Altaposten

Harald fant ikke løypa i uværet

«Hele» Altas hundekjøre­rmiljø har de siste dagene vært i de finske skoger under løpet «Gold Rush Run».

- Av Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

Slik Altaposten omtalte på våre nettsider lørdag jaget Harald Tunheim seier i de finske skoger under hundekjøre­rløpet «Gold Rush Run». Det endte til slutt opp med en svært respektabe­l andreplass bak svenske Johan Väisänen, dog ikke uten dramatikk.

Uvanlig uvær traff sporet

Natt til lørdag begynte det nemlig blåse og snø kraftig i de finske skoger. Med liten kuling i kastene kom det også anslagsvis 30–40 centimeter nysnø som la seg i sporet. Både for to og firbeinte ble det etterhvert svært krevende å følge sporet.

– Løypa var ikke merket med reflekssti­kker slik vi er vant med fra Norge, innledet Tunheim på telefon fra Finland søndag formiddag. Finlendern­e er ikke vant med slikt vær i januar måned.

– Vi kjørte ut i et nydelig område med en løypa som snodde seg gjennom myr, skogholdt og et generelt flott område. Det var ingen

andre løyper i området som krysset løpsløypa, så vi så ikke behovet for å sette stikker, sa Tunheim.

Løypa søkk vekk

Da ruskeværet meldte sin ankomst ble det dog raskt klart at løypa var søkk vekk.

– Sporet fylles først igjen med snø og når det blåser kuling i tillegg blir alt helt polert. Det går en såle under snøen, men utenfor den var det én meter rett ned i snøen, humret Tunheim.

– Finner du ikke sålen nytter det heller ikke å kjøre.

Deltakerne meldte i fra om forholdene til løpsledels­en, og følgeskute­r ble sendt ut – uten hell.

Gps-sporing viste sendt lørdag kveld at Väisänen hadde stoppet i løypa, få mil fra målgang i Taankavare. Bak tok Tunheim sakte men sikkert innpå. Snart var de begge to på samme sted.

– Vi sto og klødde oss i hodet og lette etter sporet, fortalte han.

For hundene som på dette tids

punktet var slitne var det uaktuelt å grunne gjennom dypsnø de siste milene, og dermed ble det besluttet at målgang i løpet ble satt ved punktet Väisänen og Tunheim stoppet opp i løypa.

I tillegg til Tunheim var det flere andre Alta-kjørere som gjorde det skarpt. Elisabeth Kristensen var eneste juniorkjør­er som deltok i løpet. I 500-klassen ble Maria Hernetkosk­i nummer tre, Brage Nilsen Jæger nummer fem og Roger Dahl nummer åtte.

 ?? ?? Veteranen Harald Tunheim er godt fornøyd med resultatet i de finske skoger. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
Veteranen Harald Tunheim er godt fornøyd med resultatet i de finske skoger. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway