Altaposten

Barents Winter Games skal arrangeres i Alta

1100 unge idrettsutø­vere fra Norge, Sverige og Finland inntar Nordlysbye­n i 2025.

- Av K. Steffensen og F. Halvorsen sporten@altaposten.no

Alta skulle egentlig vært arrangør for Barents Winter Games i 2022. Men ettersom koronapand­emien fortsatt preget samfunnet ble vinterleke­ne avlyst dette året.

Trenger støtte fra Alta-idretten

I stedet ble BWG 2023 arrangert i Narvik og Bodø tidligere i år. Nå er det bestemt at Alta skal få en ny sjanse.

– Siden det er en stund siden det ble bestemt at vi skulle få arrangere Barent Winter Games i 2022, måtte det gjøres et nytt vedtak. Det var dem som ikke trodde at lille Alta kunne klare å gjennomfør­e noe sånt. Vi er trygge på at vi har den kompetanse­n i Alta kommune og idrettslag­ene i byen, og ønsker selvsagt å bevise at vi er i stand til å arrangere et så stort mesterskap. Nå er vi blitt tildelt disse vinterleke­ne på nytt, og jeg håper at idretten i Alta gir oss den støtten vi trenger, sier Karina Kroken, som er leder i Alta idrettsråd.

15 ulike øvelser

Kort fortalt er Barents Winter Games et mini-ol der unge utøvere fra barentsreg­ionen skal kjempe om heder og ære i 15 forskjelli­ge idrettsgre­ner. Vinter- og sommerleke­ne arrangeres annenhvert år. I 2024 er det Finland som er arrangør for Barents Summer Games. Også i sommerleke­ne er det 15 ulike idrettsgre­ner.

– Det er et stort arrangemen­t. De som blir valgt som potensiell arrangørby må gjøre vedtak på dette i kommunen, og så må alle idrettslag som skal bidra gjøre egne styrevedta­k. Jeg synes personlig at dette er en fantastisk mulighet for oss.

Vi er heldige som får en slik sjanse, og jeg håper at andre altaværing­er ser det på samme måte, kommentere­r Kroken.

– Det er ganske mange og varierte øvelser, så det ganske krevende å arrangere noe slikt. Men Alta har jo gang på gang bevist at dette er fullt mulig, noe vi så senest i fjor vinter, da vi både arrangerte junior-nm i langrenn og senior-nm i skiskyting. Tre av de 15 øvelsene i vinterleke­ne er paraidrett­er. Det skal blant annet kåres vinnere i langrenn, alpint, skioriente­ring, futsal, badminton, innebandy, ishockey og curling. Siden vi ikke har noen ishall i Alta vil øvelsene som foregår der bli arrangert i

Tromsø, opplyser hun.

Ingen økonomisk risiko

Kroken understrek­er at klubbene som involveres i vinterleke­ne ikke skal ha noen utgifter. De får i stedet gode muligheter til å tjene noen kroner.

– Kostnadene dekkes av Barentssek­retariatet, så klubbene løper ingen risiko. De får i stedet alle inntekter som de klarer å generere under mesterskap­et. Klubbene kan også søke om midler til nytt utstyr, så dette er en vinn-vinn-situasjon. Det er ganske strenge krav til utstyret som skal brukes under mesterskap­et. Eksempelvi­s må det være nettinggje­rder i alpinbakke­n

når deltakerne setter utfor der, og det er noe man ikke har i Rafsbotn nå. Så dette er en perfekt mulighet til å skaffe utstyr som man får brukt for lenge etter vinterleke­ne er unnagjort, forteller hun.

Egentlig skulle også Russland ha deltatt, men de er utestengt på grunn av krigføring­en i Ukraina. Dermed blir det «bare» 1100 deltakere i stedet for 1500.

– Det er kjempearti­g at vi får denne sjansen. Nå må bare formannska­pet i Alta kommune si ja, og klubbstyre­ne gjøre sine vedtak. Jeg håper at alle er like positive til dette arrangemen­tet som det vi i Alta idrettsråd er, smiler Karina Kroken avslutning­svis.

 ?? ?? Det var liv og røre i Kaiskuru da NM i skiskyting ble arrangert sist vinter. Hvis alt går etter planen blir det Barents Winter Games samme sted i 2025. (Foto: Steffensen)
Det var liv og røre i Kaiskuru da NM i skiskyting ble arrangert sist vinter. Hvis alt går etter planen blir det Barents Winter Games samme sted i 2025. (Foto: Steffensen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway