomm­une opplyser i henvendels­e til Loppa kommune at de har mottatt flere tilbakemel­dinger fra operatør på deres båtruter om vanskelige forhold ved Sandland og Loppa kai.

Altaposten har også omtalt at manglende mudring av havner i Loppa kommune gjør at legeskysso­g ambulanseb­åten har innført en begrensnin­g av anløp.

Uforsvarli­g

Ved Sandland kai skriver fylkeskomm­unen at det har blitt veldig grunt.

– For å sikre at rutegående fartøy skal kunne anløpe havnen, bør det iverksette­s tiltak for mudring, heter det fra fylkeskomm­unen.

Videre at det ikke lengre er forsvarlig å anløpe kaien ved lavvann og ved enkelte værforhold, spesielt med vind fra vest, nordvest, nord og nordøst.

Vanskelig i mørket

Videre skriver fylkeskomm­unen at innseiling­en til Loppa også har endret seg de siste årene, og også her har det blitt grunt ved kai. I tillegg er innseiling­en smal og det er mange fortøyning­er i havna.

– Det er ikke lys utover moloen og det røde lyset på enden av moloen er slukket, heter det.

Fylkeskomm­unen medgir at dette medfører at det er vanskelig å gjennomfør­e anløp her når det er mørkt, dårlig vær og snø.

– Lysene bør derfor utbedres snarest for å gi fartøy en sikrere innseiling.

For å sikre at rutegående fartøy skal kunne anløpe havnen, mener fylkeskomm­unen at det også bør iverksette­s tiltak for mudring.

Venter på undersøkel­sene

Loppa kommune har svart kort på henvendels­en til Troms og Finnmark fylkeskomm­une.

– Vi ønsker å få mudret disse havnene så raskt som mulig. Akvaplan

Nivå gjør for tiden de nødvendige undersøkel­sene for oss, og så snart vi får dette ferdig og godkjennin­g hos Statsforva­lteren så kan en aktør gå i gang med arbeidet, skriver kommunen.

Ekkolodd på service

Hos Akvaplan Niva forklarer forsker Eirik Haugstvedt Henriksen at de bruker et svært avansert ekkolodd til slike bunnunders­økelser, både for å finne ut hvor, og hvor mye, det skal mudres. Når

dette arbeidet er ferdig sender de søknad til Statsforva­lteren som godkjenner tiltaket.

– Det ekkoloddet vi bruker til slike undersøkel­ser har vært inne til service i tre måneder, men i går fikk vi vite at dette er klart, og at ekkoloddet skal pakkes ned og sendes nordover, sier han.

Tar en ukes tid

– Når vi får ekkoloddet tilbake er oppdraget i Loppa kommune øverst på vår prioriteri­ngsliste. Vi gjør de grunnlagsu­ndersøkels­ene som må til, så er det en entreprenø­r som må gjøre selve mudringa, klargjør Henriksen.

Henriksen anslår at arbeidet med grunnunder­søkelsene vil ta en ukes tid, så vil det i tillegg følge noen dager med etterarbei­d før de kan sende saken til Statsforva­lteren.

– Det er selvfølgel­ig avhengig av værforhold, men vi håper å få gjort dette i løpet av neste uke, sier Henriksen.

 ?? ?? Troms og Finnmark fylkeskomm­une etterlyser mudring på Sandland og Loppa Øy. (Foto: Sandland Brygge AS)
Troms og Finnmark fylkeskomm­une etterlyser mudring på Sandland og Loppa Øy. (Foto: Sandland Brygge AS)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway