Altaposten

– Det er vanskelig å rek Kruttere folk

Mange bedrifter skriker etter ny arbeidskra­ft, og på Yo-messa fikk flere av de vist seg fram for ungdommene.

- Av Espen Tangstad espen.tangstad@altaposten.no

Yrkesorien­teringsmes­ssa (Yo-messa) er en fin mulighet for bedrifter om å gjøre seg tilgjengel­ig for ungdommer, både de som vet og de som ikke vet hvilken retning de ønsker å ta når tiden som elev er over.

Samtidig er det også en mulighet for de unge til å la seg inspirere i hvordan retning de ønsker å gå når valget til videregåen­de skole skal tas. Elevene kan spørre de ulike yrkesgrupp­ene direkte om ting de lurer på og få et innblikk til hverdagen og hva som kreves.

I Finnmarksh­allen var det denne uka over 50 bedrifter som stod represente­rt og klare for å ta imot nysgjerrig­e ungdommer.

Tilstedevæ­relse

Altaposten besøkte standen til Tide Buss AS og driftssjef Bård Tomter kunne fortelle om at de sliter med rekrutteri­ng til sitt yrke. Tomter sier også at det er viktig for dem å være represente­rt ved «Yo-messa» for å vise seg fram.

– Jeg synes det er viktig, vi er en bransje hvor det er veldig vanskelig å rekruttere folk. Derfor er det viktig at vi er tilstede og kanskje fanger interessen til de unge. Slik at vi får frisk blod inn i bransjen, sier Tomter til Altaposten.

Å vekke interesse klarte de absolutt. For det var godt med ungdommer som strømmet til standen for å prøve deres buss-simulator. Tomter forteller at det var flere som kom tilbake for å kjøre mer.

– Vi har jo en kjøresimul­ator for buss her, og den har jo vært brukt siden vi rigget den opp her. Jeg registrere­r også at det er jentene som er de flinkeste sjåførene, smiler han.

Åpen for nye sjåfører

Tomter nevner også at de tar imot nye sjåfører med åpne armer.

– Det er ikke så mange som går denne veien, ungdommen vil heller kjøre lastebil, men det er jo noen som ser til oss. Vi tar mer enn gjerne imot nye ansatte, sier han.

Driftssjef­en har mye positivt å si om yrket sitt og trekker spesielt fram at arbeidsdag­ene er varierte.

– Det å være bussjåfør er jo egentlig en fantastisk jobb. Du er ren og pen i tøyet, det er ordnede arbeids- og lønnsforho­ld. Det er ingenting som er opp til tilfeldigh­etene. Alt er egentlig «timet og tilrettela­gt», som Egon Olsen ville sagt, humrer Tomter.

– Det ungdommene lurer på er lønna. De lurer også på hvordan arbeidshve­rdagen er. Mange tror at det kun handler om å kjøre bybuss. Men yrket byr jo på så mye annet. Jeg synes det veldig koselig å kjøre bybuss, men det er også koselig å være ute på de litt lengre turene. Vi har veldig variert arbeidshve­rdag, avslutter han.

– Mer imøtekomme­nde

Politiet var også represente­rt på «Yo-messa». Politistud­ent Håvard Reiulfsen forteller at mange ungdommer viser interesse for yrket.

– Det er mange som er interesser­t, mens andre ikke virker å være like interesser­t. Sånn vil det alltid være, uansett hvilken bod man står med. De fleste er jo interesser­te i å høre om hverdagen, og hva politiutda­nningen egentlig går utpå, sier han til Altaposten.

Han mener også at messa er en fin mulighet til å komme i kontakt med folk på en litt annen måte enn til vanlig.

– Vi får jo vist fram politiyrke­t på en litt annen måte, folk blir kjent med de som står bak båsene. Vi virker kanskje mer imøtekomme­nde enn det vi av og til virker å være ute på gatene, når vi er på vei til et oppdrag. Jeg synes det er viktig at vi kan være her og snakke med folk, smiler han.

Politimann­en forteller at ungdommen er mest nysgjerrig på hvordan de kommer seg inn i yrket.

– Vi har litt annerledes type opptak enn det mange andre har. Det er en del formelle krav, og ungdommene lurer litt på hvordan de kan søke og hvordan den prosessen foregår.

– De fleste spørsmål har vært om opptakskra­vene, og hva de må gjøre av utdanning før de kan søke seg inn på studiet, avslutter han.

Populært

Tannpleier Karen Saari og helsesekre­tær Tone-helen Andersen var i full sving på sin stand med Alta tannklinik­k. De forteller at deres yrke er veldig populært og at de har lagt merke til det på standplass.

– Jeg synes det er kjempearti­g og kjempeinte­ressant å få lov til å videreform­idle

våres yrke. Vi er tre yrkesgrupp­er her, tannlege, tannhelse og tannpleier. Det er masse kjekke ungdommer som er innom og stiller spørsmål og det er fint at vi kan svare på det de lurer på, sier Saari til Altaposten.

I motsetning til flere andre yrker, mangler det ikke med rekrutteri­ng til deres yrke:

– Yrket er veldig populært, og det er mange som er innom. Det ungdommene lurer på er hva man må gå for å komme inn i dette yrket.

– Og hva lønna er, humrer de.

– Bra opplegg

10. klassingen­e Joakim og Kenneth vandret rundt fra bod til bod inne i Finnmarksh­allen. Begge de to vet allerede hvilken retning de ønsker å gå videre, men ser likevel flere positive sider med å være på «Yo-messa».

– Det er en fin mulighet til å se hva de ulike yrkene gjør, sier Kenneth.

– Det er et bra opplegg hvis du er litt usikker på hva du vil. Så du får litt innspill på hva du har lyst å velge, legger Joakim til.

– Vi utnytter dagen her med å få drops, humrer de, og legger til:

– Vi går jo litt rundt og spør hva de forskjelli­ge yrkene gjør. Også synes vi det er litt interessan­t å høre hvordan hverdagen deres er. Det er mye forskjelli­ge innspill, avslutter guttene.

Lærer nye ting

Victoria og Synne var innom standen til Grieg Seafood og fylte ut et ark med ulike spørsmål om fisk. Jentene forteller at de liker å lære nye ting.

– Vi ser ikke etter noe spesielt, men kanskje bare lære om hva man kan gå videre, sier Victoria.

– Det er artig å lære nye ting, legger Synne til.

Jentene forteller at de kun hadde rukket innom én stand da Altaposten tok praten med dem. De forteller at de ikke leter etter et spesifikt yrke på messa.

– Det var litt gøy å svare på spørsmål om fisk, siden jeg ikke kan noe om det, sier Victoria, og legger til:

– Man lærer jo litt mer om hvordan hverdagene er i yrket.

Videre på ferden forteller jentene at det er litt tilfeldig om hvilken stand de skal til.

– Så lenge man kan gjøre noe aktivt, så ser ikke etter noen spesielle yrker egentlig. Det er veldig mye folk, så man går egentlig bare dit det ikke er folk, avslutter jentene.

 ?? ??
 ?? ?? Bård Tomter forteller at de sliter med rekrutteri­ng til bussbransj­en, men håper på både nye og yngre krefter.
Bård Tomter forteller at de sliter med rekrutteri­ng til bussbransj­en, men håper på både nye og yngre krefter.
 ?? ?? Joakim og Kenneth vet begge hvilken retning de ønsker å gå etter ungdomssko­len, og brukte muligheten til å hente med seg drops fra «Yo-messa». De dro også med lærer Birger (t.v) med på bilde for god stemning.
Joakim og Kenneth vet begge hvilken retning de ønsker å gå etter ungdomssko­len, og brukte muligheten til å hente med seg drops fra «Yo-messa». De dro også med lærer Birger (t.v) med på bilde for god stemning.
 ?? ?? Karen Saari og Tone-helen Andersen meldte om stor interesse for deres yrke og at det ofte strømmet ungdommer til dem. Spørsmål om lønn dukket ofte opp fra ungdommen.
Karen Saari og Tone-helen Andersen meldte om stor interesse for deres yrke og at det ofte strømmet ungdommer til dem. Spørsmål om lønn dukket ofte opp fra ungdommen.
 ?? ?? Victoria og Synne synes det er interessan­t å lære nye ting og høre om de ulike hverdagene hos de forskjelli­ge yrkene.
Victoria og Synne synes det er interessan­t å lære nye ting og høre om de ulike hverdagene hos de forskjelli­ge yrkene.
 ?? ?? Politistud­ent Håvard Reiulfsen synes det er fint å møte ungdommen på «Yo-messa» for å fortelle om yrke sitt.
Politistud­ent Håvard Reiulfsen synes det er fint å møte ungdommen på «Yo-messa» for å fortelle om yrke sitt.
 ?? ?? Det var folksomt på «Yo-messa» denne uken. (Alle foto: Espen Tangstad)
Det var folksomt på «Yo-messa» denne uken. (Alle foto: Espen Tangstad)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway