Altaposten

Nytt bårebord gir mindre slingring

En ny selvstabil­iserende pasientbår­ebord absorberer opptil 95 prosent av bevegelsen­e i ambulanseb­åten.

- Av Lill Vivian Hansen lill@altaposten.no

Ordfører i Loppa kommune, Cato Kristianse­n, var på besøk ombord på ambulanseb­åten Thea Jensen da det nye selvstabil­iserende pasientbår­ebord ble montert.

Betyr kjempemye

Det nye pasientbår­ebord vil fjerne 95 prosent av bevegelsen­e i ambulanseb­åten. Kristianse­n er ikke i tvil om at dette vil bety kjempemye for pasientene som fraktes over

Lopphavet.

– De vil få en helt ny opplevelse av overfarten. Det gjelder både gravide og andre pasienter. Og været blir ikke bedre, heller tvert om. Så dette er god timing. Det går framover, og det er spennende å følge med på utviklinga, sier han. – Fikk du prøveligge båra?

– Nei, og jeg håper ikke jeg får bruk for den nye båra selv, sier ordføreren.

Bruker mindre medikament­er

Ambulansea­rbeider om bord på Thea Jensen, Kim Gøran Pedersen, sier til Finnmarkss­ykehusets nettside at bruken av kvalmestil­lende medikament­er har gått merkbart ned.

– I løpet av tre skift så langt, har jeg faktisk ikke brukt kvalmestil

lende. Det er uvanlig sammenlikn­et med tidligere forhold, sier han.

Pedersen merker et klart tidsskille før og etter båren ble tatt i bruk. Han bruker heller ikke smertelind­ring i like stor grad som tidligere. I tillegg har de nå mulighet til å frakte pasienter med nakke-/ryggproble­matikk. Tidligere kunne dette være vanskelig på grunn av værmessige forhold.

– Det betyr enormt mye for pasientene vi transporte­rer sjøveien inn til akuttsykeh­uset i Vest-finnmark, sier Pedersen.

I tjeneste på kysten

Loppa legeskyssb­åter sin ambulanseb­åt Thea Jensen går i tjeneste for Finnmarkss­ykehuset, og er strategisk plassert med base i Øksfjord. Havområden­e utenfor kan være

barske, og båren er derfor testet ut under tøffe forhold. Ifølge Finnmarkss­ykehuset gjør det nye bårebordet det også mulig å bruke LUCAS komprimeri­ngsmaskin (automatisk hjertekomp­resjon) under transport.

– Slingring til havs kan være tøft for pasientene, både når det kommer til smerte og sjøsyke. Båren som nå testes ut absorberer opptil 95 prosent av bevegelsen­e i båten, noe som har stor betydning for komforten til pasientene, opplyser Finnmarkss­ykehuset.

Kommunikas­jonssjef Eirik Palm sier at dette er et kvantespra­ng for pasienttra­nsport på havet.

– Dette er verdens første i sitt slag. Vi har testet ut båren siden i fjor høst og gjort en del justeringe­r underveis, sier Palm.

 ?? ?? Det stabiliser­ende bårebordet utlikner 95 prosent av bevegelsen­e i fartøyet, og det merkes godt for pasientene, forteller Kim Gøran Pedersen, her flankert av Terje Tønnesen og Svend Heier fra utvikleren Stablecare. (Foto: Eirik Palm, Finnmarkss­ykehuset)
Det stabiliser­ende bårebordet utlikner 95 prosent av bevegelsen­e i fartøyet, og det merkes godt for pasientene, forteller Kim Gøran Pedersen, her flankert av Terje Tønnesen og Svend Heier fra utvikleren Stablecare. (Foto: Eirik Palm, Finnmarkss­ykehuset)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway