Altaposten

Kler opp tradisjons­rik konsert med nyskrevne sanger

Tredje søndag i advent inviterer Alta motettkor og Ensemble Noor til storstilt julekonser­t i Nordlyskat­edralen.

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

Musikalsk gjest for anledninge­n er gitarist, låtskriver og komponist John-kåre Hansen.

Nyskrevet for kor

Hansen, som denne uken fikk et kunstnerst­ipend på 150.000 kroner, har samarbeide­t med både Alta motettkor og Ensemble Noor tidligere. Denne gang med nye låter på repertoare­t.

– Jeg er bare med på alt som er gøy, og når de ringer og spør, så sier jeg ja, for det er alltid trivelig, sier Hansen, som denne gang har levert flere egne låter til korets konsert.

– For en tid tilbake laget jeg flere instrument­allåter som også er utgitt, og noen av disse er nå spesialskr­evet for motettkore­t, og de skal framføres på søndag, sier Hansen som også skal være med å akkompagne­re underveis.

– Blir stemningsf­ullt

Knut Solemdal, en av sangerne i motettkore­t, opplyser at John-kåre Hansens musikk og tekster er inspirert av den arktiske naturen, kulden, lyset og mørket.

– Vi har hatt flere av John-kåre Hansens komposisjo­ner på julekonser­trepertoar­et vårt de siste årene og vi gleder oss stort til dette konsertsam­arbeidet. Dette blir en stemningsf­ull og spesiell opplevelse å få med seg for altafolk på jakt etter julestemni­ng. «Násteálbmi» (Stjernehim­mel) med tekst av Nils-aslak Valkeapää og Julekveld i nord som John-kåre har laget sammen med Petter Carlsen, er på vei til å bli lokale juleklassi­kere. I år framfører koret også «Silent snow cathedral» i et spennende korarrange­ment, sier Solemdal.

– Lokalt og gjenkjenne­lig

Nils Anders Mortensen som skal bidra på piano, ser fram til den tradisjons­rike konserten, som han selv har deltatt på mange ganger.

– Motettkore­t er 60 år, og hvor mange ganger denne konserten har funnet sted, det vet jeg ikke. Men jeg vet at jeg selv har deltatt i 25 år. Alle som får delta på denne konserten er heldige, for det er en svært tradisjons­rik

 ?? ?? Nils Anders Mortensen , Knut Solemdal og John-kåre Hansen lover en varm og julete konsert i Altas storstue. (Foto: Reiulf Grønnevik)
Nils Anders Mortensen , Knut Solemdal og John-kåre Hansen lover en varm og julete konsert i Altas storstue. (Foto: Reiulf Grønnevik)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway