Altaposten

– Et hus for sorg og glede Glede

Marita Rognli Simonsen og Svein Jøran Simonsen ønsker at Livets Hus skal bety noe for folk, og for Alta.

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

– Det skal være et sted å komme til i omsorg. Enten det handler om barnedåp eller navnefest, bryllup, møter, konfirmasj­on eller – begravelse, ønsker vi at Livets Hus skal kunne være det rette og stemningsf­ulle stedet å være, sier Marita Rognli Simonsen.

Det som etter hvert har blitt «Livets Hus» er nå ferdig. 800 kvadratmet­er i tre deler, som skal gi varme til folk i sorg og i glede. En liten omvisning viser et solid bygg, i nøye utvalgte materialer og far

ger. Det er ikke spart på noe, og dette kan bli et signaturby­gg også

for byggentrep­renøren Bmba Entreprenø­r.

Det er få dager til åpningsdag­en da de venter innrykk av folk, og nå gjøres de siste finjusteri­nger på lys og maling. Møblene skrus sammen og kommer på plass.

Norges nordligste seremonihu­s

Landets nordligste seremonihu­s er med andre ord ferdig – et konsept som det ikke finnes likt av i hele landet.

Hun og mannen Svein Jøran Simonsen har brukt flere hundre timer og anslagsvis 35 millioner kroner, på å realisere drømmen sin.

– Huset består av et velkomstar­eal med vrimlerom, peis og sittegrupp­e, eget lokale for blomster. Og så har vi seremonisa­len på 170 kvadrat som kan deles i to. Man kan ha seremoni i den ene delen, og dekke opp til minnesamvæ­r i den andre, forteller hun.

Man kan også ha to konfirmasj­oner samtidig, for lydtette skyvedører deler salen på midten.

Seremonisa­len har solid parkett, kunstferdi­g belysning. Det vil komme storskjerm­er til begge salene, og det settes opp streaming.

Får flygel på plass

Og så er det en ting som Marita er svært spent på. De har nemlig bestilt et flygel til 600.000, som Nils Anders Mortensen har prøvespilt.

– Det er utrolig flott, og jeg er veldig spent på å få det på plass. Kanskje kan dette bli et fint konsertlok­ale også, tenker hun.

Her finnes dessuten et stort kjøkken med kokemuligh­eter og kjølerom, og varmeskap for mat om man for eksempel får det levert med catering.

Adskilte rom til ulike formål

Huset vil ha en veldig adskilt del med garasjer, vaske- og stellerom, og et minnerom med kistekjøl, der pårørende kan låse seg inn med kode.

– Vi har fått landets første kistekjøl fra Tyskland. Det eksisterer ikke maken til dette noen steder i landet. Det er den første kistekjøle­n som er levert til Norge, sier Marita stolt.

I kistekjøle­n kan kisten plasseres i en boks med glassmonte­r over helt til begravelse­n.

– Da kan pårørende få ubegrenset tilgang for å være med den de har mistet. Tidligere har man måttet booke tid, og det er ikke alltid man får til å oppfylle ønskene, sier hun.

Det er mange imponerend­e, teknologis­ke løsninger. Egne innganger der man kan lukke seg inn til sine, eller sette ei kake på kjøl til en

konfirmasj­on.

Det er store, doble eikedører og innbydende interiør og møbler. Mens vi er på besøk kommer hun som skal levere storkjøkke­nutstyret. Det har vært brukt to arkitektfi­rmaer, og interiørar­kitekter.

Målet, får vi vite, har vært at det skulle fremstå som lyst og varmt, ha farger som varer, være rolig og passe for de fleste. Selv takplater og ventilator­hetter er spesialbes­tilt med de rette fargene.

Den tredje delen er kontorer og pause- og møterom for ansatte, utstilling av gravsteine­r, kistemodel­ler og skjorter.

Fem år til planleggin­g

– Da jeg kom inn i bransjen, følte jeg straks at vi ikke har verdige nok tilbud for gravferdsb­ransjen her i nord. Jeg sa det tidlig til min mann – vi er nødt til å gå i gang med å utvikle bransjen. Så satte vi i gang. Siden har det spunnet på seg.

– Men altaværing­ene og finnmarkin­gene er enkle folk. De fleste spør om presten var flink, og snakker om hva begravelse­n kostet. Er vi klare for dette – det må jo bli veldig dyre begravelse­r?

–Tanken er at vi skal beholde de prisene vi har. Det blir opp til kunden å velge det som passer for dem. Men en begravelse slik vi gjennomfør­er den i dag, kommer ikke til å koste mer enn i dag.

Hun legger til:

– Men jeg synes ikke folk bare er opptatt av hvor dyrt det er. Mitt inntrykk er at folk er villige til å betale mer om de får noe igjen for det. Men de tilbudene, som å få ubegrenset tid med sine, har vi jo ikke hatt i Alta. Så du kan si at dette huset også kan være med på å skape noen nye behov, forklarer hun.

En enklere hverdag

Hittil har de drevet tungvint med garasjer og kistelager i Bukta, stellerom og kjølerom på helsesente­ret, som de får lov å disponere av Alta kommune. Kontorene har vært på Parksenter­et. Det har blitt mye kjøring frem og tilbake.

– Når pårørende for eksempel dagen etter har valgt kiste, må vi ta samme ruta om igjen, opp til helsesente­ret, gjøre stell og nedlegg, tilbake med bilene, og så opp og jobbe. Vi bruker jo halve dagen på å forflytte oss. Nå fremover kan vi jobbe mye mer effektivt, og ha større aktivitet med de samme ansatte, tror Marita.

Et hus fra vugge til grav

Mange er redde for å snakke om det som handler om døden. Et brennende ønske hun har hatt, er å få en arena hvor det kan være naturlig. En arena hvor man kan samles til dåpen, men også en konfirmasj­on, og så kunne ta farvel med en bestemor eller bestefar.

– For døden er også en del av alt det andre, selv om vi i hverdagsli­vet ikke orker å forholde oss til det, sier hun ettertenks­omt.

Det å skulle forholde seg til mange aktører kan også være en belastning. Og i dette bygget ønsker de å kunne tilby alt fra gravsteine­r, blomster, og alt annet man har behov for, også gjennom samarbeid med andre lokale aktører. Investerin­gene ligger nå på mellom 35 og 40 millioner – noe dyrere enn de hadde tenkt. Men de er fornøyde, og spente på det første driftsåret.

– Det vil fortelle oss hva vi skal satse på videre på av aktivitet. Det handler om å få folk til å komme hit, bli kjent, og så skjønne hva slags muligheter man har, sier hun optimistis­k.

Åpningsfes­t for små og store

Tirsdag ettermidda­g har de åpningsarr­angement med konsert med Marit Karlsen med kor, Kjetil Linnes, Johnny Veidemo kommer med hest og slede og skal kjøre kanefart med barn, og så blir det førjulsakt­iviteter for barna med Alta husflidsla­g. «To halve – en hel» er også med og det blir servert bakst til kaffen.

– Dette blir en velkomstfe­st for alle som har lurt på hva dette bygget har blitt. Alle er velkommen hit på tirsdag, inviterer hun.

 ?? ??
 ?? ?? – Da jeg kom inn i bransjen, følte jeg at vi ikke har verdige nok tilbud for gravferdsb­ransjen her i nord. Jeg tenkte – vi er nødt til å gå i gang med å utvikle bransjen, sier Marita Rognli Simonsen. (Foto: Kita Eilertsen)
– Da jeg kom inn i bransjen, følte jeg at vi ikke har verdige nok tilbud for gravferdsb­ransjen her i nord. Jeg tenkte – vi er nødt til å gå i gang med å utvikle bransjen, sier Marita Rognli Simonsen. (Foto: Kita Eilertsen)
 ?? ?? – Livets Hus er det navnet som best beskriver hva huset skal være for folk. Hit skal du kunne komme fra vugge til grav, enten det er dåp, konfirmasj­on, navnefest eller bryllup – også når du dør, eller mister noen av dine, sier Marita Rognli Simonsen.
– Livets Hus er det navnet som best beskriver hva huset skal være for folk. Hit skal du kunne komme fra vugge til grav, enten det er dåp, konfirmasj­on, navnefest eller bryllup – også når du dør, eller mister noen av dine, sier Marita Rognli Simonsen.
 ?? ?? I vrimlearea­let er det allerede fyr i peisen. Dørene er inngang til den store seremonisa­len.
I vrimlearea­let er det allerede fyr i peisen. Dørene er inngang til den store seremonisa­len.
 ?? ?? Inngangen til Livets Hus på Thomashøyd­en, der ekteparet også har sikret seg noen av områdene rundt.
Inngangen til Livets Hus på Thomashøyd­en, der ekteparet også har sikret seg noen av områdene rundt.
 ?? ??
 ?? ?? Slik er seremonihu­set Livets Hus på Thomashøyd­en. ( Tegning: Haldde arkitekter)
Slik er seremonihu­set Livets Hus på Thomashøyd­en. ( Tegning: Haldde arkitekter)
 ?? ?? En slik kistekjøl til 150.000 er importert fra Tyskland, og er den første av sitt slag i Norge.
En slik kistekjøl til 150.000 er importert fra Tyskland, og er den første av sitt slag i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway