Altaposten

Ekstrem etappe for helsehjelp

-

Innbyggern­e i Kautokeino har ekstreme avstander til sykehustje­nester. Det er en av mange grunner til at Klinikk Alta bør utvikles videre i årene som kommer, for eksempel gjennom poliklinis­ke konsultasj­oner, bildediagn­ostikk, ambulerend­e tjenester og akuttbered­skap for en omfangsrik region.

Nabokommun­en har derfor alltid vært en trofast støttespil­ler for sykehus og sykehustje­nester i Alta, simpelthen fordi 12 mil er mer enn nok for å få hjelp. Det er et område med masse aktivitet, blant annet i reindrifta.

Først og fremst fortjener landets største kommune en beredskaps­flyplass og et godt trimmet ambulanset­ilbud når det virkelig haster og minutter er avgjørende. Den tryggheten er det mange som savner.

Denne uka var Kautokeino-ordføreren høflig vertskap for reisefølge­t fra Finnmarkss­ykehuset. Uten fakler og oppdemmet irritasjon, men en klar formening om at et lokalsykeh­us 27 mil unna blir i meste laget.

Da er det verdt å lytte til innspillen­e, for eksempel at det er en dårlig ide å nedskalere antall sengeplass­er ved Klinikk Alta. Slik ordfører Anders S. Buljo påpekte.

Vi tenker at også dagkirurgi i Alta har vært en stor fordel for Kautokeino innbyggere, uten at det vektes i prosessene.

Blant de partiene som har vært opptatt av dette, er Senterpart­iet i Kautokeino. 28. januar vedtok lokalllage­t å ta til orde for støtte til ambisjonen­e i Alta. Et enstemmig årsmøte mente at dagens akuttbered­skap er uforsvarli­g og at det må opprettes et sykehus i Alta.

Vi oppfordrer partiet til å fremme saken for Finnmarks Sp som er samlet i Hammerfest denne helga.

Lokallaget har et poeng når slagordet «Álbmoga lahka» ble løftet. Det betyr nær folk.

I vedtaket het det:

«Det er direkte livsfarlig at alvorlig syke har flere timers reisetid i ambulanseb­il til sykehuset for legehjelp. I akutte tilfeller er det snakk om minutter, og da må pasienten komme raskest mulig frem til sykehuset»

Vi tenker at denne dimensjone­n må være med når Helse Nord sveiver i gang neste fase av sentralise­ringsrefor­men.

At helsemessi­ge utfordring­er i reindrifta blir håndtert fra Kautokeino og Karasjok anser vi som en selvfølge, så her er det flott at helseforet­aket besørger en fornuftig flytting fra Tromsø.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway