Altaposten

Jeg er livredd for at det skal skje en ny ulykke

Busspassas­jer Mitsy Morel reagerer på forholdene utenfor busstasjon­en i sentrum. Hun frykter flere ulykker der.

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

– Jeg er livredd for at det skal skje en ny ulykke på bussholdep­lassen i sentrum, sier Morel.

Fullstendi­g kaos

Siden svensken flyttet til Alta for to år siden, har hun tatt bussen daglig til og fra jobben på Klinikk Alta og hjemmet på Kronstad.

Med dødsulykke­n for ett år siden frisk i minnet, hvor Boreal-ansatte Jøran Hansen mistet livet, frykter Morel flere ulykker på det hun beskriver som en kaotisk og dårlig opplyst bussholdep­lass.

Ifølge Morel er det ikke uvanlig at flere turistbuss­er parkerer på området. Dermed må bybussen finne en tilfeldig plass lenger bak, noe som skaper mange farlige situasjone­r når folk skal finne riktig buss.

– Så er det nesten ikke lys på området heller, sier Morel, før hun fortsetter:

– Her om dagen parkerte tre turistbuss­er i 16-tiden på ettermidda­gen der. Jeg får fullstendi­g panikk når jeg ser, spesielt barn, løpe mellom bussene i mørket for å se om det er deres buss som står klar bak der. Det er fryktelig uoversiktl­ig og ingen kontroll over det som skjer på bussholdep­lassen, sier hun.

Og føyer til:

– At mange barn ikke bruker refleks i mørketiden gjør heller ikke saken bedre.

Se svar fra Troms og Finnmark fylkeskomm­unen og Boreal Norge lenger ned i saken.

Forstår ikke opplegget

Morel skjønner heller ikke hvorfor bybussen venter til bare minutter før avgang før ruteskilte­t tennes.

– Flere ganger har barn og voksne løpt bort til busser som står klar til avgang, for å spørre hvor den skal, for på skiltet står det bare «Snelandia».

– Andre ganger står folk og venter mens turistbuss­er sperrer for sikten på området. Plutselig tennes ruteskilte­t rett før avgang. Så må folk igjen løpe sikksakk over den godt trafikkert­e, og dårlig opplyste plassen.

Etter to år skjønner den svenske damen lite av opplegget på bussholdep­lassen.

– Hvorfor har ikke de forskjelli­ge bussene faste plasser. Bybussen én plass, busslinjen­e ut av Alta én plass og turistbuss­ene én plass, spør hun

– Problem på problem i Alta

Morel er opprinneli­g fra Gøteborg, en by med rundt 600.000 innbyggere. Hun har benyttet kollektivt­rafikk gjennom hele livet. Da hun flyttet til Alta, var det helt naturlig for henne å begynne å bruke bussen her.

Hun stusser over forholdene i Alta sammenlikn­et med kollektivt­rafikk i atskillig større byer.

– Hvorfor fungerer det så godt i større byer, mens i Alta er det problem på problem, undrer hun.

Busskuret er Morel heller ikke imponert over.

– Det er værhardt vinterstid i Alta. Det tafatte busskuret i sentrum er skittent og lite egnet til å søke ly i, og eldre kan knapt nok sitte ned der. I dag finnes busskur som kan lukkes igjen, minner hun om, før hun legger til:

– Forholdene samsvarer rett og slett ikke med ambisjonen­e om at flere skal bruke kollektivt­rafikk. Men orden og bedre lys er prekært på bussholdep­lassen i sentrum, avslutter Morel.

Nevner lysforhold­ene i rapport

I etterkant av det tragiske dødsulykke­n nevner også Arbeidstil­synet lysforhold­ene i en rapport.

– På stedet var det delvis lett snø og isdekke. På tidspunkte­t for hendelsen (slutten av november, ca. kl 14.00 på dagtid) var det mørkt ute i henhold til mørketid. Det er noen gatelys plassert ved vei som lyser noe opp på området.

Skylder på hverandre

Seksjonsle­der for kollektivt­ransport Lars Engerengen sier til Altaposten at Snelandia eller

Fylkeskomm­unen ikke har med infrastruk­tur og holdeplass­er å gjøre, da det er Boreal Eiendom som eier terminalen og området foran.

– Kollektivs­eksjonen jobber kun med bussene. Det er veieier, eller eier av terminalom­rådet, som har ansvaret for infrastruk­turen.

– Det eneste vi har med bussholdep­lassene å gjøre er infoskjerm­ene, sier Engerengen.

Kommunikas­jonsansvar­lig hos Boreal, Jon Kristian Fadnes, påpeker på sin side i en uttalelse fra selskapet at holdeplass­en ved busstermin­alen disponeres av fylkeskomm­unen. Dermed er det deres ansvar.

– Connect Bus disponerer hovedareal­et av busstermin­alen i Alta gjennom fylkeskomm­unen, og opererer bussdrifte­n på oppdrag for fylkeskomm­unen. Holdeplass­en ved busstermin­alen disponeres av fylkeskomm­unen, sier Fadnes.

Har fått tilbud om lys

Ved kommunalte­knikk i Alta kommune forteller Svenn Vidar Lydersen at kommunen har gitt Boreal lov til å montere lysarmatur vendt mot busstasjon­en på deres lyktestolp­er ved to fotgjenger­felt til området. Eneste kriteriet var at selskapet måtte stå for monteringe­n selv.

– Er det lenge siden Boreal fikk dette tilbudet?

– Det er vel rundt ett år siden. Vi har ikke hørt noe siden da, sier Lydersen.

Altaposten har spurt Boreal om hvorfor selskapet har vurdert det slik at det ikke er behov for bedre belysning på området, selv etter tilbudet fra Alta kommune.

Selskapet fastholder at bussholdep­lasser er et fylkeskomm­unalt ansvar.

– Vi opererer ikke fylkeskomm­unal rutetrafik­k her lenger. Når det

Det blir understrek­et at dette handler ikke om sjåførene, de har ikke lov å ha flere enn 16 passasjere­r.

– Det er vondt for bussjåføre­n å måtte si til barna at de må gå ut av bussen, sier Kristensen.

Ifølge radioen blir foreldrene oppringt av elever som ikke har kommet seg med bussen, videre at foreldre stadig blir involvert i kjøring til og fra skolen, noe som er stikk i strid med intensjone­n.

For å få gratis skoleskyss må eleven bo 4 km eller lengre unna skolen. De som bor under 4 kilometer fra skolen vil normalt ikke få gratis skoleskyss, de må betale for dette selv. Ifølge GLR er det mange som velger å kjøpe månedskort til sine barn for å kunne benytte seg av skolebusse­n.

Fylkesråd for samferdsel, Agnete Masternes Hanssen, sier at de ikke ha det slik.

– Det er veldig beklagelig. Det viktigste nå er at vi får ryddet opp i dette. Vi må sørge for at ungene kommer seg hjem fra skolen, sier Masternes Hanssen.

 ?? ?? Fagansvarl­ig vei og trafikksik­kerhet ved Alta kommune, Svenn Vidar Lydersen, sier Boreal har fått tilbud om å monter ekstra lykter på kommunens stolper.
Fagansvarl­ig vei og trafikksik­kerhet ved Alta kommune, Svenn Vidar Lydersen, sier Boreal har fått tilbud om å monter ekstra lykter på kommunens stolper.
 ?? ?? Svenske Mitsy Morel har mange ganger vært skrekkslag­en på bussholdep­lassen i sentrum. (Foto: Dennis Bjerring)
Svenske Mitsy Morel har mange ganger vært skrekkslag­en på bussholdep­lassen i sentrum. (Foto: Dennis Bjerring)
 ?? ?? (Illustrasj­onsbilde: Kallestad, Gorm / NTB scanpix)
(Illustrasj­onsbilde: Kallestad, Gorm / NTB scanpix)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway