Altaposten

Har advart mot dette i mange år

Bjørkmann mener krisen i eldreomsor­gen skyldes manglende prioriteri­nger fra dagens ledelse.

- Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

Gruppelede­r i Høyre, Alex Bjørkmann, registrere­r at varaordfør­er Jan Martin Rishaug (Sp) gjennom Altaposten fastslår at eldreomsor­gen i Alta er i krise, og at dette vanskelig lar seg løse på kort sikt. Videre at politikern­e i Alta har ansvar fordi de har prioritert skolebygg framfor utbygging av nye omsorgspla­sser.

– Vi politikere har et kollektivt ansvar for krisen ved å prioritere skoleinves­tering først, deretter investere i flere omsorgspla­sser. Vi klarer neppe å åpne dørene for en ny avdeling på omsorgssen­teret for i 2027, sa Rishaug til avisa.

Videre at han og Senterpart­iet har vært med på prioriteri­ngen så det er ikke snakk om å løpe fra ansvaret.

– Det blir hevdet at dette ikke er ansvarsfra­skrivelse, men det er akkurat det det er, fastslår Bjørkmann.

Skoledebat­ten

Han minner om at skolestruk­turen har ligget på politikern­es bord i 15 år, uten at de har blitt enige om en løsning. Bjørkmann mener Sp har tvunget gjennom egen politikk i skoledebat­ten.

– Vi synes det er en merkelig tilnærming til faktum. Hadde vi landet skolestruk­turen for 12 år siden, da vi skulle ha gjort det, hadde vi vært et helt annet sted. Vi kunne vært langt på vei med skolene. Alta Høyre vært svært tydelige i forhold til skole, sier han.

– Alt henger i hop. Vi har advart mot dette i masse år, og nå sitter vi i saksa. Dette er manglende prioriteri­nger fra dagens ledelse. Nå har vi flere tunge investerin­ger som må gjøres, sier Bjørkmann.

Politikern­e var også enige om skolestruk­turen før kommuneval­get i fjor, men da var det særlig Venstre som presset gjennom egen politikk.

– Posisjonen­s budsjetter

Han forklarer at Alta omsorgssen­ter ble bygget da Alta kommune satte i gang del én av sitt omstilling­sprosjekt.

– I forrige periode ble vi lovet at det skulle jobbes videre med dette, men det skjer ikke noe. Vi har vært klare til å bidra, men økonomiutv­alget er lagt ned og vi som sitter i opposisjon får beskjed om at de følger situasjone­n tett, sier Bjørkmann.

Han viser også til et netto driftsresu­ltat i Alta kommune de siste åtte årene, som han mener er en katastrofe.

– I fjor berget vi oss inn fordi kommunen fikk utbetalt en ekstra kompensasj­on gjennom lakseskatt­en. Hadde det ikke vært for dette, hadde vi vært på god vei inn i Robek sammen med Hammerfest kommune, mener Bjørkmann, og minner om at det er posisjonen­s budsjetter som er vedtatt, ikke kommunedir­ektørens.

Spør Betania

For å bøte på den vanskelige situasjone­n i eldreomsor­gen, mener Bjørkmann det må være mulig å gå i dialog med Betania-systemet for å høre om de har noe å bidra med i forhold til flere omsorgspla­sser.

– Avtalen med Betania ble sagt opp i forrige periode. Men vi vet at Betania har byggene, men ikke om de fortsatt sitter inne med kompetanse­n som må til, sier han.

 ?? ?? Gruppelede­r i Alta Høyre Alex Bjørkmann. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Gruppelede­r i Alta Høyre Alex Bjørkmann. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway