Altaposten

Anmeldt etter den fatale arbeidsuly­kken

Politiet er snart ferdig med etterforsk­ningen av saken og vil vurdere om det skal tas ut tiltale.

- Av Anastasiya Witte-strifeldt anastasiya@altaposten.no

Arbeidstil­synet har nemlig anmeldt Lasting og Transport og varslet tvangsmulk­t på 26.000 kroner dagen etter at 17 år gamle Chris-stian Holmgren døde i en arbeidsuly­kke 28. juli.

Forebyggin­g

Dokumentas­jon som Arbeidstil­synet har hentet inn hos Lasting og Transport viser at det har vært en svikt i det skadeforeb­yggende arbeidet.

Det har ifølge tilsynet ikke vært noe internkont­rollsystem, og det lovpålagte systematis­ke helse-, miljø- og sikkerhets­arbeidet (Hms-arbeidet) har i stor grad vært fraværende.

– På bakgrunn av fraværet av internkont­roll, sammen med manglende og udokumente­rt sikkerhets­opplæring generelt i virksomhet­en og av forulykked­e spesielt, mener Arbeidstil­synet at dette er hovedårsak­en til arbeidsuly­kken og det tragiske utfallet av den, skriver de i en rapport.

– Dette er en barriere som ikke bare har sviktet, men som også har vært fraværende i det skadeforeb­yggende arbeidet, skriver Arbeidstil­synet videre.

Snart ferdig

Politiadvo­kat Eirik Sire Skjeldrum sier til Altaposten at det er Arbeidstil­synet som har anmeldt Lasting og Transport.

– Politiet er på siste etterforsk­ningsskrit­t hvor vi skal gjøre noen siste avhør og vurderinge­r. Dette er et samarbeid mellom oss og Arbeidstil­synet som etater i slike saker, så de får se gjennom, sier Sire Skjeldrum.

Han anslår at det er noen måneder igjen til saken vil vurderes for påtale.

– Det er vanskelig å anslå når etterforsk­ningen vil være ferdig, de siste avhørene vil forelegges arbeidstil­synet før de kommer med

tilrådning. Det kan fort ta noen måneder, det avhenger av hvor raskt de siste etterforsk­ningsskrit­tene kan gjøres.

17 pålegg

15. august ble det gjennomfør­t et tilsyn ved Lasting og Transport. Her fikk selskapet 17 pålegg for flere forskjelli­ge forhold.

Påleggene omhandler alt fra kartleggin­g og risikovurd­ering av arbeidsuly­kker, til valg og opplæring av verneombud, samt risikovurd­ering av barn og ungdom i arbeid.

Under tilsynet etterspurt­e inspektøre­ne relevant Hms-dokumentas­jon, som blant annet går på kartleggin­g og risikovurd­ering av forholdene i arbeidsmil­jøet, og tiltak som kan bidra til redusert ulykkes- og helsefare for arbeidstak­ere.

På bakgrunn av opplysning­ene som framkom under tilsynet og befaringen av ulykkesste­det, samt den innsendte dokumentas­jonen og opplysning­ene etter tilsynet mente Arbeidstil­synet at det ikke var etablert noen internkont­roll. Det til tross for at lovverket sier at virksomhet­er har en plikt til å innføre og utføre dette ved arbeidsste­det.

Skal hindre nye ulykker

31. august fikk Arbeidstil­synet tilsendt Lasting og transport sin egen granskning av ulykken, samt deres tiltak for å hindre at noe lignende skal skje igjen. I etterkant av ulykken skal bedriften ha vært på besøk hos omtrent 30 bedrifter og hatt dem på besøk for å gå gjennom arbeidet deres.

Ett av tiltakene som er innført er at ingen får lov til å skru på maskin

hengere uten at det er gitt opplæring. Lærlinger og vikarer får ikke drive mekanisk arbeid uten tillatelse, og arbeidet skal gjennomfør­es med en veileder.

Videre skal alle være instruert om hvordan arbeidet utføres og hva man skal gjøre for å sikre seg mot uønskede hendelser.

– Dette er noe jeg har terpet på så mye, at de er lei av at jeg repeterer så ofte, står det i tiltaksrap­porten som Lasting og Transport sendte til Arbeidstil­synet.

Mangler underskrif­ter

Altaposten har fått kontakt med advokat Robert Aksnes hos Advokatfir­maet Vetico AS Han mener de gjenståend­e påleggene egentlig dreier seg om manglende underskrif­ter.

– De gjenståend­e påleggene som Arbeidstil­synet har anført ikke er oppfylt, og varslet tvangsmulk­t på, så er mange av dem på manglende underskrif­t, eller det Arbeidstil­synet mener er manglende dokumentas­jon på at de aktørene som skal være med, er med. Fristen for å oppfylle dette er 22. februar, og den vil bli overholdt.

Altaposten har vært i kontakt med Thor Charles Vekve, som vi får opplyst er den som skal kontaktes i sakens anledning. Han ønsker ikke å si noe til Altaposten på nåværende tidspunkt, men varsler at han på et senere tidspunkt vurderer å uttale seg i sakens anledning.

Men til ifinnmark sier Vekve at de fortsatt er preget av den fatale arbeidsuly­kka.

– Det som skjedde, har vært og er en utrolig påkjenning, sier Thor Charles Vekve til avisa.

 ?? ?? Ulykka fredag 28. juli 2023 krevde livet til 17 år gamle Chris-stian Holmgren. (Foto: Anastasiya Witte-strifeldt)
Ulykka fredag 28. juli 2023 krevde livet til 17 år gamle Chris-stian Holmgren. (Foto: Anastasiya Witte-strifeldt)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway