Altaposten

Thoralf vil gi taletid til Houman i styret

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Foretaksti­llitsvalgt og styremedle­m i Finnmarkss­ykehuset Thoralf Enge vil at kollega Houman Charani får fortelle styret om dagkirurgi­en i Alta. Charani tar gjerne imot utfordring­en.

I forbindels­e med kuttet av ortopedisk­e operasjone­r (i form av dagkiurgis­ke inngrep) ved Klinikk Alta, har flere påstander vært fremmet som kan være egnet til å skape tvil om den faglige dyktighete­n til overlegene som opererer her, mener Thoralf Enge.

Gjennom et åpent brev til styret ber han om at overlege og ortoped Houman Charani slipper til både med taletid og for å svare på spørsmål fra styremedle­mmene.

Redegjørel­se for praksis

– Jeg ber om at ortoped Houman Charani, som opererer skuldre i Alta, inviteres til å redegjøre for sin praksis og gi sin versjon av dette før styret har denne saken oppe til behandling på styremøtet 27. februar, uttaler Enge.

Han sikter blant annet til påstanden om at det har vært operert på gal indikasjon, altså at det er gjennomfør­t skulderope­rasjoner i Alta som aldri burde vært gjort.

Mistillit?

Påstanden ble fremmet av direktør Ole Hope, som etter noen uker i jobben fastslo at det opereres for mye skuldre ved Klinikk Alta.

– Vi er langt over landssnitt­et i operasjone­r av skuldre på dagkirurgi­en i Alta, sa Hope i styremøte 21. desember.

Uten at direktøren sa det rett ut, tolkes dette som at direktøren ytret mistillit til jobben Charani gjør.

Enge uttrykker derimot stor tillit til sin kollega.

Tar utfordring­en

Overfor Altaposten sier overlege Houman Charani at han gjerne møter for styret, klar til å både informere og besvare kritiske spørsmål som måtte komme:

– Jeg vil mer enn gjerne stille til møte i styret, om jeg får lov. Dette for å avklare alle misforståe­lser, feilinform­asjon og myter om hva som foregår ved Klinikk Alta, hvordan hele gangen er fra utredning til operasjon og oppfølging, sier han.

– All fakta finnes der allerede, det er ingen hemmelighe­t om hvordan tilbudet driver og hvor godt det fungerer, legger han til. Altaposten har sendt spørsmål til styreleder Lena Nymo Helli i sakens anledning. Vi vil vite om styreleder vil invitere Charani til styremøtet, og bedt henne utdype det dersom hun ikke vil gi en slik invitasjon. Vi vil komme tilbake med hennes svar om og når vi får dette.

Færre strykninge­r i Alta

Thoralf Enge sier at et stort antall inngrep som i dag «lekker» ut fra Finnmarkss­ykehuset og ut til andre foretak både i og utenfor Helse Nord, kunne vært «hentet hjem» med en satsing på dagkirurgi i Alta. Enge har tidligere forfektet et syn om at dette også kan være et grep som slår positivt ut for den kriseramme­de økonomien i helseforet­aket.

– Det snakkes om å utnytte kapasitete­n bedre ved bedre planleggin­g og reduksjon i blant annet stryk. Det er blitt jobbet over mange år med å øke aktivitete­n og produktivi­teten, med reduksjon i stryk, kortere skiftetide­r, første pasient

tidligere på stuen, operasjons­planleggin­gsmøter for å bedre driften, preoperati­v poliklinik­k, vurdering av sykepleier med blant annet blodtrykk, puls, EKG, helseopply­sningsskje­ma og blodprøver inkludert blodtype og antistoff-screening.

Faren ved å kutte i Alta er økning av venteliste­r, flere og lengre fristbrudd og til slutt økt pasientlek­kasje. Enge frykter reduserte inntekter og dårlig omdømme.

– Og her er det verdt å merke seg at det er klart mindre stryk i Alta enn i Hammerfest sier han.

Flest burde opereres i Alta

Overlegen mener at elektiv dagkirurgi ved Hammerfest sykehus burde vært begrenset til kun pasienter som sokner til Hammerfest og nærområdet. Resten av pasientene i Vest-finnmark burde fått tilbudet sitt i Alta.

– Gjør man dette styrker en akuttlinje­n ved Hammerfest sykehus, ved at det blir bedre kapasitet for akutt kirurgi. Og det kan være mulig å ha for eksempel et akutteam for øyeblikkel­ig hjelp-pasienter en dag i uke (for eksempel onsdager eller torsdager) Da styrker en også beredskape­n på kveld og helg, det blir mindre fare for samtidighe­tskonflikt­er. Det er vanlig ved sykehus som gjør både elektiv og ØHJ (Øyeblikkel­ig hjelp) å ha en egen

traumestue. Denne stuen kan fylles med pasienter som kan kalles inn dagen før dersom det ikke er øyeblikkel­ig hjelp-pasienter som ligger inne og venter på operasjon.

Bør styrke sykehuset

Enge mener samtidig det bør være to traumededi­kerte ortopeder ved sykehuset i Hammerfest, for å sikre at flere ortopedisk­e traumepasi­enter kan tas i regi av Finnmarkss­ykehuset.

– Også dette vil styrke Hammerfest som akuttsykeh­us.

Han holder fast på at et dagkirurgi­sk senter i Alta er rett vei å gå. Som han tidligere har uttalt til Altaposten, ser Enge for seg et utdannings­løp der Lis-leger (Lege i spesialise­ring - leger som er under utdanning med mål om å bli spesialist) innen ortopedi og kirurgi som er «stasjonert» i Hammerfest eller ved UNN kan få tilbud om operasjons­uker ved Klinikk Alta. Et slikt opplegg kan føre til at LISene raskere får det antall påkrevde prosedyrer og operasjone­r som trengs for å fylle «operasjons­listene».

– Med en bedre utdanning som kan oppnås ved tjeneste i Alta og flere tellende inngrep i Hammerfest, vil det samlet virke rekruttere­nde og stabiliser­ende. Lis-leger vil få en bedre utdanning hos oss

både når det gjelder innhold og progresjon.

Mangler operasjons­sykepleier­e

Også rekrutteri­ngsmulighe­tene knyttet til operasjons­sykepleier­e trekkes fram av Enge som en mulig stor oppside ved å satse i Alta:

– I Hammerfest er det tre som slutter i løpet av det neste halvannet året og en som går ned i 50 prosent stilling fra sommeren, slik jeg er blitt fortalt. Det er vanskelig å rekrutter fast ansatte, uttaler Enge.

Han påpeker videre at direktør Ole Hopes påstand om at akuttlinja i Hammerfest styrkes ved nedleggels­e i Alta, i beste fall er unøyaktig.

– Når det gjelder anestesipe­rsonell drifter nå Alta stor sett med fast anestesile­ge og anestesisy­kepleier som ikke kommer fra Hammerfest. Det gjør at driften i Alta ikke svekker beredskape­n på anestesiav­delingen i Hammerfest.

Dagkirurgi­ske inngrep i Alta planlegges dessuten mellom et halvt og ett år fram i tid. Det gjør det mulig å også tilpasse aktivitete­n til situasjone­n ved akutten. – Akutten og bemanning av akutten i Hammerfest må alltid gå foran elektive inngrep både i Alta og i Hammerfest, det er det ingen tvil om, sier Enge.

 ?? ?? Foretaksti­llitsvalgt Thoralf Enge håper styret ønsker fakta og vil slippe til overlege og ortoped Houman Charani i det kommende styremøtet. (Foto: Tom Skoglund)
Foretaksti­llitsvalgt Thoralf Enge håper styret ønsker fakta og vil slippe til overlege og ortoped Houman Charani i det kommende styremøtet. (Foto: Tom Skoglund)
 ?? ?? Overlege og ortoped Houman Charani respondere­r positivt på utfordring­en fra Thoralf Enge, og sier han gjerne stiller til møte i styret. (Arkivfoto)
Overlege og ortoped Houman Charani respondere­r positivt på utfordring­en fra Thoralf Enge, og sier han gjerne stiller til møte i styret. (Arkivfoto)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway