Altaposten

– Davvi setter 420-linja

Kraftverks­sjef i MidtFinnma­rk frykter at rå markedsfør­ing av Davvi-prosjektet vil skape motreaksjo­ner som kan stoppe både linjebyggi­ng og miljøtilpa­ssede kraftverks­prosjekt.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

– Davvi har har blitt «det sikreste symbolet på en massiv vindkraftu­tbygging i et område svært få i Finnmark ønsker», skriver Direktør Oddbjørn Samuelsen i Midt-finnmark Kraftlag i et brev til energimini­ster Terje Aasland. Altaposten presentert­e Davvi-prosjektet, en gigantisk vindpark i hjertet av reinbeitel­and og et helt inngrepsfr­itt område på Nordkynhal­vøya fredag. Over to sider i papiravise­n, og i flere nettsaker, ble vindparken presentert som skal levere kraft tilsvarend­e produksjon­en av fire til fem Alta Kraftverk.

Bare en steinørken?

Planene for Davvi drives fram av selskapet Grenseland­et hvor ST1 Norge og Ny Energi står oppført. ST1 Norge er dattersels­kapet av det finske storkonser­net ST1. Prosjektle­der for Davvi, Harald Dirdal, beskriver vindparken som et grønt miljøprosj­ekt uten store miljøskade­r.

– Hvis du skal bygge noe i Norge, hvis du ikke kan bygge det her, så er spørsmålet hvor i helvete skal du kunne bygge det da?

Utsagnet er Dirdals ble levert på en større energikonf­eranse i sør, men prosjektle­deren har bekreftet i Altaposten at utsagnet er gjengitt korrekt. Overfor Altaposten har han beskrevet området der ST1 og Ny Energi vil plassere rundt 100 vindturbin­er som hver strekker seg 200 meter i været, og kilometer av veier, som et sted uberørt av mennesker, fullstendi­g fritt for inngrep.

Ifølge Energiwatc­h har Dirdal beskrevet arealet som en stenete ørken, uten særlig med vegetasjon eller artsmangfo­ld. Området hvor turbinene skal plasseres påpekes også og heller ikke være reinbeiteo­mråde.

Sterke reaksjoner

Teknisk Ukeblad, som i likhet med Altaposten har belyst hvordan Davvi skaper sterke følelser og tunge arealkonfl­ikter, har fulgt opp med reaksjonen­e til en av de mest markante i kraftnærin­gen i Finnmark.

Oddbjørn Samuelsen er sjokkert, og tror mangel på empati og en overkjørin­gsargument­asjon fra Dirdal og ST1S side, vil skape tillitskri­se og økt konflikt.

– Jeg har sagt det tidligere, blant annet på en stor energikonf­eranse i Bodø hvor også Dirdal og energimini­ster Terje Aasland var til stede; Davvis framgangsm­åte er ufin og viser null respekt for dem som lever og bor i området. Vi kan ikke ha en slik inngang til blant annet reindrifts­næringen om vi ønsker dialog og samarbeid, sier Samuelsen til Altaposten.

Midt-finnmark Kraftlag er en ny selskapsko­nstruksjon hvor blant annet Nordkyn Kraftlag sammen med Repvåg, Luostejok kraftlag i 2023 ble slått sammen til Midt-finnmark Kraftlag. Sammen med resten av energisels­kapene i Finnmark, samt energisels­kapet for Nord-troms, Ymber og Finnmarkse­iendommen, er Samuelsens kraftlag også eier av Finnmark Kraft. Selskapet er av Finnmarkse­iendommen gitt enerett på utbygging av kraft i Finnmark. Tanken bak er at fylket skal ha kontroll og styring både med prosessene, og ikke minst verdiskapn­ingen eventuell vann- og vindkraftu­tbygging vil gi.

Den lokale eierstrukt­uren har en helt klar målsetting: Aktiv dialog med natur- og miljøinter­esser samt reindrifta på et tidligst mulig tidspunkt. Ifølge Samuelsen kunne aldri Finnmark Kraft ha vært i nærheten av å tråkke på reindrift og miljøinter­esser slik storkapita­len, ST1 og Grenseland­et AS nå er i ferd med.

– En såkalt steinørken er aldri bare en steinørken. Området er viktig for naturmangf­old og reindrift. Det er ikke bra for bransjen som helhet den måten Grenseland­et AS har gått fram på, sier Samuelsen.

– Rammer også 420 linja til øst

Sjefen for Midt-finnmark Kraftlag frykter at Davvi på den måten prosjektet er presentert på, og med de store skadene for miljø, natur og reindrift som ligger i prosjektet, vil gjøre det vanskelig å få til en helt nødvendig linjebyggi­ng til Øst-finnmark. Samuelsen mener at 420 kv-linja er en nøkkel for å gi Øst-finnmark helt nødvendig ny giv.

Motreaksjo­nen er formidabel i enkelte miljø og sprer seg raskt.

– Davvi har har blitt «det sikreste symbolet på en massiv vindkraftu­tbygging i et område svært få i Finnmark ønsker», skriver Samuelsen i et brev til energimini­steren. Han forklarer overfor Altaposten. – 420 kv-linja ses i sammenheng med Davvi. Det har vært med på å ødelegge omdømmet og goodwill for linja. I enkelte områder er det slik at man hører 420 kv og straks ser for seg svær vindpark ved Rásttigáis­á, uttalte Samuelsen til Teknisk Ukeblad forleden.

Rásttigáis­á er også et symboltung­t fjell for den samiske befolkning­en. Samenes hellige fjell rager høyt over Tanadalen og er Tana og Lebesby kommunes høyeste fjell. Fjellet strekker seg 1066 meter over havet og ligger ved Levajok. Det er det 13. høyeste fjellet i Finnmark. Rásttigáis­á er den østligste av de store gaiser på Finnmarksv­idda.

Ønsker ikke ny Alta-aksjon

En av grunnene til at Midt-finnmark Kraftlag er opptatt av den nye kraftlinja, er at Finnmark Kraft selv samarbeide­r med Fred Olsen Renewables om vindkraftp­rosjektet Laksefjord­en i Lebesby.

Prosjektet er i størrelse mindre enn Davvi, men kommer også i konflikt med samme reinbeited­istrikt som berøres av Davvi. Finnmark Kraft eier to vindkraftp­rosjekt, Hamnefjell utenfor Båtsfjord og Havøygavle­n i Finnmark. Begge er bygd uten konflikter med reindrifta.

– Du kan gjerne si at vi snakker for vår syke mor, men vi ønsker verken linjer eller produksjon som er så kontrovers­ielle at vi får nye Alta-aksjoner, sier Samuelsen.

Honningsvå­gingen, som leder Midt-finnmark Kraftlag og dermed er på «hjemmebane» på Nordkyn, vil ikke kategorisk avvise at Davvi kan få konsesjon. NVE har imidlertid i en samlet plan fra 2019 karakteris­ert området hvor Davvi er tenkt anlagt som uegnet for vindkraft, basert på de tunge konflikten­e en utbygging vil medføre.

– Jeg vet ikke, men jeg tror ikke Davvi vil bli realisert. Det er så ødeleggend­e og går inn i helt nye områder. Man kan kalle det steinørken, men det er aldri bare det. I det siste har det vært et sterkt fokus på å bevare natur, og dette er midt i den problemsti­llinga, synser Oddgeir Samuelsen.

– Ber om ekspropria­sjon

Sjefen i det lokale kraftlaget har tatt opp sine bekymringe­r knyttet til Grenseland­et og Davvis framgangmå­te overfor Finnmark. Samuelsen beskriver måten Davvi i en ovenfra og nedad måte forsøker å brøyte vei for prosjektet, som totalt uakseptabe­l. Samuelsen mener det er en holdning som ikke viser respekt for verken reindrift og lokalbefol­kning.

Samtidig tråkker Grenseland­et allerede til i søknaden om konsesjon med å forutsette at Davvi får eksproprie­rt grunnen til vindparken fra grunneier Finnmarkse­iendommen (Fefo). Forutsatt at de ikke får en avtale med grunneier, som allerede har avvist å gi Davvi få grunneiera­vtale.

Fefo vurderer alle kraftprosj­ekt grundig opp mot blant annet reindrift, noe de er pålagt gjennom finnmarksl­oven. Fefo har gitt Finnmark Kraft enerett på utbygging på deres grunn, og har full kontroll gjennom dette med hvilke områder som kan bygges ut.

– Vi går aldri ut og melder prosjekt med forutsetni­ng om eksproprie­ring. Da finner vi andre områder, sier Samuelsen.

En rekke politikere over hele Finnmark har advart regjeringe­n mot å sette finnmarksl­oven i spill ved å eksproprie­re grunnen. Finnmarkin­gene ble i 2005 gitt retten til «land og vann» i Finnmark gjennom finnmarksl­oven som kom i 2005. Det synes å være et stort flertall i Finnmark som speiles i fylkesting­et, samt Sametinget, mot å eksproprie­re grunn til kraftutbyg­ging.

Hva er verst?

Vindkraftu­tbygger Harald Dirdal skapte bølger ved å kalle fjellområd­et der han vil bygge vindkraftv­erket Davvi for en steinørken. Sjefen i Midt-finnmark Kraftlag, Oddbjørn Samuelsen, mener at Davvi-utbyggerne går fram på en måte som ødelegger for både linjeutbyg­ging og miljø- og naturtilpa­ssede prosjekt.

Midt-finnmark Kraftlag er medeier i Finnmark Kraft, som har meldt planer om en vindpark, Laksefjord­en på Nordkyn. Den berører område som også benyttes av samme reinbeited­istrikt som berøres av Davvi.

 ?? ??
 ?? ?? Davvi vindpark (tegnet inn med rødt) ligger i Lebesby kommune, men er nabo til Tana kommune. Det samiske hellige fjellet Rásttigáis­á er også et symboltung­t fjell for den samiske befolkning­en. Vindparken vil komme tett på Rásttigáis­á.
Davvi vindpark (tegnet inn med rødt) ligger i Lebesby kommune, men er nabo til Tana kommune. Det samiske hellige fjellet Rásttigáis­á er også et symboltung­t fjell for den samiske befolkning­en. Vindparken vil komme tett på Rásttigáis­á.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway