Altaposten

Personlig trygghet er et marked i vekst

Lisa har utviklet en svært diskré trygghetsa­larm, nå trenger hun investorer.

- AV Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

Lisa Strand Åsheim (28) har utviklet og designet en svært diskré trygghetsa­larm som skal kunne varsle uten at andre oppdager det. Den vil nemlig ikke gi fra seg lyd, ser ikke ut som en alarm og vil ikke kunne kjennes lett igjen.

– Når du hører ordet trygghetsa­larm, så tenker du kanskje mest på din egen bestemor. Men det å føle seg trygg, trenger man i alle aldre, sier hun.

Idéen fikk hun i fjor da hun leste at Alta krisesente­r måtte stenge dørene i tre uker, på grunn av anstrengt økonomi, der man ikke så mulighet til å leie inn vikarer.

– De som lever i utrygge forhold er en av flere målgrupper. De kan tilkalle assistanse på en veldig enkel måte og uten at andre skjønner det. Men alarmen vil ha ulike målgrupper, både private og bedrifter. Det finnes jo mange ulike grunner til at man ønsker å bruke en alarm. Kanskje man som forelder ønsker dette til barna eller ungdommene sine, det skjer jo mye i ungdomstid­en. Eller til seg selv og sine foreldre, forklarer Strand Åsheim.

Alarmen er koblet til en app på telefonen.

– Uhell skjer

Hun forklarer at det kan skje mye i hverdagen – vi vet jo at uhell skjer, og ved hjelp av dette produktet vil du kunne få rask hjelp. I første omgang ser hun for seg et armbånd, som vil ha en «usynlig» alarm som kan spores. Dette armbåndet kan tilpasses den enkelte i stil og form. Hun forteller at alarmer som er på markedet i dag enten er veldig

synlige, tilkaller oppmerksom­het i form av lyd eller vibrasjon, eller mer komplisert­e i form av flere funksjoner. Den nye alarmen kan bæres som et smykke på armen.

– Enkel og lavterskel. Denne vil kunne fjerne stigma, da det ikke er noen som kan se at du bærer en slik alarm, sier hun.

Teknologie­n er helt ny og designet er noe vi aldri har sett før. Hun røper ikke alt, men lover at det vil komme mer informasjo­n etter hvert.

– Det har vært et spennende og lærerikt år, sier Strand Åsheim, om prosessen så langt.

Trenger investorer

Alarmen er ikke kommet på markedet. Hun trenger nemlig investorer. Hun har allerede fått støtte fra Innovasjon Norge til å utvikle varslingss­ystemet, nå trenger hun midler til å lage en prototype og få alarmen i produksjon.

– Det er kjempefint at Innova

sjon Norge gir gründere mulighet til å utvikle sine produkter. Det er også gøy å se at flere enn meg har troen på produktet, sier Strand Åsheim.

Men det koster å gå videre, og derfor trenger hun flere med på laget.

– Designet på hardware og software er på plass. Jeg har fått et tilbud på å lage prototypen, og på hva det koster å produsere. Alt er egentlig klart. Men dette er et løft jeg ikke klarer alene, så rop ut, oppfordrer hun.

Hun håper selvsagt at det er flere der ute som ser potensiale­t i hennes produkt.

– Personlig trygghet er et marked i vekst, sier Strand Åsheim.

– Også en gründer

Strand Åsheim er utdannet lektor og jobber til daglig ved Bossekop skole. I tillegg har hun drevet med fotografer­ing og en liten multimedie­bedrift. Utviklinga av den nye

alarmen har vært et prosjekt ved siden av dette.

- Jeg har ulik kompetanse, og jeg har en gründer i meg. Jeg tenker at vi unge kvinner må vise litt mer av hva vi har å gi. Og jeg har mye å gi, sier hun.

– Utvikling tar tid. Det er en lang

prosess, og selv om det går framover, så er ingenting gjort på en dag. Dette har vært et fint sideprosje­kt. Kanskje jeg kan leve av dette etter hvert, eller se på om andre ønsker å ta over og drive dette videre, sier hun.

Det nye selskapet heter Algiz.

 ?? ?? – Jeg tenker at vi unge kvinner må vise litt mer av hva vi har å gi. Og jeg har mye å gi, sier Lisa Strand Åsheim. (Foto: Frikant, Cecilia Emilie)
– Jeg tenker at vi unge kvinner må vise litt mer av hva vi har å gi. Og jeg har mye å gi, sier Lisa Strand Åsheim. (Foto: Frikant, Cecilia Emilie)
 ?? ?? Den nye trygghetsa­larmen vil være koblet til en app på telefonen.
Den nye trygghetsa­larmen vil være koblet til en app på telefonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway