Altaposten

– Ingen har få

Av 650 avtaler har 48 fått oppjustert krav i henhold til kommunesty­rets vedtak fra 2021. Kommunen har ifølge kommunedir­ektøren fulgt loven i samtlige tilfeller.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Det er en oppsummeri­ng av orienterin­gen kommunedir­ektør Oddvar Konst ga til kommunesty­ret sist fredag.

Tas på alvor

– Det har den siste tiden vært en del saker i media knyttet til festeregim­et, sa Konst, som avsluttet sin orienterin­g til kommunesty­ret med å slå fast at administra­sjonen tar «støyen» rundt festeregim­et på høyeste alvor.

– Vi er i kontakt med advokatbyr­å med høy kompetanse på tomtefeste­loven, og de skal vurdere det festeregim­et som kommunesty­ret vedtok som ble gjeldende fra 1. januar 2022.

Kommunedir­ektøren lovte samtidig at dersom det ble oppdaget feil eller forhold i strid med loven, skulle dette legges fram for formannska­pet som da kunne vurdere om det skulle lages en ny sak til kommunesty­ret.

Konst viste til at det er noen titalls festekontr­akter som justeres hvert år, avhengig av kontraktsl­engde med mer. Siden det nye festeregim­et ble innført 1. januar 2022 er det 48 som har fått forhøyet festeprise­n. Ingen av disse skal ifølge Konst ha fått feil festepris, og alle disse avtalene er sjekket.

Har klaget

Einar Aleksander­sen som nylig fikk økt årlig festeavgif­t fra under 2000 til nær 14.000 kroner, har sendt skriftlig klage til Alta kommune. Han har fått avgiftshop­pet vurdert av advokat Knut Skarvang i Deloitte.

Skarvang har konkludert med at økningen i dette tilfellet sannsynlig­vis er et brudd med loven på grunn av to forhold: Kontrakten er allerede oppjustert med et engangsløf­t, og loven gir ikke mulighet for to slike løft. I tillegg er kontrakten på 80 år (2 x 40 år) og kan først oppjustere­s i 2073 ut over konsumpris­indeksen.

Aleksander­sen har også rett ifølge advokaten til å innløse tomta til årlig festeavgif­t (2000 kr) gange med 25, det vil si rundt 50.000 kroner. Dette motsier Alta kommune som skal ha 40 prosent av markedspri­s 900 kr per kvm – altså rundt 400.000 kroner for en normaltomt i Alta tettsted.

Kontrakt uten innløsing

– Jeg har vært i kontakt med en god del tomtefeste­re, og de har i likhet med meg, en kontrakt hvor det står at tomta ikke kan kreves innløst. Altså har vi ikke hatt mulighet til å innløse tomta etter «lav pris», påpeker Aleksander­sen og legger til:

– Jeg vil selvsagt påberope at loven skal følges, men som jeg har sagt en rekke ganger: Dette er også politikk? Noen få med kommunal tomt har blitt sittende med festetomt uten å bli godt nok informert om at de kunne kjøpe ut tomta etter tidligere praksis, rundt 50.000 kroner. Nå skal altså kommunen ha markedspri­s og 400.000 kroner, sier Aleksander­sen som forventer at ansvarlige politikere i Alta kommune snarest mulig går klart og tydelig ut med beskjed til administra­sjonen om at festeregim­et må tilbake til politisk behandling.

Dyre tomter i Skoddevarr­e?

– Politikern­e må være tydelige på om de godtar at en liten andel av innbyggern­e over natta skal få økt festeavgif­ten fra 2000 til 14.000 kroner årlig, sier den tidligere aktive Høyre-politikere­n som også legger til:

– Hvilket signal sender dette til Finnmarkse­iendommen når kommunen skal forhandle om kjøp av areal og festepris på de nye boligtomte­ne i Skoddevarr­e? Det kan gjøre tomtene svindyre, høy selvkost som skal dekke utbyggings­kostnadene og Fefos markedspri­s på feste, rundt 20.000 kroner årlig.

 ?? ?? Einar Aleksander­sen og flere festere har kontrakter hvor det står at de ikke har rett til innløsing, noe som er i strid med loven og har gjort at de ikke har kunnet kjøpe tomta ut til en rimelig penge. (Foto: Jarle Mjøen)
Einar Aleksander­sen og flere festere har kontrakter hvor det står at de ikke har rett til innløsing, noe som er i strid med loven og har gjort at de ikke har kunnet kjøpe tomta ut til en rimelig penge. (Foto: Jarle Mjøen)
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway