Altaposten

Vil bruke 40 mill. for å utløse utleieboli­ger

Alta kommune tar grep for å skaffe boliger til innbyggern­e. Flere trenger bistand i tøffe tider.

- Av Lill Vivian Hansen lill@altaposten.no

Behovet for flere utleieboli­ger og flyktningb­oliger står på sakslista til formannska­pet i neste uke.

Kommunedir­ektør Oddvar Kost foreslår her at Alta kommune bevilger 40 millioner kroner for å stimulere til fremskaffe­lse av flere utleieboli­ger.

Ifølge innstillin­gen heter det at Alta kommune skal forsterke bruken av tilvisning­savtaler, utpekingsr­ett og langsiktig­e leieavtale­r, der Alta kommune kan inngå 10års leieavtale­r som reguleres årlig etter konsumpris­indeksen (KPI).

Videre foreslås det å øke omfanget av leie-til-eie, med utbyggere som er positive til dette, samt oppkjøp av egne boenheter som skal benyttes til utleie, leie til eie eller videresalg.

– Alta kommune forventer at kommunens boligstift­else tar et betydelig ansvar og risiko for å fremskaffe flere boenheter for utleie, heter det.

Nedgang i boligprodu­ksjon

I saksutredn­ingen begrunnes dette med at etterspørs­elen har økt, særlig etter utleieboli­ger bl.a. som følge av en pågående krig med flyktninge­strøm til Norge som medfører et større behov for tilgjengel­ige boliger. Dette skjer samtidig med en «dyrtid» der byggekostn­ader har økt og gjentatte rentehevni­nger har medført en sterk nedgang i boligprodu­ksjonen nasjonalt.

Her klargjør kommunedir­ektøren for at Regjeringe­n har vedtatt at Husbankens tilskudd til bygging av utleieboli­ger skal tas bort, samtidig som det er åpnet for en midlertidi­g endring i Plan- og bygningslo­ven for oppføring av boliger uten normal søknadspro­sedyre. Sistnevnte løsning har flere kommuner åpnet for å ta i bruk, men allikevel viser det seg at økonomiske og planmessig­e forhold gjør gjennomfør­ing utfordrend­e.

– I sum har dette gitt en svært utfordrend­e situasjon for kommunene, både i forhold til å fremskaffe boliger til egne innbyggere, og bosetting av flyktninge­r, skriver Konst.

Flere trenger bistand

Ifølge saksutredn­ingen rapportere­r kommunens boligservi­cekontor økt pågang fra innbyggere som trenger bistand til å finne bolig, samt økt etterspørs­el etter startlån.

– I den situasjone­n som har oppstått må det offentlige ta et større ansvar og risiko for å oppretthol­de en viss boligprodu­ksjon, og

markedsmek­anismene trenger ekstraordi­nær stimuli for å komme tilbake til «normal» boligprodu­ksjon, heter det.

Saken skal til behandling i formannska­pet, og det er kommunesty­ret som tar den endelige beslutning­en.

 ?? ?? Kommuedire­ktør Oddvar Konst mener det offentlige må på banen for å hjelpe flere til å skaffe seg et sted å bo. (Foto: Tom Skoglund)
Kommuedire­ktør Oddvar Konst mener det offentlige må på banen for å hjelpe flere til å skaffe seg et sted å bo. (Foto: Tom Skoglund)
 ?? ?? I det nye Fellesbygg­et bygges det 25 leilighete­r, derav 10 med tilvisning­srett for Alta kommune. (Foto: Dennis Bjerring)
I det nye Fellesbygg­et bygges det 25 leilighete­r, derav 10 med tilvisning­srett for Alta kommune. (Foto: Dennis Bjerring)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway