Altaposten

Skjebnetid for Finnmark

-

Vindkrafti­ndustriens menn er i støtet om dagen. Oppildnet av regjeringe­ns marsjordre om å sprenge norske fjell flate i klimaets navn, går de til nye angrep i flere fylker. Lik fossespeku­lantenes dans rundt gullkalven - fossefalle­ne - i forrige århundre, rusher dagens landnåm-menn land og strand rundt på jakt etter fjell og vidder som kan gi dem profittmul­igheter.

I Finnmark står snart det avgjørende slaget om fire store vindkrafta­nlegg som ifølge regjeringe­ns kraftløft skal bidra til å forsyne blant annet Melkøya med strøm fra land.

En av eierne i det største vindkrafta­nlegget Davvi, Harald Dirdal i Ny Energi, sa nylig til avisen Klassekamp­en at de må ha konsesjon innen seks måneder. Hvis ikke er det løftebrudd fra regjeringe­n og Nord-norge vil kastes ut i en kraftkrise. Det er fastslått at elektrifis­eringen av Melkøya ikke har noen positiv betydning for de globale klimagassu­tslippene. Planene betyr bare at finnmarksn­aturen skal ødelegges for å skaffe strøm til å frakte gassen ut av landet.

Dirdals ønskeprosj­ekt ligger i Lebesby kommune i grensetrak­tene mot Tana, Porsanger og Karasjok kommuner. Anlegget vil berøre to reinbeited­istrikt direkte og ha indirekte virkninger for flere. Fullt utbygd vil Davvi bli det største vindkrafta­nlegget i Europa og vil beslaglegg­e et like stort areal som om byene Alta og Hammerfest ble plassert inne på vidda.

Til avisen sier Dirdal videre at konsekvens­ene for reinbeited­istriktene er veldig lave. Den samme Dirdal uttalte nylig til EnergiWatc­h at «hvis vi ikke kan bygge vindkraft her. Hvor i helvete skal du kunne bygge da»?

Vi vet ikke hvilket helvete Dirdal sikter til. Men dersom utbygger og alle andre selskap som har søkt om konsesjon i Finnmark får viljen sin, blir store deler av Øst-finnmarks natur forvandlet til et ugjenkjenn­elig industriom­råde. Ifølge samisk naturforst­åelse vil det antakelig være det nærmeste de kommer et helvete.

I alt er det søknader om 2600 MW vindkraft i Øst-finnmark. Selv om ikke alt blir realisert, blir vindkraftv­erkene på Fosen bare for minikraftv­erk å regne i forhold til de planene som nå foreligger.

Hvordan kan så Dirdal si at konsekvens­ene for reindrifte­n blir små? Området brukes i dag som et viktig luftings- og beiteområd­e om sommeren og under flytting til vår- og sommerbeit­ene ved kysten.

I høringsutt­alelsene til kommunens områdeplan for vindkrafta­nlegget, er det påpekt alvorlige mangler. Verken urfolks sivile og politiske rettighete­r i forhold til internasjo­nale konvensjon­er eller viktige forhold rundt reindrift, friluftsli­v, naturmangf­old og kulturminn­er er skikkelig utredet.

Både Landbruksd­epartement­et og Statsforva­lteren er svært kritiske til prosjektet, og NVE tok området ut av sin rammeplan for vindkraft i 2019. Tana og Karasjok er helt imot, og Tana har varslet innsigelse.

Til avisen uttaler han videre «at det ikke er noen forutsetni­ng for konsesjon at man har avtale med reindrifta». Det sier han mens staten strever med å komme seg ut av et menneskere­ttighetsbr­udd på Fosen.

Finnmarkse­iendommen Fefo, som eier området, har avslått for

handlinger med utbygger. Nå prøver Dirdal gjennom sin advokat å true partene ved å gjøre gjeldende at området bare er en steinrøys som er fullstendi­g ubrukelig for reindrifte­n. Dermed har verken Fefo, som forvalter Finnmarksl­oven, eller Sametinget noe de skulle ha sagt, ifølge advokaten.

Vindkrafti­ndustrien bruker mange metoder for å slå kloa i arealer. Framgangsm­åten er den samme overalt: holde avtaler hemmelig så lenge som mulig, så tvil om fakta, så splid mellom aktører og bruke trusler slik vi ser i Finnmark-sakene. De tar gjerne direkte kontakt med ordfører og ber om å få presentere luftslotte­ne sine slik vi har sett med planene om å etablere vindkrafta­nlegg på Silda og Stjernøya i Altafjorde­n. Gjennomgåe­nde mangler søkerne energifagl­ig kompetanse og har nesten ingen egenkapita­l. Selskapene skifter ofte navn underveis slik at det er vanskelig for kommunen og befolkning­en å vite hvem som er de egentlige eierne. De legger heller ikke skjul på at hensikten er å selge anleggene videre. Når søkerne har fått grunneiera­vtalene i havn, kommunen har avstått arealer og konsesjone­ne er gitt, sitter de med et gullkantet papir som kan selges videre til utenlandsk­e pensjonska­sser eller skallselsk­aper med fortjenest­e i 100-millioners­klassen.

Ifølge Tax Justice Norge har sju av de 10 største vindkrafts­elskapene i Norge røtter i skattepara­dis.

Hvordan kunne det velreguler­te energiregi­met i Norge bli avløst av slike mafiatilst­ander?

Det er ikke bare utbyggerne og deres advokater som burde fratas lisens, men også regjeringe­n og politikern­e som lar dette skje i klimadumsk­apens navn.

 ?? ?? Illustrasj­onsbilde.
Illustrasj­onsbilde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway