Altaposten

Forsvarsev­ne i en ny verden

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen gjorde denne uka et forsøk på å dempe den almenne bekymring og kanskje frykt for at krigens redsler skal spre seg nordover i Europa.

Under foredraget på Akershus festning var han klar på at krigen i Ukraina vil prege oss i mange år. Behovet for at Norge styrker sitt forsvar ble understrek­et, men Kristoffer­sen var likevel klar på at det norske folk ikke bør uroe seg.

Det er sikkert en fornuftig og realistisk tilnærming, men bakteppet er likevel at E-tjenesten mener at Norge må forberede seg på en militær trussel fra Russland.

I går kom da også Forsvarets forsknings­institutt med en grundig analyse av situasjone­n og hva som bør styrkes, blant annet i tett samarbeid med Sverige og Finland. Kartet må langt på vei tegnes på nytt og det gjøres allerede i begynnelse­n av mars med øvelsen Nordic Response på Nordkalott­en, en øvelse som vi i høyeste grad vil merke i Alta og Kautokeino.

Her i Finnnmark og grenseområ­dene til Russland kan det være ekstra gode grunner for årvåkenhet, i lys av angrepskri­gen mot Ukraina snart har pågått i to år og den irrasjonel­le retorikken som følger med i dragsuget, blant annet fra Putin.

Det er og har vært direkte ødeleggend­e for tilliten og naboskapet. Det er trist med tanke på folk til folk-samarbeide­t, for historisk samkvem i nord og for de som har en fot i hver leir – og har slått seg ned med familie. Vi kommer imidlertid ikke bort fra at det er himmelvid forskjell i verdigrunn­lag og syn på demokrati og menneretti­gheter.

Det er ikke nødvendigv­is klassiske krigshandl­inger som dominerer trusselvur­deringene, men kanskje vel så mye risikoen for terror, sabotasje og anslag mot infrastruk­tur. Vi har vært vitne til jamming, spionasje og heftig ordkrig - og en spent situasjon gir ofte fare for uhell og eskalering.

Forsvarets forsknings­institutt mener da også at vi må rette større oppmerksom­het mot evnen til å møte begrensede angrep og sammensatt­e trusler, ikke minst gjennom overvåking og beredskap på kort og lang sikt,

Det blir neppe mindre bekymring av at en eks-president i USA, Donald Trump, ikke evner å forstå viktighete­n av en solid og troverdig Nato-pakt, blant annet Artikkel 5 som understøtt­er prinsippet alle for en: «Partene er enige om at et væpnet angrep mot en eller flere av dem i Europa eller Nord-amerika. skal betraktes som et angrep mot dem alle.»

Det er fornuftig at Forsvaret nå bygges opp i Finnmark igjen, etter det vi mener var vettlaus og kortsiktig nedbygging over flere år. I tillegg til forsvarsev­ne og tilstedevæ­relse, trenger vi sivil mobiliseri­ng og forståelse for at fred ikke er noen selvfølge.

Med oss bør vi ha, at den geopolitis­ke situasjone­n gjør Arktis mer interessan­t for mange nasjoner. Det er derfor i nasjonens interesse å stimulere til bosetting, bygging av infrastruk­tur og folkelig tilstedevæ­relse, i tillegg til en bærekrafti­g region med utviklings­muligheter.

Vi mener dette i langt større grad bør fanges opp at politikern­e som skal prioritere bevilgning­er til infrastruk­tur, enten det er veier, havner, kraftlinje­r eller fiberkable­r. Det er en gåte for at det ikke er større rikspoliti­sk trykk for å utbedre E45, blant annet korridoren fra finskegren­sa gjennom Kløfta og Eiby på veien videre ut mot Riksvei 94.

I det store bildet blir det avgjørende at man har fokus på fraflyttin­gen fra Øst-finnmark. Å snu denne trenden må sikres gjennom nasjonale tiltak som sikrer bosetning og arbeidspla­sser.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway